Koiraa ei jätetä kuumaan autoon Hau-Hau Champion.

Koiran lämpöhalvaus

Koira on ihmistä alttiimpi lämpöhalvaukselle. Ne eivät pysty ihmisen lailla hikoilemaan, vaan ne haihduttavat kehostaan lämpöä pääasiassa läähättämällä. Suurin lämpöhalvauksen riski on lyhytkuonoisten rotujen edustajilla, sydän- ja keuhkosairauksia sairastavilla koirilla, pennuilla ja iäkkäillä koirilla. Lämpöhalvauksessa koiran lämpötila kohoaa vaarallisen ylös ja pahimmillaan elimistön liika kuumeneminen voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen shokkitilan ja johtaa kuolemaan.

Tunnista koiran lämpöhalvauksen oireet:

  • Voimakas läähätys.
  • Levoton käytös.
  • Kirkkaanpunaiset suun limakalvot.
  • Uupunut ja poissaoleva käytös.
  • Oksentelu ja ripulointi.
  • Kuiva ja kuuma iho.

Koiran lämpöhalvauksen ensiapu

Lämpöhalvaus on tila, jonka vuoksi on aina syytä ottaa yhteyttä eläinlääkäriin, mutta ensiapu ja koiran viilentäminen kannattaa aloittaa heti. Tärkeintä on siirtää koira pois kuumasta paikasta esimerkiksi varjoon.

Jääkylmä vesi voi rasittaa koiran elimistöä, joten kastele koira haalealla vedellä. Viilennykseen sopivat myös märät pyyhkeet, joita voi asettaa koiran niskaan, kainaloihin ja vatsan alle. Seuraa koiran lämpötilaa kuumemittarilla ja lopeta jäähdytys, kun koiran lämpötila on 39 astetta. Tarjoa koiralle viileää (ei jääkylmää) juomavettä, mutta älä pakota koiraa juomaan.

Lämpöhalvauksen ennakointi

Elohopean noustessa hellelukemiin voi koiran olo muuttua tukalaksi auringon paahteessa. Pitkät ulkoilut tai raskaat harrastukset vaativat ennakointia ja kuumalla kelillä koiran rasitusta tulee seurata tarkasti. Raskaat treenit ja pitkät vaellukset on hyvä ajoittaa hieman viileämmälle säälle. On myös hyvä muistaa, että asfaltti ja metallipinnat voivat kuumua auringonpaisteessa ja polttaa koiran anturoita.

Etenkin kuumalla kelillä viileää juomavettä on hyvä pitää koiran saatavilla jatkuvasti. Huonosti juovalle koiralle voi myös lisätä tarvittaessa nestettä ruoan sekaan. 

Kuumalla säällä auto voi olla koiralle jopa hengenvaarallinen paikka. Älä koskaan jätä koiraa pysäköityyn autoon, vaikka vain piipahtaisit asioilla nopeasti. Edes varjoisa parkkipaikka tai ikkunoiden avaaminen ei estä auton kuumenemista, vaan auton sisällä lämpötila voi nopeasti nousta jopa 80 asteeseen.

Terveen, aikuisen koiran kanssa saa liikkua lämpimilläkin säillä. Esimerkiksi uiminen on hyvä ja mukavasti viilentävä liikuntamuoto kauniiseen kesäpäivään. Pidä kuitenkin mielessä riittävä nesteensaanti ja lepohetket viileässä ja varjoisassa paikassa. Lue lisää koiran vedentarpeesta.

Hau-Hau Champion stressi

Koiran stressi

Tiesitkö, että lyhytkestoinen stressi voi olla hyväksi koiralle? Lue, mistä eri syistä koira voi stressaantua.

LUE LISÄÄ

Koiran sinilevämyrkytys

Koiran sinilevämyrkytystä epäiltäessä tulee olla välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin. Mistä tunnistaa sinilevä ja mitkä ovat koiran sinilevämyrkytyksen oireet?

LUE LISÄÄ

Hau-Hau Champion sinilevämyrkytys
Kyynpurema Hau-Hau Champion

Koiran kyyn purema

Mitkä ovat kyyn pureman oireet koiralla? Tarkista, miten koiran kanssa tulee toimia kyyn pureman sattuessa.

LUE LISÄÄ