Hau-Hau Hyvä ruoka ja oma aarre on jokakoiranoikeus

Koiran ruokinta

Koira on perimältään petoeläin, jonka elimistö hyödyntää tehokkaimmin eläinperäistä proteiinia ja rasvaa. Siksi koiran ruokinta perustuukin lihaan ja eläinrasvaan. Kasvikunnan tuotteita koira tarvitsee lähinnä kuitujen lähteeksi tukemaan suoliston toimintaa, mutta koira pystyy hyödyntämään kasveista saatavia hiilihydraatteja jossain määrin myös energiaksi.

Lue tästä artikkelista vastauksia yleisimpiin kysymyksiin koiran ruokinnasta ja millaisia eri tapoja koiran ruokintaan on.

Miten koiran ruokavalio eroaa ihmisen ruokavaliosta?

Ihminen saattaa miettiä koiran ruokintaa omista lähtökohdistaan, mutta fysiologisten erojen vuoksi koiran ruokintaan ei voi soveltaa samoja oppeja kuin ihmisten ravitsemukseen. Esimerkiksi ihmisen terveysruokaa ovat vihannekset ja salaatit, kun taas koira voi hyvin lihalla, rasvalla ja kohtuullisella määrällä kasvikuituja.

"Kuvituskuva koiran ruokinta Hau-Hau Champion"

Koiran ruoansulatuselimistö on lyhyt verrattuna ihmiseen ja moniin kasvinsyöjänisäkkäisiin, minkä vuoksi koira ei pysty hyödyntämään tehokkaasti hitaasti sulavia hiilihydraatteja, kuten kypsentämättömiä viljoja. Tärkein energianlähde koiralle on rasva, ja sen jälkeen eläinperäiset proteiinit. Lue lisää koiran energiantarpeesta.

Oletko jo tutustunut Hau-Haun Nokian nappulatehtaan kuivaruokiin? Valmistamme lihaisat vehnättömät kuivaruoat omalla tehtaallamme Pirkanmaalla. Lue lisää.

Kuinka paljon koira syö päivässä?

Voit noudattaa ruoan annostelussa koiranruokapakkauksessa annettuja suuntaa antavia ohjeita. Annostele nappulat esimerkiksi desin mitalla tai kahvikupilla, jotta tiedät tarkasti koirasi syömän ruoan määrän. Koiran ruokinta on sopiva, jos sen vyötärölinja pysyy näkyvissä ja sillä riittää energiaa leikkiä ja ulkoilla.

Koiran ruoan määrään vaikuttavat muun muassa koiran koko, ikä, aktiivisuus ja lihavuuskunto. Iso koira syö enemmän kuin pieni, ja aktiivinen harrastuskoira tarvitsee enemmän energiaa kuin rauhallista kotielämää viettävä koira.

Haluatko lisää vinkkejä koiran ruokamäärän arviointiin? Katso Hau-Haun ruokintataulukot eri kuivaruoille.

Arvioi säännöllisesti koirasi lihavuuskunto

Kun katsot koiraa ylhäältä, näkyykö vyötärölinja selvästi? Nouseeko koiran vyötärölinja takajalkoihin päin, kun katsot koiraa sivusta? Tuntuuko koiran selkäranka ja kylkiluut helposti ihon alla?

Lihavan koiran vyötärölinja on kadonnut, ja koira voi näyttää tasapaksulta pötköltä. Lisäksi koiran selkäranka ja kylkiluut on vaikea löytää tunnustelemalla. Jos taas koiran selkäranka ja kylkiluut näkyvät selvästi, koira on todennäköisesti liian laiha.

Jos koirasi on päässyt lihomaan, vaihda ruoka esimerkiksi keventäville koirille suunniteltuun vähärasvaiseen kuivaruokaan ja tarkista koiran ruokamäärä. Koiran pitää saada ruoastaan kaikki tarvittavat ravintoaineet, joten ruokamäärää ei saa pienentää liikaa. Lue, miten ylipainoisen koiran ruokinta kannattaa suunnitella.

Kuinka usein koira syö?

Aikuinen koira ruokitaan useimmiten 1–2 kertaa päivässä. Jos koiralla on vatsaongelmia ja sitä esimerkiksi närästää usein, koiran voi olla parempi saada päivittäin 3–4 pientä ateriaa.

Myös luovutusikäinen pentu syö 3–4 kertaa päivässä. Puolivuotiaan koiranpennun ruokintakertoja voi harventaa kahteen. Lue, mitä muuta pitää huomioida pentukoiran ruokinnassa.

"Koiran ruokinta Hau-Hau Champion"

Koiran ruokinta: Erilaiset ruokintatavat ja -tyylit

Koiran ruokinta voidaan tehdä monella eri tavalla, ja jokainen voi valita sekä itselleen että omalle koiralleen parhaiten sopivan vaihtoehdon. Seuraavaksi esittelemme erilaisia ruokintatapoja, joita voi myös yhdistellä tarpeen mukaan.

Täysravinnolla koiran ruokinta käy helposti

Koirien kuivaruoat ovat lähes poikkeuksetta täysravintoja, eli ne sisältävät kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet aina proteiinista ja rasvasta vitamiineihin ja kivennäisiin. Sen sijaan täydennysravinnot eivät sisällä kaikkia tarvittavia ravintoaineita, ja ne onkin tarkoitettu käytettäväksi vain tasapainoisen täysravinnon ohessa. Koiranruokapakkauksissa on yleensä aina merkintä siitä, onko tuote täys- vai täydennysravintoa. Lue vinkkimme laadukkaan koiranruoan tunnistamiseen.

Kaupoissa on tarjolla runsas valikoima erilaisia täysravintoja, ja sopivan ruoan valitseminen voi olla vaikeaa. Valintaasi helpottaa, kun osaat tutkia pakkausten tuoteselosteita ja tehdä päätelmiä tuotteen laadusta. Koiranruoka kannattaa aina valita oman koiran kulloisenkin elämäntilanteen ja terveydentilan mukaan. Lue lisää sopivan ruoan valitsemisesta koirallesi.

Osa koirista tarvitsee viljattoman ruokavalion välttyäkseen ikäviltä ruoansulatusongelmilta. Siksi kehitimme kuivaruoan erityisesti herkkävatsaisille ja viljoille herkistyneille koirille. Lue lisää kotimaisesta uutuudesta Viljaton Kanaa & perunaa.

Koiran ruokinta märkäruoalla ja koiranmakkaralla 

Koiraa voi ruokkia nappuloiden sijaan myös märkäruoalla ja koiranmakkaralla, jotka tuovat sekä lisää maistuvuutta että vaihtelua koirasi aterioihin ja ovat helppoja ruokia niin kotona kuin reissussakin. Jos koirasi ruokakupin sisältö tuntuu yksipuoliselta, käyttövalmiit ja herkullisen lihaisat Hau-Haun märkäruoat ovat helppo tapa monipuolistaa koirasi ruokavaliota.

Jotkut koirat syövät hyvällä ruokahalulla samaa ruokaa läpi elämän, mutta monipuolinen ruoka on hyväksi muun muassa koiran suolistolle. Lue vinkkimme koiran ruokavalion monipuolistamiseen.

Raakaruokaan verrattuna märkäruoat ovat vaivattomia, sillä ne ovat heti käyttövalmiita ja avaamaton pakkaus säilyy huoneenlämmössä. Lisäksi märkäruoat ovat kypsennettyjä, joten niiden käsittely ei vaadi yhtä tarkkaa hygieniaa kuin raakaruoan. Tutustu Hau-Haun märkäruokien ja koiranmakkaroiden valikoimaan.

Märkäruoan ja koiranmakkaran käyttövinkit
  1. Nappula-aterioiden rikastaja: Korvaa koiran nappulat joko osittain tai kokonaan märkäruoalla. Muista tarkistaa, että käyttämäsi märkäruoka tai koiranmakkara on täysravintoa.
  2. Kylläisyyttä vatsalle: Märkäruokaa annostellaan enemmän kuin kuivaruokaa, minkä ansiosta märkäruoat ja koiranmakkarat voivat auttaa lisäämään koiran kylläisyydentunnetta. Jos koirasi tarvitsee esimerkiksi painonhallintaa, voit korvata yhden desin kuivaruokaa kahdella desillä märkäruokaa. 
  3. Maistuvuus kuntoon: Höystä kuivaruokaa märkäruoalla ja houkuttele nirsokin koira ruokakipon ääreen. Lue lisää nirson koiran ruokinnasta.
  4. Houkutteleva treenipalkka: Palkitse koirasi onnistuneesta suorituksesta treeneissä puristamalla märkäruokaa koiralle suoraan annospussista.
  5. Näppärät eväät reissuun: Hau-Haun koiran märkäruoat ja koiranmakkarat säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä. Lisäksi annospussit ovat kevyitä kantaa mukana. Märkäruoka on myös usein sopiva matkaeväs raakaruokaa syövälle koiralle, jos raakaruokaa ei voi ottaa reissuun mokaan.
  6. Aktivoivaa ruokailua: Voit lusikoida märkäruokaa tai koiranmakkaraa aktivointilelun sisään tai painella nuolumattoon. Tarjoa sellaisenaan tai pakasta, ja anna koirallesi mielekästä puuhaa pitkäksi toviksi!
  7. Tukea nesteytykseen: Märkäruoat ja koiranmakkarat sisältävät vettä, joten niiden avulla etenkin huonosti juova tai kesähelteillä kuumissaan oleva koira saa lisää nesteytystä. Lue koiran veden tarpeesta.

70/30-ruokinta

Me Hau-Haulla suosittelemme niin sanottua 70/30-ruokintaa, kun haluat ruokkia koirasi mahdollisimman helposti ja samalla monipuolisesti.

70/30-ruokinta tarkoittaa, että koiran ruoasta noin 70 % on täysravintoa ja loput 30 % voi olla lihaa, kalaa, märkäruokaa tai muuta koiralle sopivaa lisuketta. Tässä ruokintatavassa koira saa tarvitsemansa ravintoaineet täysravinnosta, joten koiran ruokinnassa ei ole välttämätöntä käyttää lisäravinteita.

50/50-ruokinta

Koiran ruokinta niin sanotulla 50/50-mallilla kasvattaa jatkuvasti suosiotaan koirakansan keskuudessa. Noin puolet koiran ruoasta on nappulaa ja toinen puoli lihaa tai kalaa. Tällöin nappulat ovat koiralle pääasiassa vitamiinien, kivennäisten ja kuidun lähde, kun taas lihasta ja kalasta koira saa proteiinia ja rasvaa.

Tämä ruokintatapa auttaa lisäämään lihan osuutta koiran ruokavaliossa, mutta vaatii omistajalta hieman laskemista. Ruokaan pitäisi lisätä vähintään sinkkiä ja D-vitamiinia, jotta koiran päivittäiset suojaravinteiden tarpeet täyttyvät.

Koiran raakaruokinta

Raakaruokinta tarkoittaa koiran ruokavaliota, joka koostuu pääasiassa joko raa’asta tai kypsennetystä lihasta tai kalasta sekä lihaisista luista. Liha ja kala itsessään eivät sisällä kaikkia koiran tarvitsemia vitamiineja ja kivennäisaineita. Siksi koiran ruokinta täytyy suunnitella tarkoin, jotta se saa tarvitsemansa ravintoaineet sopivassa suhteessa.

Raakaruokinnassa koira saa tietyt ravintoaineet ruoastaan ja osa täytyy antaa lisäravinteina. Esimerkiksi luut ovat kalsiumin ja maksa A-vitamiinin lähde. Jos koiran vatsa ei siedä luuainesta, kalsiumin voi antaa lisäravinteena. Nykyisin on saatavilla raakaruokia myös täysravintoina, mikä helpottaa raakaruokintaa.

Raakaruokinnassa yksi tärkein asia on ruoan hygieeninen käsittely. Koirille tarkoitetuista rehulihoista voi tarttua haitallisia bakteereja myös ihmiseen, jos ruokaa käsittelee huolimattomasti. Kypsennys tuhoaa bakteerit. Suosittelemme kuitenkin kypsentämään vain luuttomia lihoja, jotta kypsentäessä kovettuva luuaines ei aiheuta koiralle vatsavaivoja.

Koiran kotiruoka

Koiralle voi kokkailla myös kotiruokaa yksinkertaisimmillaan vaikkapa kaurapuurosta ja jauhelihasta. Raakaruokinnan tavoin koiran kotiruokailu vaatii usein tarkkaa suunnittelua ja laskutoimituksia, jotta koira saa riittävästi ravintoaineita.

Tärkeintä koiran ruokinnassa on, että tarjottu ruoka maistuu koirallesi ja saa koirasi voimaan hyvin. Valitse omalle koirallesi sopivin ruokintatapa ja huolehdi, että ruoka tukee koirasi kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Mistä tiedän, paljonko energiaa koirani tarvitsee?

Lue vinkkimme koiran energiantarpeen kartoittamiseen.

Lue vinkit

Tunnistatko laadukkaan koiranruoan?

Koiran ruoan hinta tai myyntipaikka ei aina kerro totuutta ruoan laadusta. Jos et ole koskaan aiemmin katsonut, mitä ostamasi koiranruoka sisältää, nyt on sen aika! Lue, mitä koiranruoan tuoteselosteesta kannattaa erityisesti huomioida.

LUE LISÄÄ

Koiran vatsavaivat

Koiran vatsavaivat voivat johtua ruokakupin sisällöstä. Lue lisää koiran ruoansulatuksesta ja kuinka vatsavaivoja voi helpottaa sekä ennaltaehkäistä.

Lue lisää

Koiran vedentarve

Koiran riittävä vedensaanti on varmistettava päivittäin. Vesi on koiran tärkein ravintoaine, joka muun muassa kuljettaa ravinteita sekä auttaa säätelemään elimistön lämpötilaa ja poistamaan kuona-aineita.

Lue lisää