Koiran monipuolinen ruokavalio tukee koiran terveyttä Hau-Hau

Monipuolinen ruokavalio tukee koiran terveyttä

Yksi koiran ruokinnan perusasioita on totuttaa koira monenlaisiin ruokiin jo pentunaMonipuolinen ruokavalio edistää hyvän mikrobikannan kasvua koiran suolistossa, mikä voi suojata koiraa myöhemmin ruoka-aineyliherkkyyksiltä ja -allergioilta. Lisäksi monipuolinen ruoka auttaa usein nirsoa koiraa syömään aiempaa paremmin.

Kun koira on tottunut eri proteiininlähteisiin ja koostumukseltaan erilaisiin ruokiin, myös koiran ruokinta esimerkiksi reissussa, kyläillessä ja hoitopaikoissa helpottuu. Koiralle kannattaa siis tarjota kuivaruoan lisäksi erilaisia märkäruokia ja vaihdella ruoan proteiininlähteitä eli lihaa.

Hyvinvointi näkyy koirassa. Muista siis havainnoida säännöllisesti koirasi yleisolemusta, kuten energiatasoa ja mielialaa, turkin kuntoa sekä koiran kakan määrää ja koostumusta, jotta huomaat mahdolliset poikkeamat koiran kunnossa.

Lue lisää sopivan koiranruoan valitsemisesta koirallesi.

Totta vai tarua – koiran pitää syödä vain yhtä ruokaa läpi elämänsä

Tämä väite koiran ruokinnasta on tarua. Monipuolinen ruokavalio tukee koiran hyvinvointia ja saattaa ehkäistä ruoka-aineyliherkkyyksien syntymistä sekä tuo iloa, vaihtelua ja maistuvuutta ruokailuhetkiin.

Monipuolinen ruokavalio sisältää monenlaisia ruokia ja raaka-aineita, kuten koiranmakkaraa, märkäruokia ja raakaa tai kypsennettyä lihaa. Helpoiten monipuolistat koirasi ruokavaliota, kun käytät ruokinnan pohjana laadukasta täysravintoa, kuten kuivaruokaa, ja täydennät täysravintoa märkäruoilla tai lihalla. Suosittelemme, että vähintään 70 % koiran päivittäisestä ruoasta on täysravintoa, jotta koira saa tarvitsemansa vitamiinit, kivennäiset ja muut ravintoaineet.

Ihmisen ruoantähteet sisältävät usein runsaasti suolaa ja mausteita, jotka eivät kuulu koiran ruokavalioon. Annathan siis hyvin harkiten omalta lautaseltasi ruoantähteitä koiralle. Lue listamme koiralle haitallisista ruoka-aineista.

Märkäruoat painonhallinnan tukena

Seniorikoiran ja ylipainoisen koiran ruokinnassa on hyvä kiinnittää huomiota ravinteiden imeytymiseen, jotta ruoan energiasisältöä on turvallista laskea tarpeen mukaan. Tässä voi käyttää apuna erilaisia märkäruokia, joissa ravinteiden säilyminen on kevyemmän prosessoinnin ansiosta parempaa kuin kuivaruoassa.

Märkäruokien sisältämä neste auttaa ylläpitämään koiran nestetasapainoa. Nestepitoisuuden vuoksi märkäruoka voi olla myös tehokas apu painonhallintaan, sillä ruoan energiamäärää on helppoa rajoittaa, mutta kupissa säilyy silti runsaasti ruokaa. Muista seurata koirasi kuntoa ja aktiivisuustasoa määrittääksesi sopivan annoskoon jokaiselle aterialle.

Hau-Haun tuotteilla lisää makua päivittäiseen ruokailuun

Hau-Hau on tehnyt töitä laadukkaan koiranruoan eteen yli 60 vuotta. Koirakansan nelijalkaiset ystävät eivät ole vain lemmikkejä, vaan rakkaita perheenjäseniä. Huolehdimme koiriemme hyvinvoinnista, ja ne syövät ruokaa, jonka valitsemme toisinaan jopa huolellisemmin kuin omamme.

Alla kattaus Hau-Haun märkäruokia ja koiranmakkaroita – näillä eväillä onnistut varmasti. Hyvä ruoka on jokakoiranoikeus!

Hau-Hau vehnättömät annosateriat koiralle

Lihaisat annosateriat

Hau-Haun lihaisat annosateriat ovat herkullisia täysravintoja.

Annosateria muistuttaa koostumukseltaan pateeta, ja sen voi syöttää sellaisenaan tai lusikoida kuivaruoan sekaan. Avaamaton pakkaus säilyy huoneenlämmössä, mikä tekee annosaterioista käteviä reissuruokia ja välipaloja vaellukselle. Avattuna tuote säilyy jääkaapissa noin kaksi vuorokautta. Ei vehnää tai keinotekoisia maku- ja väriaineita. Katso myös 85-grammaiset viljattomat ateriavaihtoehdot.

HAU-HAU ANNOSATERIAT

Hau-Hau koiranmakkarat

Täyteläiset makkarat

Hau-Haun perinteisistä koiranmakkaroista löydät kuusi lihaisaa makuvaihtoehtoa riisillä höystettynä 800 g pakkauksessa.

Hau-Haun viljattomat makkarat ovat monen herkkävatsaisen koiran pelastus. Niissä on käytetty vain yhtä tai kahta proteiininlähdettä, eivätkä ne sisällä lainkaan viljoja, kuten vehnää, maissia tai riisiä. Pienempi 350 g pakkaus. Katso makkaran käyttövinkit täältä.

HAU-HAU MAKKARAT

Hau-Hau täydennysravinnot tetrapakkauksessa

Maukkaat täydennysravinnot

Hau-Haun täydennysravintoja voi käyttää kuivaruoan ohessa lisäämään koiranruoan maistuvuutta. Täydennysravinnot sisältävät reilusti lihaa ja runsaasti herkullista kastiketta tai mehevää hyytelöä. Näissä luonnollisista raaka-aineista valmistetuissa märkäruoissa ei ole lainkaan vehnää tai säilöntäaineita.

Pahvitetrasta ruoan annostelu on helppoa. Tuote säilyy avaamattomana huoneenlämmössä ja avattuna jääkaapissa noin kaksi päivää. Ekologinen tetrapakkaus on helppo kierrättää muun kotitalouskartongin mukana.

HAU-HAU TETRAT

Näin onnistut - märkäruoan annostelu

Jos koirasi on tottunut syömään kuivaruokaa, koiran ruokavalion monipuolistaminen on helppoa erilaisilla märkäruoilla, kuten koiranmakkaralla tai annosaterioilla. Perussääntö märkäruoan annostelulle on, että vähentäessäsi kuivaruokaa 1 desin lisäät märkäruokaa 2 desiä.

Märkäruoan annosteluun vaikuttavat kuitenkin aina koiran yksilölliset tarpeet ja se, onko märkäruoka täys- vai täydennysravintoa. Hau-Haun koiranmakkarat ja annosateriat ovat täysravintoa, josta koirasi saa päivittäin tarvitsemansa ravintoaineet. Täysravinnon kanssa voi yhdistää myös täydennysravintoja, kuten Hau-Haun tetroja tai pelkkää lihaa.

Kun noin 70 % koiran päivittäisestä ruoasta on täysravintoa, voit täydentää loput 30 % koiran ateriasta haluamallasi märkäruoalla tai lihalla. Tällä niin sanotulla 70/30-ruokinnalla koirasi ei tarvitse erillistä vitamiini- tai kivennäislisää.

Hau-Hau Koiran kuivaruoka ja annosateria

Kuivaruoka ja annosateria

Esimerkki koiran päiväannoksesta:

Hau-Hau koiran kuivaruoka ja makkara

Kuivaruoka ja makkara

Esimerkki koiran päiväannoksesta:

Hau-Hau koiran kuivaruoka ja tetra

Kuivaruoka ja tetra

Esimerkki koiran päiväannoksesta:

Ylipainoisen koiran ruokinta ja laihduttaminen

Arviolta noin joka neljäs aikuinen koira on Suomessa ylipainoinen. Lue vinkit ylipainoisen koiran ruokintaan!

LUE VINKIT

Vanhan koiran ruokinta

Vanhana koirana pidetään yleisesti yli 8-vuotiaita koiria. Lue, miten ikääntyminen tulee huomioida koiran ruokavaliossa!

LUE VINKIT