Hau-Hau Champion koira

Koiran herkut ja palkitseminen

Näin valitset sopivimmat tuotteet koiran herkutteluun ja palkitsemiseen

Kun koirasi saa riittävästi laadukasta perusruokaa ja muut jokakoiranoikeudet toteutuvat, on kohtuullisella herkuttelulla ajoittain paikkansa. Erilaiset koiran herkut, makupalat ja namit sopivat niin herkutteluhetkiin, koulutukseen kuin aktivointiinkin. On kuitenkin tärkeä muistaa, että herkuttelu on aina ylimääräistä hyvää koiralle eivätkä herkut korvaa koiran varsinaisia aterioita.

Kokosimme tähän artikkeliin vinkit turvalliseen ja monipuoliseen herkutteluun. Jos haluat oppia näppäriä tapoja, kuinka hyödyntää koiran herkkuja eri tilanteissa, kannattaa lukea eteenpäin! 

"Hau-Hau koiran herkut kuvituskuva"

Koiran herkut: vinkit aktivointiin ja palkitsemiseen

Oletteko lähdössä treeneihin tai haluatko opettaa koirallesi uuden tempun? Vai onko tarkoituksena aktivoida koiraa kotona etsintä- tai pulmatehtävillä? Ehkä koirasi malttoi odottaa tai suoriutui erityisen hyvin, ja haluat palkita sen todellisella superpalkalla? Valitse herkut ja namit käyttötarkoituksen mukaan.

Erilaiset koiran herkut kuten makupalat ja namit sopivat hyvin niin koiran herkutteluhetkiin, leikkeihin, aktivointiin kuin koulutukseenkin

1. Tiheään palkkaamiseen sopii parhaiten pieni, pehmeä herkku 

Koiraharrastuksiin ja koirankoulutukseen kannattaa varata runsaasti pienikokoisia nameja tai pehmeitä, helposti paloiteltavia herkkuja, joita koiran on helppo niellä myös liikkuessa. Esimerkiksi Hau-Haun Euroopassa valmistetut Viljattomat Makupalat ovat suoraan taskuun sopivia. Näistä maistuvan lihaisista makupaloista löydät varmasti koirasi suosikin. Makupala-sarjassa on oma nami pennuille, joka ei sotke pennun ruokavalion tasapainoa ja löytyypä samasta sarjasta myös täysin kanaton herkku.

2. Aktivointiin koiran herkkuja ja täysravintoa  

Jos työkiireet vievät aikaa yhteiseltä ulkoilulta, voit aktivoida koiraasi piilottamalla koiran herkkuja ympäri asuntoa ja antaa nenätyötä etsintätehtävillä. Nuuskiminen on entistä houkuttelevampaa, kun vain osa piilotetuista makupaloista on koiran herkkuja ja loput koirallesi tuttua kuivaruokaa. Nuuskiminen yltyy takuulla, kun nenään osuu perusnappulan sijaan koiran herkkujen tuoksu! 

Myös märkäruokaa on helppo hyödyntää koiran aktivoinnissa. Esimerkiksi aktivointilelun sisään on helppo survoa koiranmakkaraa tai miksei myös vaikkapa Hau-Haun hyvin maistuvaa annosateriaa. Näin koirasi saa mukavaa tekemistä ja samalla ravintoarvoiltaan laadukasta täysravintoa. 

Jos aktivoit koiraasi täysravinnolla, voit hieman pienentää seuraavan aterian kokoa, jotta päivän kokonaisenergianmäärä pysyy samana. 

3. Superpalkaksi lihalantit ja -tangot tai koiran herkkutikku 

Kun haluat palkita koirasi erityisen hyvästä suorituksesta, kannattaa palkinnoksi valita isompi herkkupala kuin tavallisesti. Koiran superpalkkana toimivat hyvin esimerkiksi tuoreesta lihasta valmistetut viljattomat Hau-Haun lihalantit- ja tangot, jotka on myös helppo paloitella sopivan kokoisiksi nameiksi.

Tuoretta lihaa sisältävissä koiran makupaloissa on tavallista voimakkaampi tuoksu, mikä tekee niistä erityisen motivoivia herkkuja treeneihin. Koiran herkkutikut ovat myös hyvä valinta superpalkaksi, sillä niiden pureskelu kestää pidempään kuin pienten herkkujen. Näin koirasi saa samalla rauhoittavan hetken intensiivisen suorituksen jälkeen.

Kokeile superpalkkana myös Hau-Haun tuhtia kotimaista siipiherkkua

Maltti on valttia - huomioi koirasi koko ja kokonaisenergian saanti

Kuten ihmistenkin herkkupäivissä, myös koirien herkuttelussa kohtuus on tärkeää. Yleisimmät syyt koirien lihavuuteen ovat koiran herkut ja ihmisen omalta lautaselta putoavat makupalat. Siksi koiran herkuiksi kannattaa valita ravintoarvoltaan hyviä tuotteita, joiden syöminen kohtuudella ei tee haittaa koirasi hyvinvoinnille. Lue lisää ylipainoisen koiran ruokinnasta.

Suhteuta aina koiran herkkujen koko ja määrä täytyy koiran kokoon. Koiranpentujen ja pienten koirien herkuttelussa kannattaa olla erityisen tarkkana. Koiran herkut ovat usein kuivia tuotteita ja sisältävät monesti runsaasti proteiinia. Siksi suuri määrä koiran herkkuja voi rasittaa koiran munuaisia.

Etenkin pienen koiran päivittäinen energiantarve täyttyy helposti. Runsaasti treenaavan pikkukoiran palkitsemiseen voikin käyttää myös täysravintoa, kuten kuiva- tai märkäruokaa, joiden osuus vähennetään koiran päivittäisestä ruoka-annoksesta. 

Suosittelemme, että herkkujen ja puruluiden osuus olisi korkeintaan 10 % koiran päivittäisestä energiansaannista.

Ihmisten ruokaa ja herkkuja ei ole suunniteltu koiran tarpeisiin sopiviksi. Nakit ja makkarat sisältävät runsaasti suolaa ja rasvaa, jotka voivat aiheuttaa koiralle lisäkiloja tai vatsavaivoja. Monet ihmisen herkut, kuten suklaa ja ksylitoli, ovat koiralle jopa vaarallisia, joten ne kannattaa pitää visusti koiran ulottumattomissa.
 

Luonnolliset koiran herkut – vaihtoehtona kuivatut eläintenosat

Miksi valita koiran herkuiksi Hau-Haun Suomessa valmistettuja kuivattuja eläintenosia?
  • Rouskuvaksi paahdetut kuivatut eläintenosat, kuten Hau-Haun possunkorvat, ovat luonnollinen valinta koiran herkutteluun.
  • Hyvä vaihtoehto allergisten koirien herkuiksi. Kuivatut eläintenosat sisältävät vain yhtä raaka-ainetta, joten niistä voi olla helpompi löytää oman koiran ruokavalioon sopiva vaihtoehto kuin muista makupaloista. 
  • Jos koirasi on kovin herkkä ja olet joutunut rajaaman perusruokavaliota vain tiettyihin tuotteisiin, voit helposti saada lisää monipuolisuutta koiran ruokavalioon herkkuja vaihtelemalla.
  • Kuivattujen eläintenosien tai esimerkiksi maistuvien naudanvuotaisten puruluiden pureskelu tarjoaa koirallesi paitsi hyvää mekaanista hampaiden puhdistusta myös koiraa rauhoittavaa aktivointia. Etenkin Hau-Haun Kunnon puruluissa riittää kaluttavaa pitkäksi aikaa, joten ne ovat erinomainen tapa tarjota koiralle pitkäjänteistä puuhaa. Lue lisää pureskelun hyödyistä.

Kuivatut eläintenosat sisältävät monesti runsaasti rasvaa, joten niiden tarjoilussa on tärkeää muistaa kohtuus ja suhteuttaa määrät koirasi kokoon.

"Hau-Hau koiran herkut ruokakuppi kuvituskuva"

Kuivaruoka koiran herkkuna

Jos joudut käyttämään koiran herkkuja verrattain paljon esimerkiksi treenatessa, kannattaa pohtia, voisitko hyödyntää laadukasta kuivamuonaa myös palkitsemisessa. 

1. Sekoita samaan pussiin koirasi päivittäistä kuivaruokaa ja koiran herkkuja

Sekoituspussi on hyvä tapa maistuvuuden lisäämiseen ja koiran motivointiin treeneissä. Saat perusnappulan tuoksumaan entistä paremmalta, kun laitat samaan pussiin esimerkiksi koiran herkkutikusta murennettuja paloja ja päivittäin syöttämääsi kuivaruokaa. Katso myös vinkit nirson koiran ruokintaan.

2. Hyödynnä toisen tuotesarjan kuivaruokaa koiran herkkuna 

Yksi keino laadukkaiden koiran herkkujen tarjoamiseen on valita herkutteluun erillinen kuivaruokasäkki, josta annostelet nameja vain palkitsemiseen. Voit esimerkiksi hankkia hieman rasvaisemman, tuoretta lihaa sisältävän kuivaruoan tähän tarkoitukseen. Kun hyödynnät laadukasta kuivaruokaa palkitsemiseen, koiran herkut eivät tuo turhaan ylimääräistä energiakuormaa koirasi ruokavalioon. 

"Hau-Hau viljattoman koiran makkarat"

Koiranmakkaran käyttö herkkuina

Helposti paloiteltava koiranmakkara sopii mainiosti treeninamiksi. Voit kokeilla Viljattomia koiranmakkaroitamme herkkävatsaiselle koiralle.

  1. Pilko makkara sopivan kokoisiksi kuutiopaloiksi ja pakasta.

  2. Ota haluttu määrä sulamaan pari tuntia ennen treenejä.

  3. Palkitse koiraa maukkailla herkkupaloilla!

Jos treeninameja jää yli, ne säilyvät jääkaapissa pari päivää. Katso myös muut vinkit koiranmakkaran käyttöön.

Koiran kanssa harrastaminen

Koiran kanssa harrastaminen on hauskaa yhdessä tekemistä koiralle ja omistajalle, parhaimmillaan koko perheelle. Mutta mitä hyötyä harrastamisesta on? Miten päästä alkuun ja kuinka valita se oikea lajiviidakosta? Minkä ikäisen koiran kanssa voi aloittaa ja mitä käytännön asioita tulisi tietää?

Lue lisää

Vastustamattomat Viljattomat Makupalat

Herkullisiin Viljattomiin Makupaloihin lisätyt ravintoaineet auttavat tukemaan koirasi hyvinvointia herkuttelun ja koulutushetkien lomassa. Makupala-sarjasta löydät neljä maistuvaa ja koirasi terveyttä tukevaa vaihtoehtoa: lohta ja nokkosta, taimenta ja oreganoa, kanaa ja puolukkaa sekä oma kanaherkku pennuille.

Tutustu makupaloihin