Hau-Hau Champion koira yksinolo

Vinkit koiran yksinoloon

Koiran yksinolo vaatii usein harjoittelua, ja sitä kannattaa opetella hyvissä ajoin jo pennun kanssa. Myös aikuisen koiran mieleen on hyvä palautella aika ajoin vanhoja oppeja, vaikka joku perheenjäsen olisi paljon kotona.

Koiran yksinolo saattaa hankaloitua pitkien loma-aikojen jälkeen, joten koiraa kannattaa totuttaa yksinoloon myös ennen paluuta töihin ja kouluun.

Koiran yksinolo ja eroahdistus

Koira on hyvä opettaa yksinoloon riittävän pienin askelin pikkupennusta lähtien, jotta koiralle ei kehity eroahdistusta. Eroahdistuksesta kärsivä koira saattaa esimerkiksi tuhota huonekaluja, haukkua ja vinkua häiritsevästi tai pissata sisälle.

Eroahdistus on yleinen koirien käytöshäiriö, joka on koiralle hyvin kuormittavaa ja erittäin vaikea kitkeä pois. Jo kerran kitketty eroahdistus pulpahtaa helposti takaisin pintaan esimerkiksi muuton tai lomien jälkeen.

Koiralle ihmisen tai toisen lemmikin seura on erityisen tärkeää, ja harva koira tykkää olla yksin. Kaikki koirat eivät kuitenkaan kärsi eroahdistuksesta, vaan tylsyydestä. Pitkät työpäivät ovat koiralle monesti yksitoikkoisia ilman kaveria tai mielekästä puuhaa. Niinpä koira voi esimerkiksi riepotella sohvatyynyt riekaleiksi muun tekemisen puutteessa olematta lainkaan ahdistunut.

Kun koiran yksinolo on opetettu hyvin ja koira saa arjessa tarpeeksi virikkeitä, koira ei stressaannu ihmisen lähtiessä eikä häiritse ulvonnallaan naapureita tai tuhoa kotia. Koiranpentua ei kuitenkaan kannata jättää yli 6 tunniksi yksin, sillä liian pitkät yksinoloajat pentuaikana voivat altistaa eroahdistukselle. Eroahdistus on yleensä voimakkaimmillaan noin 1,5-vuotiaana ja voi vanhemmiten lieventyä.

"Koiran yksinolo, kuvituskuva sydämet"

Olennaisinta on, että koiralla on yksin ollessaan turvallinen olo ja se voi luottaa ihmisen palaavan kotiin.

Miten opetan koiran olemaan yksin?

1. Luo selvät rutiinit kotoa poistumiseen. Rutiinien avulla koira tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi eikä ihmisen lähtö tule sille yllätyksenä. Koiran pitäisi aina jäädä kotiin rauhallisessa mielentilassa. Koiran rauhattomuus ihmisen lähtiessä voi kieliä eroahdistuksesta.

2. Anna koiralle jotain puuhaa, kun lähdet. Piilota esimerkiksi kuivaruokaa aktivointileluun tai tyhjään pahvilaatikkoon. Ruokaa voi piilottaa myös ympäri asuntoa koiran etsittäväksi.

3. Älä tee koiralle numeroa lähdöstäsi, jotta koira pysyy rauhallisena.

4. Harjoittele koiranpennun yksinoloa pikkuhiljaa. Koiranpentu jätetään aluksi yksin vaikka viereiseen huoneeseen tai pentuaitaukseen ihan pieneksi hetkeksi. Yksinoloaikaa pidennetään vähitellen, ja pikkuhiljaa siirrytään asunnon ulkopuolelle. Lyhyitä yksinolohetkiä pidetään useita pitkin päivää. Tärkeintä on, ettei pentu ehdi huolestua yksinolon aikana.

5. Muistinvirkistämistä yksinoloon tarvitsevan aikuisen koiran voi jättää nopeammin pidemmäksi aikaa yksin kuin pennun, jos se on aiemmin opetettu yksinoloon.

6. Ole rauhallinen, kun palaat takaisin kotiin. Vältä kiihdyttämästä koiraa, ja huomioi koira vasta, kun se on rauhoittunut.

7. Älä rankaise koiraa, jos se on yksinollessaan esimerkiksi repinyt tapetteja tai tehnyt tarpeensa sisälle. Rankaisu vain lisää koiran ahdistusta, eikä koira osaa yhdistää rankaisua vanhaan tapahtumaan.

Tiedätkö, miten koiran stressi oireilee? Lue koiran stressin tunnistamisesta ja Hau-Haun vinkit stressin helpottamiseen.

Lisää vinkkejä koiran yksinoloon:

  • Väsytä koiranpentu leikeissä ennen yksin jäämistä, ja käy aikuisen koiran kanssa pitkällä lenkillä. Puuhaile koiran kanssa paljon, kun olet kotona.
  • Jätä koiralle sallittua ja turvallista pureskeltavaa työpäivän ajaksi. Mielenkiinto leluihin säilyy, kun niitä vaihdellaan riittävän usein ja päivällä esillä olleet lelut otetaan illaksi pois. Voit myös kokeilla jäädyttää märkäruokaa aktivointilelujen sisään.
  • Siirrä kengät ja muut koiralta kielletyt tavarat pois näkyviltä.
  • Jätä radio päälle peittämään esimerkiksi rappukäytävän ääniä.
  • Koiralle voi jättää vaikka omistajan tyynyliinan, sillä tuttu tuoksu voi tyynnyttää koiraa.
  • Vapaa liikkumatila yleensä vähentää koiran ahdistusta. Koiranpennun liikkumatilaa voi rajata päivän aikana esimerkiksi pentuaitauksella, jossa pentu mahtuu liikkumaan hyvin. Pennun opettaminen rauhalliseen oleskeluun pentuaitauksessa voi helpottaa myös yksinolon opettelua.
  • Koiraa ei saa jättää häkkiin tai muuhun pieneen tilaan koko päiväksi. Kovat keinot, kuten koiran häkittäminen tai haukunestopanta, eivät ole ratkaisu koiran eroahdistukseen.

Jos koirallasi on eroahdistuksen oireita, kannattaa ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen ja eroahdistukseen perehtyneeseen koirankouluttajaan.

Pentu tulee taloon -videosarja

Sarjan viidennessä jaksossa Koti koiralle -ohjelmastakin tuttu koirankouluttaja Tommy Wirén kertoo, miten koiranpentu opetetaan olemaan yksin. Katso kaikki sarjan jaksot täältä.

Katso video

Koiran stressi

Tiesitkö, että lyhytkestoinen stressi voi olla hyväksi koiralle? Lue, mistä eri syistä koira voi stressaantua ja kuinka sitä voi lieventää.

Lue koiran stressistä

Mitä koira ei saa syödä?

Tiedätkö, mitä koirasi ei saa syödä? Tunnetko koiralle vaaralliset ruoka-aineet? Tarkista koiralle haitalliset ruoat ja kasvit kokoamastamme listasta.

Lue lisää