Hau-Hau Koiran vedentarve

Paljonko koira tarvitsee vettä?

Jos koira ei juo tai saa muutoin riittävästi nestettä, sen elimistö voi päästä kuivumaan. Vesi on koiran tärkein ravintoaine, joka muun muassa kuljettaa ravinteita sekä auttaa säätelemään elimistön lämpötilaa ja poistamaan kuona-aineita. Siksi koiran riittävä vedensaanti on varmistettava päivittäin.

Tässä artikkelissa kerromme: 

Minkä verran koiran pitäisi juoda vettä?

Koira tarvitsee päivittäin noin puoli desiä vettä painokiloa kohti, eli esimerkiksi 10 kiloa painavan koiran pitäisi saada vähintään puoli litraa vettä päivässä. Veden tarvetta lisäävät muun muassa rasitus ja kuuma ilma. Myös koiranruoan koostumuksella on vaikutusta koiran veden juontiin, sillä esimerkiksi kuivaruokaa syövä koira ei saa ruoastaan nestettä.

"Koira ei juo - kuvituskuva Hau-Hau"

Miksi koira juo paljon vettä?

Etenkin kuumalla ilmalla ja raskaan urheilusuorituksen jälkeen koiran riittävästä vedensaannista on tärkeä huolehtia. Rankka fyysinen suoritus voi nostaa työ- tai urheilukoiran veden tarpeen jopa viiteen litraan päivässä.
Kuuma ilma haihduttaa elimistöstä nestettä, mikä lisää lämpöhalvauksen riskiä ja kasvattaa koiran veden tarvetta kesähelteillä. Lue lisää koiran lämpöhalvauksesta.

Runsas juominen voi kieliä myös hoitoa vaativasta sairaudesta. Lisääntynyt juominen kuuluu esimerkiksi virtsatietulehdusten, kohtutulehduksen, munuaissairauksien ja diabeteksen eli sokeritaudin tyypillisimpiin oireisiin. Koira voi yrittää myös lievittää kipua tai stressiä juomalla paljon.

Jos koirasi alkaa yllättäen juoda tavallista enemmän tai vähemmän, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Miksi koira ei juo?

Koiran ei ole välttämätöntä saada kaikkea tarvitsemaansa nestettä juomalla vesikiposta, sillä esimerkiksi koiran märkäruoka ja raakaruoka sisältävät itsessään runsaasti vettä. Tämän vuoksi märkäruokaa tai lihaa syövän koiran ei tarvitse juoda yhtä paljon kuin kuivaruoalla ruokitun koiran. Toisaalta kostean koiranruoan syöminen saattaa myös lisätä koiran halua juoda.

Pelkkää kuivaruokaa saavan koiran on tärkeä juoda riittävästi, sillä kuivaruoka ei sisällä juuri lainkaan vettä. Märkäruokaa tai lihaa voi antaa koiralle kuivaruoan lisänä edistämään koiran veden saantia ja monipuolistamaan koiran ruokavaliota.

Jos koira ei juo kunnolla, koiran nesteytystä voi tukea koirien märkäruoalla. Se sopii erinomaisesti ylläpitämään koiran nestetasapainoa myös kesän kuumilla ilmoilla tai esimerkiksi mökkireissuilla. Hau-Haun märkäruokien ja koiranmakkaroiden kosteuspitoisuus on 72–82 %.

Koiran kuivuminen eli nestehukka

Liian vähäinen nesteensaanti sekä esimerkiksi koiran oksentelun tai ripulin aiheuttama nestehukka kuivattavat nopeasti koiran elimistöä. Koiran kuivuminen voi pahimmillaan johtaa monielinvaurioon ja jopa koiran menehtymiseen.

Mistä tietää, onko koiralla nestehukka?
  • Väsymys ja yleiskunnon heikkeneminen
  • Kuivat ja nahkeat, vaaleat ikenet
  • Ihon kimmoisuuden häviäminen
  • Painaessa ientä ien jää kuopalle ja väri palautuu ikeniin hitaasti
  • Kuiva turkki
  • Ruokahaluttomuus

Nestehukasta kärsivä koira ei välttämättä suostu juomaan, jolloin koiralle voi ensiapuna antaa vettä ruiskulla suuhun. Kuivuneen koiran nesteytys on paras tehdä eläinlääkärissä.

Esimerkiksi vatsataudista tai lämpöhalvauksesta johtuva nestehukka sekä suolitukos voivat olla syynä siihen, ettei koira suostu juomaan tai syömään. Näissä tilanteissa on soitettava pikaisesti eläinlääkärille ja noudatettava eläinlääkärin ohjeita.

Koiran ruokinta

Koiran elimistö hyödyntää tehokkaimmin eläinperäistä proteiinia ja rasvaa. Siksi koiran ruokinta perustuukin lihaan ja eläinrasvaan. Lue, mitä kaikkea tulee huomioida koiran ruokinnassa sekä paljonko koiran tulisi syödä päivän aikana.

Lue lisää

Koiran energiantarve

Koiran päivittäiseen energiantarpeeseen vaikuttavat mm. koiran koko, rotu, ikä, sukupuoli ja aktiivisuus. Voit arvioida koirasi energiantarvetta tarkastelemalla koiran metabolista elopainoa. Lue lisää koiran energiantarpeesta ja katso laskukaava koiran metaboliselle elopainolle.

Lue lisää

Koiran vatsavaivat

Koiran vatsa- ja suolistovaivat voivat usein johtua ruokakupin sisällöstä. Jos koiran yleiskunto on hyvä, voi vatsavaivojen syytä etsiä koiran ruokavaliosta ja testata eri ruokavaihtoehtoja. Jos koiralla on äkillisiä vatsaoireita, tulee kuitenkin kääntyä aina eläinlääkärin puoleen.

Lue lisää