Shetlanninlammaskoira Hau-Hau Champion

Miksi koira ei syö?

Miksi koira ei syö - mistä se johtuu?

Nirson koiran ruokinta vaatii suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä. Siihen, miksi koira ei syö, voi olla erilaisia syitä, jotka kannattaa selvittää ennen koiran ruokavalion muuttamista.

Koiran nirsoilun syitä voivat olla esimerkiksi:

  • Terveydelliset syyt: esimerkiksi hampaiden huono kunto tai muu piilevä sairaus voi heikentää koiran ruokahalua.
  • Koiran ylipaino: koira yrittää rajoittaa energiansaantiaan ja jättää siksi ruokaansa syömättä.
  • Ruoan aiheuttamat vatsavaivat: ruoka-aineyliherkkyydet ja runsas hiilihydraatin määrä voivat aiheuttaa koiralle ilmavaivoja ja huonolaatuista ulostetta, minkä vuoksi koira yrittää välttää vatsaoireita aiheuttavaa ruokaa.
  • Koiranruoan laatu on heikko: koira on ensisijaisesti lihansyöjä ja sitä houkuttaa runsaasti lihaa sisältävät, hyvälaatuiset koiranruoat.

Tarvitsetko vinkkejä koiran käytännön ruokintaan? Lue Hau-Haun ohjeet!

"Miksi koiran ei syö, kuvituskuva Hau-Hau Champion"

Vinkit nirson koiran ruokintaan

Ensin suljetaan pois mahdolliset koiran terveyteen liittyvät syyt, miksi koira ei syö. Tämän jälkeen arvioidaan, voisiko ruohakaluttomuuden syy löytyä ruokinnan rutiineista, annoksien määrästä tai koiranruoan laadusta.

Säännölliset ruokailuajat toimivat usein paremmin kuin niin sanottu vapaa ruokinta, jossa ruokaa on koiran saatavilla koko päivän ajan. Ruokailua voi kokeilla myös yhdistää koiran aktivointiin, jolloin koiran täytyy "tehdä töitä" saadakseen ruokaa. Tähän sopivat esimerkiksi erilaiset labyrinttiruokakupit tai ruoan antaminen temppukoulutuksen palkkiona. Jos koirasi on innokas nuuskunenä, voit piilottaa kuivaruokaa ympäri huonetta tai heittää nappulat kesällä nurmikolle, josta koira voi etsiä ruokansa.

Tarkista myös tarjoamasi koiranruoan annosmäärät. Pakkauksista löytyvät annosteluohjeet ovat viitteellisiä, ja sopiva ruokamäärä voi vaihdella koiran iän ja aktiivisuuden mukaan. Kokeile tarjota koiralle aiempaa pienempiä ruoka-annoksia ja seuraa, muuttaako se koiran ruokahalua.

Laadukas koiranruoka sisältää koiralle kaikki sen tarvitsemat ravintoaineet tasapainoisessa suhteessa. Rasva ja eläinperäinen proteiini ovat koiran ravitsemuksen tärkeimpiä elementtejä ja auttavat myös lisäämään koiranruoan maistuvuutta. Hiilihydraatteja, kuten vehnää, pääraaka-aineena sisältävä koiranruoka voi täyttää koiran vatsaa liikaa ja aiheuttaa vatsavaivoja. Tämä saattaa johtaa siihen, että koira ei syö.

Laadukas koiranruoka sisältää runsaasti eläinperäisiä proteiineja. On siis hyvä tarkistaa, että liha tai kala löytyy koiranruoan tuoteselosteesta ensimmäisenä raaka-aineena. Lue lisää, miten voit arvioida koiranruoan laatua.

"Miksi koira ei syö, kuvituskuva 2 Hau-Hau Champion"

Nirson Adele-koiran tarina

Koiran nirsoilu ja ruokahaluttomuus voi yllättää kokeneenkin koiraharrastajan. Saimme palautetta Adele-samojedin omistajalta Katjalta, joka löysi nirson koiransa ruokintaan helpotusta Hau-Haun märkäruoista.

"Perheessämme on aina ollut koiria, enkä aikaisemmin ole tavannut näin nirsoa koiraa kuin Adele. Olen kokeillut kaikkea, sekoittanut kuivaruoan sekaan lihalientä, piimää ja raejuustoa, mutta mikään ei tunnu auttavan. Raakaruoan hankaluus arjessa tuntui liian vaikealta, enkä ollut varma, sisältääkö ruoka kaikki Adelen tarvitsemat ravintoaineet", Katja muistelee. 

"Sitten löysin kaupan hyllyltä nämä Hau-Hau Championin märkäruoat, joissa paljon erilaisia vaihtoehtoja. Märkäruoat maistuvat koiralle hyvin, ja turkkikin on hyvässä kunnossa", Katja iloitsee.

Jos koira ei syö mielellään kuivaruokaa, monipuolistat koirasi ruokavaliota helposti märkäruoalla. Kokeile esimerkiksi koiranmakkaraa tai annosaterioita. Tutustu tarkemmin Hau-Haun märkäruokavalikoimaan.

Märkäruokia voi syöttää koiralle sellaisenaan tai tarjota höysteenä kuivaruoan ohessa. Märkäruoassa ravinteiden säilyminen on parempaa kuin kuivaruoassa sen kevyemmän prosessoinnin ansiosta, joten ne sopivat hyvin myös koiran painonhallintaan. 

Lue lisää koiran ruokavalion monipuolistamisesta, artikkelista löydät myös helpot vinkit märkäruoan käyttöön. Herkkävatsaisille koirille voit kokeilla myös viljattomia märkäruokia. Maistuva ruoka on jokakoiranoikeus.

Lisää maistuvuutta koiranruokaan

Hau-Hau Champion Viljattomien annosaterioiden avulla lisäät helposti maistuvuutta koirasi ruokailuhetkeen – niistä saat apua myös nirson koiran ruokintaan! Pienen annospussin ansiosta tuote on helppo tarjoilla sellaisenaan täysipainoisena ateriana tai vaikka höysteenä kuivaruoan seassa. 

Tutustu annosaterioihin