Ylipainoisen koiran laihdutus ja ruokinta
Arviolta noin joka neljäs aikuinen koira on Suomessa ylipainoinen. Koiran lihavuuden taustalla on yksinkertaisesti energian saannin ja kulutetun energian epätasapaino. On hyvä muistaa, että vastuu koiran ruokinnasta ja liikunnasta on aina koiran omistajalla. Koiran laihdutus onnistuu vaivatta, kun tulkitset koiran ruoan tuoteselostetta oikein ja etsit omalle koirallesi sopivan päivittäisen ruoan määrän.
Osalla koirista on muita rotuja voimakkaampi taipumus ylipainoon, kuten esimerkiksi labradorinnoutajilla ja beagleillä, mutta näilläkin roduilla ihannepainossa pysytään oikealla ruokinnalla ja liikunnalla. Myös koiran ikä sekä hormonaaliset muutokset, kuten kastraatio ja sterilisaatio, voivat vaikuttaa aineenvaihduntaan sekä aktiivisuustasoon ja aiheuttaa näin ylipainoa. Lue vanhan koiran ruokinnasta täältä.
Käytännössä painonhallintaa vaikeuttaa koiran ja ihmisen läheinen suhde ruokaan. Ruokaa käytetään palkitsemiseen ja ruoka yhdistää – syöminen on kivaa, tuumaavat useimmat, ja itsekuria vaatiikin olla antamatta osaa vaikkapa leivästään suoraan silmiin tuijottavalle hännänheiluttajalle. Vapaa ruokailu ja yltäkylläisyys sallittakoot joskus, mutta jatkuvana vaihtoehtona se johtaa ylipainoon eli elimistön rasvoittumiseen. Siispä jokaiselle koiralle on hyvä luoda oma ruokintasuunnitelma: mitä koiralle syötetään, milloin ja kuinka paljon.
Mistä tiedän, onko koirani lihava?
Koiran ylipainon voi arvioida tunnustelemalla ja tarkkailemalla koiran kehoa.
- Koiran kylkiluut tulisi tuntua sormien alla, kun tunnustelet koiran kylkiä.
- Kun katsot koiraa sivulta, tulisi sen vatsalinjan nousta ylöspäin.
- Ylhäältä päin katsoessa, koiran vyötärön tulisi kaventua.
Miksi ylipaino on ongelma?
Ylipainoisella lemmikillä ei ole hyvä olla. Ylipaino altistaa tuki- ja liikuntaelinsairauksille, sydän- ja verisuonisairauksille sekä kuormittaa myös maksan ja munuaisten toimintaa. Liiallinen rasvakudos kuormittaa jatkuvasti erityisesti tuki- ja liikuntaelimistöä (ylimääräinen kuorman kanto) ja sydän- ja hengityselimistöä (rasvakudoskin vaatii verenkierron ja hapetuksen). Tutkimuksissa on löydetty viitteitä, että liiallinen rasvakudos jo itsessään aiheuttaa elimistössä “hiljaisen tulehdustilan”.
Koiran laihdutus
Mikäli ruokit koiraasi täysravinnolla, kuten kuivaruokanappuloilla, löydät suuntaa-antavat ruokamäärät pakkauksen tiedoista. Kuivaruokaa annostellessa on syytä käyttää summittaisen ruokintatavan sijaan mittaa, kuten desimittaa tai kahvikuppia. Ruokamäärää kannattaa pienentää vähitellen ja huolehtia myös siitä, ettei koiran laihdutus pudota painoa liian nopeasti.
- Valitse täysravinto, joka sisältää vain vähän energiaa
- Lisää koiran kylläisyydentunnetta korvaamalla kuivaruokaa märkäruoalla, kuten koiranmakkaralla tai annosaterioilla.
- Vähennä annettujen herkkujen ja puruluiden määrää
- Lisää liikuntaa pikkuhiljaa
Ruoaksi lihavalle koiralle kannattaa valita täysravinto, joka sisältää vain vähän rasvaa. Proteiininlähteinä kannattaa suosia luontaisesti kevyitä ja hyvin sulavia vaihtoehtoja, kuten kalkkuna tai kana. Herkkuhetkiin voit valita esimerkiksi Hau-Haun Viljattomat Makupalat, jotka ovat kevyitä, mutta sisältävät runsaasti makua.
Yleisin syy koirien ylipainoon ovat koiran herkut sekä ihmisen omalta lautaselta putoavat makupalat.
Erityisesti juustot ja makkarat sisältävät valtavasti energiaa ja päivittäinen energian saanti helposti moninkertaistuu muutamilla makupaloilla. On myös hyvä muistaa, että puruluut sekä hammashoitoluut sisältävät energiaa, joka tulisi huomioida ruoan määrässä.
Koira on syytä punnita ajoittain ja kirjata paino ylös. Mikäli kyseessä on aktiivinen painon pudotus, punnitaan koira 1 – 2 viikon välein. Koiran laihdutus tulisi olla maltillista ja painon pudotus, noin 0,5 – 1,0 % koiran elopainosta viikossa. Mikäli olet tottunut kouluttamaan ja palkitsemaan koiraa ruualla, huomioi makupalojen energiansisältö ruokinnassa ja pyri valitsemaan kevyitä vaihtoehtoja. Voit käyttää herkkuna myös koiran omaa kuiva- tai märkäruokaa. Lue lisää vinkkejä koiran herkutteluun täältä.