Koiralle myrkylliset ruoka-aineet Hau-Hau Champion.

Mitä koira ei saa syödä?

Useimmat koirat ottaisivat mielellään maistiaisia ihmisten syömistä ruoista. Omien herkkujen jakaminen koiran kanssa silloin tällöin on ihan sopivaa, mutta kaikki ihmisille mieluisat ja sopivat ruoka-aineet eivät kuitenkaan sovi koirille. Tiedätkö, mitä koira ei saa syödä? Tämän tiedostaminen on tärkeää, sillä koiralle haitalliset ruoka-aineet voivat aiheuttaa erilaisia myrkytysoireita.

Koiran myrkytysoireita voivat olla esimerkiksi:

  • oksentaminen
  • ripulointi
  • hengitysvaikeudet
  • runsas syljen eritys
  • turvotus tai vartalon kouristelu
  • tärinä

Jos epäilet koirasi syöneen jotain, mitä koira ei saa syödä, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.

ETENKIN JUHLAPYHINÄ KOIRAN YMPÄRILLÄ VOI OLLA PALJON IHANAN TUOKSUISIA IHMISTEN HERKKURUOKIA. LUE ARTIKKELIMME, MITÄ JUHLAHERKKUJA EI SAA JÄTTÄÄ KOIRAN ULOTTUVILLE.

Koiralle myrkylliset ruoat ja kasvit

Alkoholi: Koiran elimistö ei pysty käsittelemään alkoholia ja jo pienikin määrä voi vahingoittaa maksaa. 

Avokado: Koiralle vaarallisin osa avokadosta on sen sisältämä siemen, jota koiran ruoansulatus ei pysty sulattamaan. Iso avokadon siemen voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen suolitukoksen. Lisäksi avokado sisältää monille eläimille myrkyllistä persiiniä, joka voi etenkin suurina annoksina aiheuttaa myrkytysoireita myös koiralle.

Hiiva ja hiivaiset taikinat: Runsaasti hiivaa sisältävät tuotteet turpoavat kivuliaasti koiran vatsassa. Hiivan käymisreaktio myös synnyttää koiralle myrkyllistä etanolia (kts. alkoholi).

Kofeiini: Esimerkiksi kahvi, tee ja kolajuomat sisältävät kofeiinia. Koiran elimistössä kofeiini aiheuttaa samanlaisen myrkytystilan kuin suklaan sisältämä teobromiini (kts. suklaa).

Maitotuotteiden laktoosi: Monet maitotuotteet sisältävät laktoosia, jota suurin osa aikuisista eläimistä ei pysty elimistössään käsittelemään. Tämän vuoksi laktoosia sisältävät maitotuotteet voivat aiheuttaa koiralle vatsakipuja ja ripulia.

Sipuli: Sipuli on koiralle haitallista kaikissa muodoissa, eli raakana, kypsennettynä ja kuivattuna. 

Suklaa ja kaakao: Suklaan ja kaakaon sisältämä teobromiini on koiralle myrkyllistä. Mitä tummempaa suklaa on, sitä suurempi sen teobromiinipitoisuus ja myrkytysriski on. Myös kaakaojauhe on koiralle vaarallista.

Valkosipuli: Valkosipuli voi aiheuttaa koiralle anemiaa ja muita myrkytysoireita samaan tapaan kuin tavallinen sipuli.

Viinirypäleet ja rusinat: Suuri määrä rypäleitä tai rusinoita voi aiheuttaa koiralle äkillisen ja vakavan myrkytystilan. 

Ksylitoli: Koiran elimistöön joutuessaan ksylitoli nostaa äkillisesti koiran insuliinin eritystä, mikä laskee koiran verensokerin nopeasti. Pienikin määrä ksylitolia sisältäviä tuotteita, kuten purukumia tai ksylitolipastilleja voi aiheuttaa koiralle hengenvaaran.

KOIRALLE LÖYTYY HYVIÄ SALLITTUJA HERKKUJA HAU-HAUN LAAJASTA HERKKUVALIKOIMASTA. TUTUSTU MYÖS SIIHEN, MITEN VOIT PALKITA KOIRAASI OIKEIN, JOTTA SÄÄSTYTÄÄN YLIMÄÄRÄISILTÄ VATSANPURUILTA.

Muita asioita, mitä koira ei saa syödä

Moni ihmisten juhlapyhien suosikkikasvi voi aiheuttaa koiralle myrkytystilan. Tällaisia ovat esimerkiksi tulppaanit, narsissin sipulit, amaryllikset ja joulutähti. Nämä kauniit kukat kannattaakin sijoittaa korkealle pöydälle niin, etteivät lemmikit pääse niihin käsiksi.

Koska koiran aineenvaihdunta toimii eri tavalla kuin ihmisen, voivat myös jotkin ihmisille tarkoitetut lääkkeet aiheuttaa koiralle vaaran. Esimerkiksi tavallinen kipulääke ibuprofeeni on koiralle hyvin myrkyllistä. Muista lääkitä koiraasi aina eläinlääkärin ohjeiden mukaan.

Metsäretkillä vapaana kulkeva koira voi joskus pyrkiä syömään sieniä. Tavallisesti samat sienet ovat myrkyllisiä sekä koirille että ihmisille. Koirilla sienten vaikutusta ei kuitenkaan ole tutkittu yhtä laajasti kuin ihmisillä. Vaikkapa kantarellien tai herkkutattien syöminen tuskin on koiralle haitallista, mutta koiraa ei kannata päästää syömään esimerkiksi seitikkejä ja muita myrkkysieniä. Koiran myrkytysoireet voivat vaihdella myrkkysienilajin mukaan.

Jos epäilet koirallasi myrkytystilaa, ota aina yhteyttä eläinlääkäriin.

Juhlapöydän vaarat – älä anna näitä koiralle

Juhlapyhien aikaan monissa kodeissa pöydät notkuvat herkkuruokia. Ihmisten herkkuruoat voivat kuitenkin aiheuttaa koiralle vakavia terveysongelmia etenkin liikaa syötynä. Lue poimintamme yleisimmistä koiralle haitallisista ruoista eri juhlasesonkeina.

LUE LISÄÄ

Koiran turvalliset herkut

Ihmisten herkut ja suolaiset tai rasvaiset ruoat voivat aiheuttaa koiralle vatsavaivoja ja muita harmeja. Tutustu ohjeisiimme, kuinka koirasi voi herkutella turvallisesti!

LUE LISÄÄ

Koiran närästys on ikävä vaiva

Usein koiran närästysoireita aiheuttaa jokin koiralle sopimaton ruoka-aine. Lue, kuinka tunnistat koirasi närästyksen oireet.

LUE NÄRÄSTYKSESTÄ