Koiraa ei jätetä kuumaan autoon Hau-Hau Champion.

Koiran lämpöhalvaus

Koira on ihmistä alttiimpi lämpöhalvaukselle. Lämpöhalvauksessa koiran ruumiinlämpö kohoaa vaarallisen korkeaksi. Pahimmillaan elimistön liiallinen kuumeneminen voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen shokkitilan ja johtaa kuolemaan. Tässä artikkelissa kerromme lämpöhalvauksen oireet ja esiavun sekä kuinka voidaan pyrkiä estämään koiran lämpöhalvaus.

Toisin kuin ihmiset, koirat eivät pysty hikoilemaan koko kehonsa alueelta ja haihduttamaan siten lämpöä. Viilentääkseen itseään koirat läähättävät, haihduttavat lämpöä anturoiden muutamista hikirauhasista ja korvista sekä voivat maata kylmää alustaa vasten. Suurin lämpöhalvauksen riski on lyhytkuonoisilla koirilla, sydän- ja keuhkosairauksia sairastavilla koirilla, pennuilla ja iäkkäillä koirilla.

Tunnista koiran lämpöhalvauksen oireet:

  • Voimakas läähätys
  • Levoton käytös
  • Kirkkaanpunaiset suun limakalvot
  • Uupunut ja poissaoleva käytös
  • Oksentelu ja ripulointi
  • Kuiva ja kuuma iho

Koiran lämpöhalvauksen ensiapu

  • Ota yhteys eläinlääkäriin ja aloita heti koiran viilentäminen.
  • Siirrä koira pois kuumasta paikasta esimerkiksi varjoon.
  • Kastele koira haalealla vedellä. Jääkylmä vesi voi rasittaa koiran elimistöä.
  • Älä kastele koiran selkää. Läpimärästä turkista vesi haihtuu huonosti, ja sen lämpötila nousee, jolloin koira on kuin kuumassa vesihauteessa.
  • Kostea pyyhe koiran niskassa, kainaloissa ja vatsan alla helpottaa koiran oloa.
  • Jos kotoa löytyy sopiva trimmauskone, tarvittaessa koiran ruumiinlämpöä voi laskea ajelemalla karvoja kaulalta ja vatsan alta.
  • Seuraa koiran ruumiinlämpöä kuumemittarilla ja lopeta jäähdytys, kun koiran lämpö on 39 astetta.
  • Tarjoa koiralle viileää (ei jääkylmää) juomavettä, mutta älä pakota koiraa juomaan.
"Koiran lämpöhalvaus, kuvituskuva sydämet"

Lämpöhalvauksen ennakointi

Elohopean noustessa hellelukemiin voi koiran olo muuttua tukalaksi auringon paahteessa. Pitkät ulkoilut tai raskaat harrastukset vaativat ennakointia, ja kuumalla kelillä koiran rasitusta täytyy seurata tarkasti. Raskaat treenit ja pitkät vaellukset on hyvä ajoittaa hieman viileämmälle säälle. On myös hyvä muistaa, että asfaltti ja metallipinnat voivat kuumua auringonpaisteessa ja polttaa koiran anturoita. Etenkin kuumalla kelillä viileää juomavettä on hyvä pitää koiran saatavilla jatkuvasti.

HUONOSTI JUOVALLE KOIRALLE VOI LISÄTÄ TARVITTAESSA NESTETTÄ RUOAN SEKAAN. HAU-HAUN MÄRKÄRUOILLA TUET HELPOSTI KOIRAN NESTEYTYSTÄ, SILLÄ MÄRKÄRUOAT SISÄLTÄVÄT VETTÄ. LUE LISÄÄ KOIRAN VEDEN TARPEESTA.

Terveen, aikuisen koiran kanssa saa liikkua lämpimilläkin säillä. Esimerkiksi uiminen on hyvä ja mukavasti viilentävä liikuntamuoto kauniiseen kesäpäivään. Pidä kuitenkin mielessä riittävä nesteensaanti sekä lepohetket viileässä ja varjoisassa paikassa.

Kuumalla säällä auto voi olla koiralle jopa hengenvaarallinen paikka. Älä koskaan jätä koiraa pysäköityyn autoon lämpimällä kelillä, vaikka vain piipahtaisit asioilla nopeasti. Edes varjoisa parkkipaikka tai ikkunoiden avaaminen ei estä auton kuumenemista, vaan auton sisällä lämpötila voi nopeasti nousta jopa 80 asteeseen.

Mitä teen, jos näen koiran lukittuna kuumaan autoon?

Jos näet kuumaan autoon jätetyn koiran, koita tavoittaa auton omistaja. Jos olet esimerkiksi kaupan parkkipaikalla, kysy myyjältä, voisiko hän kuuluttaa asiasta kaupan asiakkaille. Jos et saa yhteyttä auton omistajaan, soita poliisille ja noudata poliisin ohjeita.

Koiran stressi

Tiesitkö, että lyhytkestoinen stressi voi olla hyväksi koiralle? Lue, mistä eri syistä koira voi stressaantua.

LUE LISÄÄ

Koiran sinilevämyrkytys

Koiran sinilevämyrkytystä epäiltäessä tulee olla välittömästi yhteydessä eläinlääkäriin. Mistä tunnistaa sinilevä ja mitkä ovat koiran sinilevämyrkytyksen oireet?

LUE LISÄÄ

Koiran kyyn purema

Mitkä ovat kyyn pureman oireet koiralla? Tarkista, miten koiran kanssa tulee toimia kyyn pureman sattuessa.

LUE LISÄÄ