Hau-Hau Champion koira yksinolo

Vinkit koiran yksinoloon

Koiran yksinolo vaatii usein harjoittelua, ja sitä kannattaa opetella hyvissä ajoin jo pennun kanssa. Myös aikuisen koiran mieleen on hyvä palautella aika ajoin vanhoja oppeja, vaikka joku perheenjäsen olisi paljon kotona.

Koiran yksinolo saattaa hankaloitua pitkien loma-aikojen jälkeen, joten koiraa kannattaa totuttaa yksinoloon myös ennen paluuta töihin ja kouluun.

Lue tästä artikkelista vinkit sekä koiranpennun että aikuisen koiran yksinoloon.

Koiran yksinolo ja eroahdistus

Koira on hyvä opettaa yksinoloon riittävän pienin askelin pikkupennusta lähtien, jotta koiralle ei kehity eroahdistusta. Eroahdistuksesta kärsivä koira saattaa esimerkiksi tuhota huonekaluja, haukkua ja vinkua häiritsevästi tai pissata sisälle.

Eroahdistus on yleinen koirien käytöshäiriö, joka on koiralle hyvin kuormittavaa ja erittäin vaikea kitkeä pois. Jo kerran kitketty eroahdistus pulpahtaa helposti takaisin pintaan esimerkiksi muuton tai lomien jälkeen.

Koiralle ihmisen tai toisen lemmikin seura on erityisen tärkeää, ja harva koira tykkää olla yksin. Kaikki koirat eivät kuitenkaan kärsi eroahdistuksesta, vaan tylsyydestä. Pitkät työpäivät ovat koiralle monesti yksitoikkoisia ilman kaveria tai mielekästä puuhaa. Niinpä koira voi esimerkiksi riepotella sohvatyynyt riekaleiksi muun tekemisen puutteessa olematta lainkaan ahdistunut.

Kun koiran yksinolo on opetettu hyvin ja koira saa arjessa tarpeeksi virikkeitä, koira ei stressaannu ihmisen lähtiessä eikä häiritse ulvonnallaan naapureita tai tuhoa kotia. Koiranpentua ei kuitenkaan kannata jättää yli 6 tunniksi yksin, sillä liian pitkät yksinoloajat pentuaikana voivat altistaa eroahdistukselle. Eroahdistus on yleensä voimakkaimmillaan noin 1,5-vuotiaana ja voi vanhemmiten lieventyä.

"Koiran yksinolo, kuvituskuva sydämet"

Olennaisinta on, että koiralla on yksin ollessaan turvallinen olo ja se voi luottaa ihmisen palaavan kotiin.

Koiranpennun yksinolo

1. Harjoittele koiranpennun yksinoloa pikkuhiljaa ja totuta pentu alusta asti viettämään aikaa myös erillään ihmisestä.

2. Koiranpentu jätetään aluksi ihan pieneksi hetkeksi yksin esimerkiksi viereiseen huoneeseen tai pentuaitaukseen. Varmista, että pennun oleskelualue on niin sanotusti pennunkestävä. Voit käyttää alueen rajaamiseen myös koiraportteja. Portteihin tai aitauksiin ei saa jäädä koloja, joihin pentu voi jäädä jumiin.

3. Auta pentua tarvittaessa rauhoittumaan omaan tilaan. Rauhoittuminen onnistuu usein parhaiten, kun pentu on hieman väsynyt ja kylläinen. Myös turvallinen purupuuha voi auttaa pentua rauhoittumaan. Katso, mitkä Hau-Haun puruluut sopivat pikkuhampaille.

4. Tee pennun omasta tilasta mahdollisimman mukava ja pennulle turvallinen paikka. Tilaa voi käyttää myös pennun herkutteluhetkiin, jotta positiivinen mielikuva tilasta vahvistuu. Kokeile herkutteluun esimerkiksi pentujen omaa viljatonta annosateriaa.

5. Pennun yksinoloaikaa voi pidentää vähitellen, kun pentu osaa jäädä rauhassa pentuaitaukseen tai muuhun omaan tilaansa.

6. Lyhyitä yksinolohetkiä pidetään useita pitkin päivää. Tärkeintä on, ettei pentu ehdi huolestua yksinolon aikana.

7. Väsytä koiranpentu leikeissä ennen yksin jäämistä ja puuhaile koiran kanssa paljon, kun olet kotona.

8. Anna koiralle jotain puuhaa, kun lähdet. Piilota esimerkiksi kuivaruokaa aktivointileluun tai tyhjään pahvilaatikkoon.

9. Pennun kasvaessa pentuaitaus jätetään pois. Vapaa liikkumatila yleensä vähentää koiran ahdistusta, ja yksinoloon pentuaitauksessa hyvin tottunut koira oppii tavallisesti nopeasti olemaan rauhallisesti itsekseen isommassakin tilassa.

10. Luo selvät rutiinit kotoa poistumiseen. Rutiinien avulla koira tietää, mitä tapahtuu seuraavaksi eikä ihmisen lähtö tule sille yllätyksenä. Koiran pitäisi aina jäädä kotiin rauhallisessa mielentilassa. Koiran rauhattomuus ihmisen lähtiessä voi kieliä eroahdistuksesta.

11. Älä tee koiralle numeroa lähdöstäsi, jotta koira pysyy rauhallisena.

12. Ole rauhallinen, kun palaat takaisin kotiin. Vältä kiihdyttämästä koiraa, ja huomioi koira vasta, kun se on rauhoittunut.

13. Älä rankaise koiraa, jos se on yksinollessaan esimerkiksi repinyt tapetteja tai tehnyt tarpeensa sisälle. Rankaisu vain lisää koiran ahdistusta, eikä koira osaa yhdistää rankaisua vanhaan tapahtumaan.

Tiedätkö, miten koiran stressi oireilee? Lue koiran stressin tunnistamisesta ja Hau-Haun vinkit stressin helpottamiseen.

Lisää vinkkejä koiran yksinoloon

Kaipaako aikuinen koirasi apua yksinoloon? Jos kotiisi on juuri saapunut esimerkiksi rescue-koira, kannattaa koiran yksinoloharjoitukset aloittaa johdonmukaisesti ja pian kotiutumisen jälkeen.

Muistinvirkistämistä yksinoloon tarvitsevan aikuisen koiran voi jättää nopeammin pidemmäksi aikaa yksin kuin pennun, jos se on aiemmin opetettu yksinoloon.

Helpota koiran yksinoloa näillä vinkeillä:

  • Käy koiran kanssa pitkällä lenkillä, ja muista viettää paljon aikaa koiran kanssa ollessasi kotona.
  • Jätä koiralle sallittua ja turvallista pureskeltavaa työpäivän ajaksi. Mielenkiinto leluihin säilyy, kun niitä vaihdellaan riittävän usein ja päivällä esillä olleet lelut otetaan illaksi pois. Voit myös kokeilla jäädyttää märkäruokaa aktivointilelujen sisään tai piilottaa nappuloita ympäri asuntoa koiran etsittäväksi.
  • Älä jätä puruluita ahneelle koiralle, jotta se ei yksinollessaan syö niitä liian isoissa paloissa. Jos koiralla taas on taipumus rikkoa lelunsa ja maistella lelun osia, nekin kannattaa kerätä pois koiran ulottuvilta.
  • Siirrä kengät ja muut koiralta kielletyt tavarat pois näkyviltä.
  • Jätä radio päälle peittämään esimerkiksi rappukäytävän ääniä.
  • Koiralle voi jättää vaikka omistajan tyynyliinan, sillä tuttu tuoksu voi tyynnyttää koiraa.
  • Koiraa ei saa jättää häkkiin tai muuhun pieneen tilaan koko päiväksi. Kovat keinot, kuten koiran häkittäminen tai haukunestopanta, eivät ole ratkaisu koiran eroahdistukseen. Sen sijaan ne voivat lisätä koiran ahdistusta ja vaikeuttaa yksinolon oppimista.

Jos koirallasi on eroahdistuksen oireita, kannattaa ottaa yhteyttä ammattitaitoiseen ja eroahdistukseen perehtyneeseen koirankouluttajaan.

Tarvitseeko koirasi kestävää pureskeltavaa? Hau-Haun Kunnon puruluut auttavat pitämään koiran puuhakkaana pidemmänkin tovin. Etsi puruluuoppaastamme koirallesi sopivin Kunnon puruluu!

Pentu tulee taloon -videosarja

Sarjan viidennessä jaksossa Koti koiralle -ohjelmastakin tuttu koirankouluttaja Tommy Wirén kertoo, miten koiranpentu opetetaan olemaan yksin. Katso kaikki sarjan jaksot täältä.

Katso video

Koiran stressi

Tiesitkö, että lyhytkestoinen stressi voi olla hyväksi koiralle? Lue, mistä eri syistä koira voi stressaantua ja kuinka sitä voi lieventää.

Lue koiran stressistä

Mitä koira ei saa syödä?

Tiedätkö, mitä koirasi ei saa syödä? Tunnetko koiralle vaaralliset ruoka-aineet? Tarkista koiralle haitalliset ruoat ja kasvit kokoamastamme listasta.

Lue lisää