Shetlanninlammaskoira Hau-Hau Champion

Miksi koira ei syö?

Miksi koira ei syö - mistä se johtuu?

On monia erilaisia syitä siihen, miksi koira ei syö tai sen ruokahalu heikkenee. Syyt koiran ruokahaluttomuuden takana kannattaa selvittää, ennen kuin muutat koirasi ruokavaliota.

Koiran ruokahaluttomuuden ja nirsoilun syitä voivat olla esimerkiksi:

  • Terveydelliset syyt: Esimerkiksi hampaiden huono kunto tai muu piilevä sairaus voi heikentää koiran ruokahalua. Lue koiran hammasongelmista ja hampaiden hoidosta.
  • Ruoan aiheuttamat vatsavaivat: Yliherkkyys jollekin koiranruoan raaka-aineelle ja runsas hiilihydraatin määrä voivat aiheuttaa koiralle ilmavaivoja ja huonolaatuista ulostetta, minkä vuoksi koira yrittää välttää vatsaoireita aiheuttavaa ruokaa.
  • Koiran ylipaino: Koira yrittää rajoittaa energiansaantiaan ja jättää siksi ruokaansa syömättä. Koira on voinut myös oppia valikoivaksi syöjäksi ja odottaa nappuloiden tilalle jotain maukkaampaa ruokaa. Katso vinkkimme ylipainoisen koiran ruokintaan.
  • Huonolaatuinen koiranruoka: Koira on ensisijaisesti lihansyöjä, jolle usein maistuu parhaiten runsaasti lihaa sisältävät koiranruoat.
  • Hyrräävät hormonit: Narttujen ihanat tuoksut voivat aiheuttaa leikkaamattomille uroskoirille tilapäistä syömättömyyttä. Vastaavasti myös juoksuisten narttujen ruokahalu voi kehno.

Tarvitsetko vinkkejä koiran käytännön ruokintaan? Lue Hau-Haun ohjeet!

"Miksi koiran ei syö, kuvituskuva Hau-Hau Champion"

Vinkit nirson koiran ruokintaan

Nirson koiran ruokinta vaatii suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä. Ensin on suljettava pois mahdolliset koiran terveyteen liittyvät syyt siihen, miksi koira ei syö. Tämän jälkeen arvioidaan, voisiko ruokahaluttomuuden syy löytyä ruokinnan rutiineista, annosten määrästä tai koiranruoan laadusta.

Jos terveydellisiä syitä ei löydy ja koira ei syö, kokeile näitä keinoja nirson koiran ruokintaan:

1. Säännölliset ruokinta-ajat

Rutiinit ruokinnassa toimivat usein paremmin kuin niin sanottu vapaa ruokinta, jossa ruokaa on jatkuvasti koiran saatavilla. Jos koira ei syö tarjottua ateriaa, ota kuppi pois ja tarjoa ruokaa vasta seuraavana ruokinta-aikana. Etsi myös omalle koirallesi sopiva ruokintarytmi. Osa koirista tykkää syödä vain yhden aterian päivässä, kun joillekin sopii parhaiten 2–3 ateriaa.

2. Kostea ja sopivan lämpöinen ruoka

Joillekin koirille maittaa kuivaa ja kylmää ruokaa paremmin kostutettu, huoneenlämpöinen ruoka. Siksi kannattaa kokeilla kostuttaa nappulat ja tarjota ne sopivan lämpöisinä. Jos koira syö raakaruokaa, jääkaappikylmää ruokaa kannattaa lämmittää hiukan tai sekoittaa kylmä liha vaikka pieneen määrään kaurapuuroa.

3. Aktivoi koiraa ruoalla

Ruoan yhdistäminen koiran aktivointiin voi auttaa herättelemään koiran ruokahalua, sillä koiran lajityypilliseen käyttäytymiseen kuuluu kiinteästi ruoan etsintä ja työn tekeminen ruoan eteen. Tähän sopivat esimerkiksi erilaiset aktivointilelut, interaktiiviset ruokakupit ja ruoan antaminen koulutuspalkkana.

Jos koirasi on innokas nuuskunenä, voit piilottaa kuivaruokaa ympäri huonetta tai heittää nappulat kesällä nurmikolle, josta koira voi etsiä ruokansa.

4. Tarkista ruokamäärä

Koiranruokapakkauksista löytyvät annosteluohjeet ovat viitteellisiä, ja sopiva ruokamäärä voi vaihdella koiran iän ja aktiivisuuden mukaan. Kokeile tarjota koiralle aiempaa pienempiä ruoka-annoksia ja seuraa, muuttaako se koiran ruokahalua.

Tarvitsetko ohjeita koiranruoan annosteluun? Katso Hau-Haun ruokintataulukot.

5. Huomioi ruoan laatu

Koiranruoan lihaisa tuoksu houkuttelee koiran syömään ennemmin kuin maku. Liian kuitupitoinen koiranruoka voi täyttää koiran vatsaa liikaa ja aiheuttaa vatsavaivoja. Tämä saattaa johtaa siihen, että koira ei syö. Huonosti syövälle koiralle ei siis kannata valita ruokaa, joka sisältää runsaasti hiilihydraatteja, kuten vehnää.

Laadukas koiranruoka sisältää runsaasti lihaa ja kaikki koiran tarvitsemat ravintoaineet tasapainoisessa suhteessa. Rasva ja eläinperäinen proteiini ovat koiran ravitsemuksen tärkeimpiä elementtejä ja auttavat myös lisäämään koiranruoan maistuvuutta. Muista siis tarkistaa, että liha tai kala löytyy koiranruoan tuoteselosteesta ensimmäisenä raaka-aineena. Lue lisää, miten voit arvioida koiranruoan laatua.

6. Tarjoa monipuolista ruokaa

Nirson koiran ruokinta voi helpottua, kun ruoka on riittävän monipuolista ja vaihtelevaa. Nappuloiden sijasta voit antaa koiralle välillä esimerkiksi täysravintomärkäruokia tai voit sekoittaa nappuloiden joukkoon vaikkapa jauhelihaa. Lue lisää koiran ruokavalion monipuolistamisesta.

Herkkävatsaiselle koiralle voit kokeilla myös viljattomia märkäruokia. Hau-Haun märkäruoista ja koiranmakkaroista löydät takuulla koirallesi maistuvan vaihtoehdon joko vehnättömänä tai täysin viljattomana. Valikoimassamme on myös monoproteiinisia märkäruokia. Tutustu Hau-Haun märkäruokavalikoimaan. 

Miksi koira ei syö artikkelin kuvituskuva, koira lohta, riisiä ja kauraa pakkauksen kanssa

Maistuva ruoka on jokakoiranoikeus

Onko koirasi valikoiva ruokailija, jolle on välillä jopa tuskaisen vaikeaa löytää riittävän maistuvaa nappulaa? Kokeile Hau-Haun Nokian Nappulatehtaalla valmistettua, kotimaista Lohta, riisiä & kauraa -kuivaruokaa! Tämän vehnättömän kuivaruoan maistuvuus sai erinomaista palautetta testiryhmältämme.

”Minulla on erittäin nirso koira. Siksi koiran ruoan joukossa on aina jotain nappuloiden lisäksi, yleensä kypsää jauhelihaa. Olemme kokeilleet toistakymmentä koiranmuonaa erikoisliikkeistä ja tavan kaupoista. Monia niistä koira ei syö edes lisän kanssa. Olikin iso yllätys, kun koira söi tätä ruokaa sellaisenaan. Eikä ollut alkuihastusta, vaan nyt syö iltapäivällä jauhelihan kanssa ja kuppiin jääneet nappulat popsii iltalenkin jälkeen! Tuntuu ihmeeltä. Ruoan vaihto sujui nopeammin kuin piti, jätti entiset nappulat syömättä. Tällä jatketaan”, kertoo yksi testiryhmään osallistunut.

Myös muut testaajat kertoivat, että Lohta, riisiä & kauraa -kuivaruoka maistui nirsolle koiralle sellaisenaan, ilman lisukkeita. Lisäksi ruoka sai kiitosta vatsaystävällisyydestään.

Hae testiin Hau-Haun Lohta, riisiä & kauraa -kuivaruoka näppärästi lähikaupastasi, ja tutustu tarkemmin kotimaisiin kuivaruokiimme!

Lisää maistuvuutta koiranruokaan

Hau-Hau Champion Viljattomien annosaterioiden avulla lisäät helposti maistuvuutta koirasi ruokailuhetkeen – niistä saat apua myös nirson koiran ruokintaan! Pienen annospussin ansiosta tuote on helppo tarjoilla sellaisenaan täysipainoisena ateriana tai vaikka höysteenä kuivaruoan seassa. 

Tutustu annosaterioihin

Onnistunut koiran ruokavalion vaihtaminen

Saako koirasi oireita nykyisestä kuivaruoastaan? Ehkä haluaisit vaihtaa koiran kuivaruoan aiempaa edullisempaan vaihtoehtoon? Katso 7 päivän ohjelmamme koiran ruokavalion vaihtamiseen.

Lue lisää