Hau-Hau Champion koiran ruokinta.

Koiran ruokintataulukko

Hau-Haun koiran ruokintataulukko kertoo suuntaa antavat ohjeet, minkä verran koirasi tarvitsee ruokaa. Tästä artikkelista löydät koiran ruokintataulukoita ja ohjeita aikuisen koirasi ruokintaan. Mukana ovat myös ruokintataulukot pienen koiran ja seniorikoiran ruokintaan. Jos kotonasi tepsuttaa pentukoira, katso koiran ruokintataulukko pennuille ja lue lisää koiranpennun ruokinnasta täältä.

Koiran ruokintataulukko on hyvä apu erityisesti silloin, kun koiran päivittäisen ruoka-annoksen määrää täytyy säätää koiran lihomisen tai laihtumisen vuoksi. Myös uuteen koiranruokamerkkiin siirtyessä koiran ruokintataulukko voi helpottaa koiran ruoan määrän arvioinnissa.

Artikkelin lopusta löydät yleisiä vinkkejä koiran ruokintaan sekä koiranruokasuosituksemme erilaisille koirille.

Miten Hau-Haun koiran ruokintataulukkoa luetaan?

 1. Taulukossa ilmoitetaan koiran paino kiloissa sekä kuivaruoan tarvittava päiväannos desilitroina.
 2. Koiran liikunta on jaoteltu tavalliseen ja aktiiviseen kotikoiraan.
 3. Tavallisen kotikoira: noin 60 minuuttia kävelylenkkeilyä päivässä.
 4. Aktiivinen kotikoira: noin 2 tuntia päivässä kävely- tai juoksulenkkeilyä tai ulkoilua vapaana. Jos koirasi aktiivisuus on tätä suurempi, kannattaa harkita Hau-Haun Extra Energy -kuivaruokaa.

Koiran ruokintataulukko aikuisen koiran ruokintaan

Alla olevasta taulukosta löydät suosituksemme kotimaisten Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa ja Lammasta, riisiä & kauraa sekä Lohta, riisiä & kauraa -kuivaruokien päivittäiseen annosteluun. Tutustu tarkemmin tuotteisiin.

"Koiran ruokintataulukko, Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa -kuivaruoka, Hau-Hau Champion Lammasta, riisiä & kauraa -kuivaruoka ja Hau-Hau Champion Lohta, riisiä & kauraa -kuivaruoka"

 

Huomioi nämä:

 • Koiran päivän ruoka-annoksen pitäisi olla noin 2 % koiran painosta.
 • Jos koira tarvitsee painonhallintaa, ruoan annoskokoa ei ole välttämättä hyvä pienentää. Sen sijaan kannattaa vaihtaa ruoka vähärasvaisempaan vaihtoehtoon, jolloin annoskoon voi pitää samana.
 • Katso tarkempi koiran ruokintataulukko tuotteiden omilta sivuilta.

Milloin koira on aikuinen?

Koira voidaan määritellä aikuiseksi muun muassa koon ja iän mukaan. Karkeasti jaoteltuna koira on pentu vuoden ikäiseksi saakka, nuori 2-vuotiaaksi asti ja 3-vuotias on aikuinen koira.

Koon puolesta koiraa pidetään tyypillisesti aikuisena, kun se on saavuttanut rodulle tai rotutyypille ominaisen aikuisen koiran säkäkorkeuden ja painon. Suuret koirat kasvavat pieniä hitaammin. Pikkukoirat voivat saavuttaa aikuiskorkeutensa jo puolivuotiaina, kun isot koirat kasvavat korkeutta 12–18 kuukauden ikään saakka.

Nuorella koiralla lihaksisto jatkaa kehitystään, minkä vuoksi aikuisen koiran ruokaan siirtyminen suunnitellaan koirakohtaisesti.

Koiran ruokintataulukko pienen koiran ruokintaan

Noin 5 kiloa painaville koirille suositellemme Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa pienille koirille -kuivaruokaa, jossa on pieneen suuhun sopiva nappulakoko ja pikkukoiran tarpeisiin suunniteltu energiasisältö. Pieni koira tarvitsee suhteessa enemmän energiaa kuin iso koira.

"Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa pienille koirille -kuivaruoka koiran ruokinta taulukko"

 

Koiran ruokintataulukko seniorikoiran ruokintaan

Kotimainen Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa senioreille ja keventäjille -kuivaruoka sisältää mukavasti proteiinia ja vain vähän rasvaa ikääntyvän koiran tarpeisiin.

"Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa senioreille ja keventäjille koiran kuivaruoka, koiran ruokintataulukko"

 

Vanhan koiran energiantarve usein vähenee, jos koira liikkuu vähemmän kuin aiemmin. Vanhan koiran on kuitenkin hyvin tärkeä saada riittävästi proteiinia ruoastaan, jotta sen lihaksisto pysyy kunnossa. Lue Hau-Haun ohjeet vanhan koiran ruokintaan.

Millaista ruokaa aikuinen koira tarvitsee?

Aikuisen koiran proteiinien, rasvojen ja kivennäisten tarve muuttuu verrattuna pentuvaiheeseen. Pentujen ruokinta tähtää pääasiassa terveen kasvun tukemiseen, kun taas aikuisella koiralla pyritään ylläpitämään sopivaa energian, proteiinin ja suojaravinteiden saantia sekä tukemaan kulutusta ja palautumista. Lue lisää koiran energian-, rasvan- ja proteiinintarpeesta.

Valitettavan moni koira kärsii nykyisin ylipainosta, mikä usein johtuu liian tuhdista ruoasta ja suuresta herkkujen määrästä suhteessa koiran aktiivisuuteen. Jotta koira ei pääse lihomaan liikaa, aikuisen koiran ruokinta täytyy suunnitella vastaamaan kulutusta. Jos koiralle on jo ehtinyt kertyä vararengasta vyötärölle, lue vinkkimme lihavan koiran ruokintaan ja laihduttamiseen sekä katso koiran ruokintataulukko painonhallintaan.

"Hau-Hau Champion koiran ruokintataulukko"

Mistä tiedän, että ruokin koiraani oikein?

 • Koiran suolisto toimii normaalisti.
 • Koiran paino on sopiva.
 • Koira syö hyvällä ruokahalulla.
 • Koiran turkki on hyväkuntoinen eikä iho kutise.
 • Koira on virkeä ja jaksaa liikkua.

Jos jokin edellä mainituista asioista ei toteudu, syynä voi olla koiran ruokavalio. Myös jokin vaiva tai sairaus voi aiheuttaa vastaavia oireita. Esimerkiksi yllättäen heikentynyt ruokahalu, huonokuntoinen turkki, kutiseva iho ja laihtuminen saattavat vaatia eläinlääkärikäynnin oireiden syyn selvittämiseksi.

TUNNISTATKO KOIRAN ALLERGIAOIREET? LUE KOIRAN ALLERGIAN TUNNISTAMISESTA JA HOIDOSTA.

Muista ruokkia koiraasi laadukkaalla lihapitoisella ruoalla. Koira tarvitsee proteiineja etenkin lihaksiston ylläpitoon ja palautumiseen. Lue Hau-Haun vinkit, kuinka voit arvioida koiranruoan laatua.

Mitä kuivaruokaa aikuiselle koiralle?

1–2 tuntia päivässä liikkuvan koiran aktiivisuus on normaalilla tasolla, jolloin koira pärjää hyvin niin sanotulla perusruoalla. Testaa esimerkiksi Hau-Haun kotimaista, vehnätöntä Kanaa, riisiä & kauraa -kuivaruokaa.

Suuri aikuinen koira voi hyötyä nivelravinteista, joita on lisätty Hau-Haun Kanaa, riisiä & kauraa suurille koirille -kuivaruokaan. Tässä kuivaruoassa on myös suureen suuhun sopivat nappulat. Lue lisää tuotteesta.

Hyvä vaihtoehto herkkävatsaiselle aikuiselle koiralle voi olla Hau-Haun Viljaton kuivaruoka, jota on saatavilla kana-, lammas- ja kalapohjaisena. Katso testiryhmän arviot Viljattomista kuivaruoista.

Monelle herkkävatsaiselle koiralle sopii hyvin myös maistuva, kotimainen Hau-Haun Kalkkunaa & kauraa -kuivaruoka.

Liikkuuko koirasi yli 2 tuntia päivässä? Paljon liikkuva aikuinen koira tarvitsee ruoastaan runsaasti energiaa ja proteiinia hyvän kunnon ylläpitämiseen ja palautumiseen. Tutustu aktiivisille koirille suunniteltuun kotimaiseen Hau-Hau Champion Extra Energy -kuivaruokaan.

SEKOITA NAPPULAN KAVERIKSI KOIRAN KUPPIIN TUOREESTA LIHASTA VALMISTETTUJA HAU-HAUN MÄRKÄRUOKIA TAI KOIRANMAKKARAA, JOILLA LISÄÄT HELPOSTI KOIRASI ATERIAN MAISTUVUUTTA JA MONIPUOLISUUTTA.

Kotimainen koiranruoka Nokialta

Oletko jo tutustunut Hau-Haun Nokian Nappulatehtaan koiranruokiin? Kaikki kotimaiset kuivaruokamme ovat lihaisia täysravintoja, jotka eivät sisällä lainkaan vehnää tai maissia.

Lue lisää

Koiranpennun ruokinta

Mitä ruokaa koiranpennulle tulisi syöttää? Kuinka usein pentua kuuluu ruokkia? Katso vinkkimme koiranpennun ruokintaan!

LUE LISÄÄ

Monipuolista ruokaa koiralle

Tiedätkö, miksi koiran ruokavaliota kannattaa monipuolistaa ja miten se tehdään? Lue vinkkimme!

LUE LISÄÄ

Koiran ruoan vaihtaminen

Tiedätkö, milloin koiranruokaa tulisi vaihtaa? Lue vinkkimme, kuinka koiranruoan vaihtaminen onnistuu ongelmitta!

KATSO VINKIT