Koiran kanssa metsässä Hau-Hau

Koiran kanssa matkustaminen

Koira kanssa matkustaminen vie parhaimmillaan paikkoihin, joissa ei olisi muutoin tullut käytyä. Koira onkin oivallinen matkakumppani monenlaiseen reissaamiseen. Koiran kanssa matkustaminen on mukavaa, mutta on kuitenkin hyvä muistaa muutama perusasia. Lue tästä artikkelista vinkkimme koiran kanssa autoiluun, junamatkailuun, veneilyyn ja mökkeilyyn sekä ulkomaanmatkailuun.

Autolla koiran kanssa

Pidä mielessä koiran matkustusmukavuus ja -turvallisuus liikenteessä. Autolla matkustettaessa koiralle turvallisin paikka on riittävän tilava autohäkki. Jos autohäkkiä ei ole, varmista esimerkiksi turvavyöhön kytkettävillä valjailla, että koira ei äkillisen jarrutuksen tai kolarin sattuessa pääse heittelehtimään autossa ja satuttamaan itseään tai muita matkustajia.

Kuumalla kelillä huomioi myös riittävä viileän ilman ja veden saanti. Muista, että koiraa ei saa jättää pysäköityyn autoon lämpimällä säällä. Lue lisää koiran lämpöhalvauksen ennakoinnista.

Tiesitkö, että Hau-Haun märkäruoat ja koiranmakkarat säilyvät avaamattomana huoneenlämmössä? Esimerkiksi Hau-Hau Champion Viljattomat annospussit ovat sekä kätevän kokoisia että maustuvia ruokia vaikka pitkien automatkojen evästauoille. Hau-Haun koiranmakkarasta koirasi taas saa helposti energiaa puuhakkailla mökkireissuilla.

"Koiran kanssa matkustaminen, kuvituskuva sydämet"

Koiran kanssa matkustaminen junalla

Helpointa junamatkustus on reippaan ja sosiaalisen koiran kanssa, mutta fiksuilla järjestelyillä myös arka ja epäsosiaalinen koira voi taittaa junamatkan rennoin mielin. Mitä enemmän kaipaat koirallesi omaa tilaa junassa, sitä aikaisemmin kannattaa hankkia lippu. Tilavia isojen koirien paikkoja on lemmikkivaunuissa rajallisesti, ja ne varataan usein hyvissä ajoin.

VR:llä on tarjolla lemmikkiosastoilla myös ikkunapaikkoja, joissa koira pääsee omistajan viereen katsomaan maisemia. Kun koiran kanssa matkustaminen tehdään yöjunan makuupaikoilla, varataan aina koko hytti omaan käyttöön. Tämä on hieman kalliimpi vaihtoehto, mutta auttaa rauhoittamaan sekä oman että koirasi yön. Perillä on mukava herätä uuteen aamuun hyvin nukutun yön jälkeen.

Huomioi kanssamatkustajat

Kunnioita kaikkien matkustusrauhaa ja jätä riehakkaat leikkihetket väliin. Jos koiralla on ylimääräistä energiaa, ohjaa se vaikkapa keskittymisharjoituksiin, joista palkitset koiran rauhallisesti herkuilla.

Varaa vilkkaalle koiralle reissuevääksi rauhoittavaa pureskeltavaa, joka ei sotke vaunua. Kokeile esimerkiksi Hau-Haun kestäviä Kunnon puruluita. Puruluuoppaamme auttaa sinua sopivan puruluun valinnassa!

Veneily koiran kanssa

Veneily on mukava ja kesäinen harrastus koko perheelle. Helpointa on opettaa koira veneilyyn jo pentuna, mutta aikuisenkin koiran voi totuttaa veneilyyn. Rohkeat sopeutuvat keinuvaan menopeliin nopeastikin. Arempien hännänheiluttajien kanssa voit käyttää apuna koiranherkkuja, leluja tai muita turvallisuutta ja mukavuutta tuovia asioita.

Koiralla pitää olla myös veneessä oma paikka, johon se voi vetäytyä rauhassa lepäilemään. Muista ottaa mukaan koiran omat pelastusliivit, juomavesi ja ruoka sekä muut tarvikkeet, joita koira päivittäin tarvitsee.

Muista turvallisuus

Vaikka koirat ovat usein hyviä uimareita, täytyy koiralla käyttää aina veneillessä pelastusliiviä. Opeta koirasi odottamaan rauhassa, kun rantaudutaan tai veneessä tehdään muita toimenpiteitä, jotka vaativat tilaa ja keskittymistä. 

Maissa ollessa on hyvä huomioida myös nämä:

  • Tee koirallesi punkkitarkastus aina, kun olette olleet maissa.
  • Älä pidä koiraa vapaana alueilla, joilla linnut pesivät.
  • Kunnioita luontoa, lakeja ja muita määräyksiä. Kerää koiran jätökset hoidetuilta alueilta.
Matkustaminen koiran kanssa Hau-Hau Champion

Koiran kanssa mökille

Suomalaiset ovat sekä mökki- että koirakansaa. Mökkimaisema rantoineen ja metsineen on myös monelle koiralle erittäin mieluinen paikka. Mökillä rentoutuessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä joitakin käytännön asioita.

Onko koirasi taipuvainen karkailuun? Pesiikö mökin lähettyvillä lintuja? Onko mökkisi lähellä naapureita? Jos vastasit johonkin kysymykseen kyllä, on syytä harkita koiran kiinni pitämistä pihapiirissä. Vapautta liikkumiseen voi saada esimerkiksi pitkällä juoksuliinalla, vaijerilla tai aidatulla piha-alueella. Kuumina kesäpäivinä huolehdi, että koira pääsee varjoon myös ulkona ollessaan ja sillä on raikasta juomavettä tarjolla. Innokkaalle uimarille voit ottaa mukaan vesileluja ja oman pyyhkeen.

Ulkomaille koiran kanssa

Koiran kanssa matkustaminen ulkomaille vaatii jonkin verran suunnittelua. Ulkomaille matkustaessa koiran täytyy olla tunnistusmerkitty, sillä täytyy olla lemmikkieläinpassi ja voimassa oleva raivotautirokotus. Nämä kaikki saat eläinlääkäristä.

Ota huomioon, että rokotusten voimassaoloissa on eroja eri maiden välillä. Joihinkin maihin riittää, että rokotukset ovat voimassa matkan ajan, mutta joissakin rokotusten täytyy olla voimassa vielä matkan jälkeenkin. Maakohtaiset määritykset voit tarkistaa eläinlääkäriltäsi.

Selvitä hyvissä ajoin laiva- tai lentoyhtiöltä, että koirasi saa tulla mukaan. Yli 8-kiloisten koirien on lentokoneessa matkustettava ruumassa. Tarkista lentoyhtiöltä myös lentoboksin koko, sillä sekin saattaa vaihdella lentoyhtiöiden välillä. Laivamatkalla koira matkustaa joko autossa tai hytissä. Lyhyellä matkalla koira saa olla autossa, mutta pidemmällä matkalle on varattava hytti.

Koirien maahantuontisäännöissä on paljonkin eroja. Tarkista aina maakohtaiset säännökset EU-alueella Ruokaviraston tai EU:n ulkopuolelle matkustaessa kohdemaan suurlähetystöstä. Tiedon hankinta on aina koiranomistajan vastuulla!

Muista matolääkitys ja muut karkotteet

Eläinlääkäriltä saa tietoa myös koiran matolääkityksestä. Lisäksi lämpimissä maissa kannattaa ottaa huomioon punkkikarkote ja rokotus leptospiroosia sekä hiekkasääskiä vastaan. Ennen pidempiä matkoja kannattaa aina käyttää koira terveystarkastuksessa.

Ota myös huomioon, että kaikille koirille matkustaminen ei yksinkertaisesti sovi. Silloin on parasta jättää koira hoitoon jonkun toisen käsiin tai jättää matkustaminen hyvin vähälle.

Koiran kanssa vaeltamassa

Koira on oiva kaveri metsäretkille ja vaelluksille. Reissuun on hyvä muistaa pakata ensiapulaukku sekä koiralle tärkeät tarvikkeet. Lue vinkkimme vaellusreissuille!

LUE VAELTAMISESTA KOIRAN KANSSA

Hau-Haun annosateriat reissuvälipalana

Hau-Hau Champion Annosateriat ovat lihaisan lusikoitavaa pateeta ja täyttä ravintoa koirallesi. Virossa valmistetut, oman tehtaamme herkkumurkinat eivät sisällä väri- tai säilöntäaineita ja ovat koirasi parhaaksi täysin vehnättömiä. Voit tarjota annosaterian koirallesi retkellä myös suoraan pussista. Tutustu annosaterioihimme!

Tutustu

Koiran stressi Hau-Hau Champion

Koiran stressi

Koiralla voi esiintyä eri syistä johtuvaa kahdenlaista stressiä: lyhytkestoista stressiä sekä pitkäkestoista stressiä. Koiran elimistö kestää hyvin lyhytaikaista, pientä stressitason kohoamista. Lyhytkestoinen, hyvä stressi, auttaa koiraa vaikeissa tilanteissa. Lue mistä syistä koira voi stressaantua.

Lue lisää