Hau-Hau Champion ylipainoisen koiran ruokinta.

Ylipainoisen koiran laihdutus ja ruokinta

Arviolta noin joka neljäs aikuinen koira on Suomessa ylipainoinen. Koiran lihavuuden taustalla on yksinkertaisesti energian saannin ja kulutetun energian epätasapaino. On hyvä muistaa, että vastuu koiran ruokinnasta ja liikunnasta on aina koiran omistajalla. Koiran laihdutus onnistuu vaivatta, kun tulkitset koiran ruoan tuoteselostetta oikein ja etsit omalle koirallesi sopivan päivittäisen ruoan määrän. 

Osalla koirista on muita rotuja voimakkaampi taipumus ylipainoon, kuten esimerkiksi labradorinnoutajilla ja beagleillä, mutta näilläkin roduilla ihannepainossa pysytään oikealla ruokinnalla ja liikunnalla. Myös koiran ikä sekä hormonaaliset muutokset, kuten kastraatio ja sterilisaatio, voivat vaikuttaa aineenvaihduntaan sekä aktiivisuustasoon ja aiheuttaa näin ylipainoa. Lue vanhan koiran ruokinnasta täältä.Käytännössä painonhallintaa vaikeuttaa koiran ja ihmisen läheinen suhde ruokaan. Ruokaa käytetään palkitsemiseen ja ruoka yhdistää. Syöminen on kivaa, tuumaavat useimmat, ja itsekuria vaatiikin olla antamatta osaa vaikkapa leivästään suoraan silmiin tuijottavalle hännänheiluttajalle. Vapaa ruokailu ja yltäkylläisyys sallittakoot joskus, mutta jatkuvana vaihtoehtona se johtaa ylipainoon eli elimistön rasvoittumiseen. Siispä jokaiselle koiralle on hyvä luoda oma ruokintasuunnitelma: mitä koiralle syötetään, milloin ja kuinka paljon.

Mistä tiedän, onko koirani lihava?

Koiran ylipainon voi arvioida tunnustelemalla ja tarkkailemalla koiran kehoa.

  • Koiran kylkiluiden pitäisi tuntua sormien alla, kun tunnustelet koiran kylkiä.
  • Kun katsot koiraa sivulta, sen vatsalinjan tulisi nousta ylöspäin.
  • Ylhäältä päin katsoessa koiran vyötärön pitäisi kaventua.


Miksi ylipaino on ongelma?

Ylipainoisella lemmikillä ei ole hyvä olla. Ylipaino altistaa tuki- ja liikuntaelinsairauksille, sydän- ja verisuonisairauksille sekä kuormittaa myös maksan ja munuaisten toimintaa. Liiallinen rasvakudos kuormittaa jatkuvasti erityisesti tuki- ja liikuntaelimistöä, koska keho kantaa ylimääräistä kuormaa. Se kuormittaa myös sydän- ja hengityselimistöä, sillä rasvakudoskin vaatii verenkierron ja hapetuksen.

Tutkimuksissa on löydetty viitteitä, että liiallinen rasvakudos jo itsessään aiheuttaa elimistössä niin sanotun hiljaisen tulehdustilan.

Kotimainen koiran kuivaruoka keventäjille

Hau-Haun ruokintasuositus ylipainoisille ja painonhallintaa tarvitseville koirille

Kotimainen kuivaruoka Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa senioreille ja keventäjille sisältää sopivasti proteiinia ja rasvaa koiran painonhallinnan tueksi. Tutustu tuotteeseen.

"Koiran ruokintataulukko Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa senioreille ja keventäjille koiran kuivaruoka"

Koiran laihdutus

Jos ruokit koiraasi täysravinnolla, kuten kuivaruokanappuloilla, löydät suuntaa antavat ruokamäärät pakkauksen tiedoista. Kuivaruokaa annostellessa on syytä käyttää summittaisen ruokintatavan sijaan mittaa, kuten desimittaa tai kahvikuppia. Ruokamäärää kannattaa pienentää vähitellen ja huolehtia myös siitä, ettei koiran laihdutus pudota painoa liian nopeasti.

  • Valitse täysravinto, joka sisältää vain vähän energiaa.
  • Lisää koiran kylläisyydentunnetta korvaamalla kuivaruokaa märkäruoalla, kuten koiranmakkaralla tai annosaterioilla.
  • Vähennä annettujen herkkujen ja puruluiden määrää.
  • Lisää liikuntaa pikkuhiljaa.
"Koiran laihdutus, kuvituskuva ruokakuppi"

Ruoaksi lihavalle koiralle kannattaa valita täysravinto, joka sisältää vain vähän rasvaa. Proteiininlähteinä kannattaa suosia luontaisesti kevyitä ja hyvin sulavia vaihtoehtoja, kuten kalkkunaa tai kanaa. Herkkuhetkiin voit valita esimerkiksi Hau-Haun Viljattomat Makupalat, jotka ovat kevyitä, mutta sisältävät runsaasti makua.

Yleisin syy koirien ylipainoon ovat koiran herkut sekä ihmisen omalta lautaselta putoavat makupalat.

Erityisesti juustot ja makkarat sisältävät valtavasti energiaa ja päivittäinen energiansaanti helposti moninkertaistuu muutamilla makupaloilla. On myös hyvä muistaa, että puruluut ja hammashoitoluut sisältävät energiaa, joka täytyy huomioida ruoan määrässä.

Märkäruoka voi olla tehokas apu koiran painonhallintaan. Se sisältää  nestettä, minkä vuoksi ruoan energiamäärää on helppoa rajoittaa, mutta kupissa säilyy silti runsaasti ruokaa. Yksi desi kuivaruokaa vastaa noin kahta desiä märkäruokaa. Lue lisää märkäruoan käyttövinkkejä ja tutustu Hau-Haun tarjontaan.

Koira kannattaa punnita ajoittain ja kirjata paino ylös. Jos kyseessä on aktiivinen painonpudotus, koira punnitaan 1–2 viikon välein. Koiran laihdutus täytyy tehdä maltillisesti, ja painon olisi hyvä pudota vain noin 0,5–1,0 % koiran elopainosta viikossa.

Jos olet tottunut kouluttamaan ja palkitsemaan koiraa ruoalla, huomioi makupalojen energiansisältö ruokinnassa ja valitse kevyitä vaihtoehtoja. Voit käyttää herkkuna myös koiran omaa kuiva- tai märkäruokaa. Lue lisää vinkkejä koiran herkutteluun täältä.

Kotimainen koiranruoka kaikille koirille

Hau-Haun kotimaiset, Nokialla Pirkanmaalla valmistetut kuivaruoat sopivat kaiken ikäisille koirille aina pennusta senioriin. Lue lisää kotimaisten koiranruokiemme sisällöstä ja valmistuksesta.

Tutustu

Koiran herkut ja palkitseminen

Koiran herkut sopivat koiran palkitsemiseen sekä yhteisiin herkutteluhetkiin. Lue, miten valita koirasi hyvinvointia edistäviä herkkuja!

LUE LISÄÄ

Vanhan koiran ruokinta

Vanhana koirana pidetään yleisesti yli 8-vuotiaita koiria. Lue, miten ikääntyminen tulee huomioida koiran ruokavaliossa!

LUE LISÄÄ