Shetlanninlammaskoira Hau-Hau Champion

Miksi koira ei syö?

Miksi koira ei syö - mistä se johtuu?

Nirson koiran ruokinta vaatii suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä. Siihen miksi koira ei syö voi olla erilaisia syitä, jotka tulisi selvittää ennen kuin ruokavalioon tehdään muutoksia. 

Koiran nirsoilun syitä voivat olla esimerkiksi:

  • Terveydelliset syyt; esimerkiksi hampaiden huono kunto tai muu piilevä sairaus voi heikentää koiran ruokahalua.
  • Koiran ylipaino; koira yrittää rajoittaa energiansaantiaan ja jättää siksi ruokaansa syömättä.
  • Ruoan aiheuttamat vatsavaivat; ruoka-aineyliherkkyydet ja runsas hiilihydraatin määrä voi aiheuttaa koiralle ilmavaivoja ja huonolaatuista ulostetta, jonka vuoksi koira yrittää välttää vatsaoireita aiheuttavaa ruokaa.
  • Koiranruoan laatu on heikko; koira on ensisijaisesti lihansyöjä ja sitä houkuttaa runsaasti lihaa sisältävät, hyvälaatuiset koiranruoat.

Vinkit nirson koiran ruokintaan

Jos terveydelliset syyt siihen miksi koira ei syö on tutkittu, voi tutkia, voisiko syy löytyä ruokinnan rutiineista, annoksien määrästä tai koiranruoan laadusta.

Säännölliset ruokailuajat toimivat usein paremmin kuin ns. vapaa ruokinta, jossa ruokaa on koiran saatavilla koko päivän ajan. Ruokailua voi kokeilla myös yhdistää koiran aktivointiin, jolloin koiran tulee "tehdä töitä" saadakseen ruokaa. Tähän sopivat esimerkiksi erilaiset labyrinttiruokakupit tai ruoan antaminen temppukoulutuksen palkkiona. Mikäli koirasi on innokas nuuskunenä, voit piilottaa kuivaruokaa ympäri huonetta tai heittää nappulat kesällä nurmikolle, josta koira voi saalistaa ruokansa aktivoinnin yhteydessä. 

Tarkista myös tarjoamasi koiranruoan annosmäärät. Pakkauksista löytyvät annosteluohjeet ovat viitteellisiä ja oikea ruokamäärä voi vaihdella koiran iän ja aktiivisuuden mukaan. Kokeile tarjota koiralle pienempiä ruoka-annoksia ja seuraa, muuttaako se koiran ruokahalua. Erityisesti ylipainoisen koiran ruokinnassa kannattaa kiinnittää huomiota tarpeeksi pieniin annoskokoihin.

Laadukas koiranruoka sisältää koiralle kaikki sen tarvitsemat ravintoaineet tasapainoisessa suhteessa. Rasva ja eläinperäinen proteiini ovat koiran ravitsemuksen tärkeimpiä elementtejä, ja auttavat luonnollisesti lisäämään myös koiranruoan maistuvuutta. Hiilihydraatteja, kuten vehnää, pääraaka-aineena sisältävä koiranruoka voi täyttää koiran ruoansulatuskanavaa liikaa ja aiheuttaa vatsavaivoja, vähentäen koiran ruokahalua. Laadukas koiranruoka sisältää runsaasti eläinperäisiä proteiineja. On siis hyvä tarkistaa, että liha tai kala löytyy tuoteselosteesta ensimmäisenä raaka-aineena. Lue lisää koiranruokinnasta ja ravitsemuksesta.

Nirson Adele-koiran tarina

Koiran nirsoilu ja ruokahaluttomuus voi yllättää usein kokeneenkin koiraharrastajan. Saimme palautetta Adele-samojedin omistajalta Katjalta, joka löysi nirson koiransa ruokintaan helpotusta Hau-Haun märkäruoista.

"Perheessämme on aina ollut koiria, enkä aikaisemmin ole tavannut näin nirsoa koiraa kuin Adele. Olen kokeillut kaikkea; sekoittanut kuivaruoan sekaan lihalientä, piimää ja raejuustoa, mutta mikään ei tunnu auttavan. Raakaruoan hankaluus arjessa tuntui liian vaikealta, enkä ollut varma, sisältääkö ravinto kaikki Adelen tarvitsemat ravintoaineet", Katja muistelee. 

"Sitten löysin kaupan hyllyltä nämä Hau-Hau Championin märkäruoat, josta löytyy paljon vaihtoehtoja. Märkäruoat maistuvat koiralle hyvin ja turkkikin on hyvässä kunnossa" Katja iloitsee. 

Jos kuivaruoka ei aina maistu koiralle, on ruokavalion monipuolistaminen märkäruoalla, kuten koiranmakkaralla tai annosaterioilla helppoa. Märkäruokia voi syöttää koiralle sellaisenaan tai tarjota höysteenä kuivaruoan ohessa. Märkäruoassa ravinteiden säilyminen on parempaa kuin kuivaruoassa sen kevyemmän prosessoinnin ansiosta, joten se sopii hyvin myös koiranpainonhallintaan. Lue lisää koiran ruokavalion monipuolistamisesta ja vinkit märkäruoan käyttöön. Herkkävatsaisille koirille voit kokeilla myös viljattomia märkäruokia!

Lisää maistuvuutta koiranruokaan

Hau-Hau Champion Viljattomien annosaterioiden avulla lisäät helposti maistuvuutta koirasi ruokailuhetkeen – niistä saat apua myös nirson koiran ruokintaan! Pienen annospussin ansiosta tuote on helppo tarjoilla sellaisenaan täysipainoisena ateriana tai vaikka höysteenä kuivaruoan seassa. 

Tutustu annosaterioihin