Tiineen ja imettävän koiran ruokinta Hau-Hau

Tiineen koiran ja imettävän nartun ruokinta

Tiineen koiran ruokinta muuttuu ensimmäisen tiineyskolmanneksen jälkeen, kun nartun energiantarve kasvaa. Nartun on hyvä siirtyä korkeaenergiseen, emoille ja koiranpennuille suunniteltuun kuivaruokaan viimeistään ennen viimeisen kolmanneksen alkua. Nartun energiantarve pysyy korkeana aina imetyksen loppuun saakka.

Lue tästä artikkelista, miten tiineen koiran ruokinta kannattaa suunnitella ja mitä on hyvä huomioida imettävän koiran ruokinnassa sekä mitä vastasyntyneiden pentujen ravitsemukseen kuuluu.

Tiineen nartun ruokinta

Imettävän nartun ruokinta

Vastasyntyneen pennun ruokinta

Tiineen koiran ruokinta

Koiran tiineys kestää tavallisesti noin 9 viikkoa, eli noin 60–65 päivää. Jo ennen tiineyttä nartun on tärkeä olla hyvässä lihaskunnossa ja sopivassa painossa, sillä nartun ylipaino voi vaikeuttaa synnytystä ja heikentää maidontuotantoa.

"Tiineen koiran ruokinta kuvituskuva ruokakuppi"

1. tiineyskolmannes: viikot 0–3

Tiineen koiran ruokinta tiineyden ensimmäisten 3–4 viikon aikana ei juurikaan eroa nartun muusta ruokinnasta, vaan kantavaa narttua ruokitaan sen tavanomaisella ruoalla. Tiineysaikana nartun täytyy saada riittävästi kantavalle koiralle sopivaa liikuntaa, eikä se saa lihoa tai laihtua.

2. tiineyskolmannes: viikot 4–6 

Viimeistään viidennellä tiineysviikolla nartun ruoka vaihdetaan korkeaenergiseen koiranruokaan ja ruokamäärää aletaan lisätä. Narttu tarvitsee ruokavalioonsa runsaasti proteiinia ja rasvaa.

Yleensä aikuisen koiran ruokinnassa hiilihydraateilla ei ole suurta merkitystä. Sen sijaan kantavan nartun ruokavaliossa on hyvä olla helposti sulavia hiilihydraatin lähteitä. Jos narttu ei saa lainkaan hiilihydraatteja, riittävän suureen proteiinien saantiin on kiinnitettävä erityistä huomiota. Muutoin pennut voivat syntyä alipainoisina ja pentukuolleisuuden riski kasvaa.

Muista huolehtia, että kantavan nartun suolisto voi hyvin ja tunnista nartun mahdolliset vatsavaivat. Terve emä siirtää myös pennuilleen hyviä, vastustuskykyä tukevia mikrobeja. Lisäksi on todettu, että emän syömä prebiootteja sisältävä koiranruoka voi auttaa tasapainottamaan pentujen suolistomikrobistoa.

3. tiineyskolmannes: viikot 7–9

Kantavan nartun ruokinnalla on suurin merkitys lopputiineyden aikana, eli tiineysviikoilla 6–9.

Sekä tiineen että imettävän nartun energiantarve on sitä suurempi, mitä isompi pentuekoko on. Pentuekoko voi vaihdella suuresti yhdestä ainokaisesta pennusta jopa yli 10 pentuun. Tiineyden lopussa nartun on hyvä syödä pentueen koon mukaan noin 30–50 % enemmän ruokaa kuin ennen tiineysaikaa.

Tiineys kasvattaa nartun painoa tavallisesti noin 20–25 %. Nartulle voi antaa pennuille ja emoille suunnitellun laadukkaan kuivaruoan lisäksi koiran märkäruokaa tai lihaa.

Tiineyden edetessä nartun ruokahalu saattaa vähentyä ja proteiinintarve nousee entisestään. Kasvavien pentujen täyttämä kohtu täyttää vatsaonteloa, mikä voi estää narttua syömästä kerralla isoja ruokamääriä. Siksi nartulle tarjotaan energiapitoista, helposti sulavaa ruokaa pieninä annoksina monta kertaa päivässä tai ruokaa pidetään vapaasti saatavilla.

Sekä tiineen koiran ruokinta että imettävän nartun ruokavalio täytyy suunnitella siten, että tiettyjen ravintoaineiden saanti on turvattu. Etenkin hyvät rasvahapot ovat tärkeitä. Laadukkaassa, pennuille ja emoille suunnitellussa energiapitoisessa täysravinnossa ravintoaineet on tasapainotettu vastaamaan sekä pennun että emon tarpeita.

Imettävän koiran ruokinta

Oikeanlainen ruokinta tiineysaikana valmistaa narttua imetykseen. Imetys lisää huomattavasti nartun energiantarvetta ja on ruokinnallisesti hyvin vaativa ajanjakso. Koiran ylläpitotasoon verrattuna pienten koirien energiantarve kaksinkertaistuu ja isojen koirien jopa nelinkertaistuu ensimmäisinä imetysviikkoina.

Synnytyksen jälkeen nartun ruokahalu voi olla muutaman päivän ajan heikko, ja nartulle saattaa maistua parhaiten liha tai märkäruoka. Kun ruokahalu palautuu, voi jatkaa energiapitoisen kuivaruoan antamista pääruokana.

3–4-viikkoisten, liikkumaan lähtevien ja vauhdilla kasvavien pentujen imetys on nartulle raskainta, ja narttu voi tarvita kolmin- tai nelinkertaisen määrän energiaa. Tällöin nartulle kannattaa antaa 3–5 ateriaa päivässä, jotta narttu pystyy syömään tarvittavan määrän ruokaa. Nartulla voi olla myös koko ajan ruokaa tarjolla.

Muista nämä imettävän nartun ruokinnassa:

  • Vesikippo on hyvä pitää nartun lähellä, sillä maidontuotanto kuluttaa runsaasti nestettä. Koiran nesteytystä voi tukea myös antamalla kuivaruoan ohella lihaa tai märkäruokaa.
  • Imettävän nartun täytyy saada maistuvaa, hyvin sulavaa ja energiarikasta ruokaa, jotta emo saa varmasti tarvitsemansa energian eikä joudu käyttämään omia kudosvarastojaan maidontuotantoon. Monesti narttu kuitenkin laihtuu imetyksen aikana.
  • Imettävän koiran ruokavalioon suositellaan noin 25–30 % proteiinia ja 20–30 % rasvaa.

Noin neliviikkoisina pennut alkavat maistella kiinteää ruokaa, mikä laskee vähitellen sekä nartun energiantarvetta että maidontuotantoa. Jos imetys on laihduttanut narttua, pentujen vieroituksen jälkeen nartun ruokavalio suunnitellaan siten, että koira saavuttaa normaalin painonsa.

Vastasyntyneen pennun ruokinta

Vastasyntyneen koiranpennun on tärkeä saada emonsa ternimaitoa pian syntymän jälkeen, jotta pentu saa elimistöönsä ternimaidon sisältämät vasta-aineet. Emon maito on pennulle parasta ravintoa noin neliviikkoiseksi saakka, jolloin koiranpentua aletaan vähitellen totuttaa kiinteään ruokaan. Totuttelun voi aloittaa esimerkiksi jauhelihalla ja siirtyä pikkuhiljaa vedellä turvotettuun penturuokaan.

Pentujen kasvua seurataan punnitsemalla pennut riittävän usein. Pentujen paino voi hieman laskea syntymän jälkeen, mutta jo noin viikossa pentujen syntymäpainon pitäisi kaksinkertaistua. Jos pentujen paino ei nouse toivotusti, kysy neuvoa eläinlääkäriltä ja varmista lisäruokinnalla pentujen riittävä ravinnon saanti. 

Emo aloittaa pentujen vieroituksen maidoltaan tavallisesti noin viisi viikkoa synnytyksestä. Tällöin imetyskerrat vähenevät eikä narttu välttämättä päästä pentuja enää imemään vapaasti. 7–8-viikon ikäiset pennut syövät jo kokonaan kiinteää ruokaa.

Luovutusikäisen, 7–10-viikkoisen pennun on hyvä syödä uudessa kodissaan ensimmäisten viikkojen ajan samaa ruokaa kuin kasvattajalla, jotta pennulle ei koidu liikaa stressiä yhdellä kertaa. Monipuolisesta ruokavaliosta on pennulle monia hyötyjä, joten koiralle kannattaa tarjota pienestä pitäen erilaisia ruokia ja proteiininlähteitä. Lue lisää vinkkejä koiranpennun ruokintaan.

Täysravinto koiranpennuille ja emoille

Tarjoa maistuvaa, korkealaatuista ja kotimaista Hau-Hau Champion Kanaa, riisiä & kauraa pennuille ja emoille -täysravintoa nartulle tiineyden viimeisestä kolmanneksesta aina imetyksen loppuun saakka. Tämä maissiton ja perunaton koiranruoka sopii pentusi ravinnoksi yhden kuukauden ikäisestä noin vuoden vanhaksi asti, minkä jälkeen ruoan voi vaihtaa asteittain aikuisen koiran kuivaruokaan.

Koiranpennulle sopivat ruoat ja herkut

Etsitkö sopivaa kuivaruokaa, koiranherkkua tai kenties puruluuta koiranpennulle? Hau-Haun valikoimasta löydät maukkaita ja ravitsevia vaihtoehtoja pienen hännänheiluttajasi ruokailu- ja herkutteluhetkiin.

Tutustu tuotteisiin

Koiranpennun ruokinta

Olennaisinta koiranpennun ruokinnassa on, että pentu saa ruoastaan riittävästi energiaa ja ravintoaineita tukemaan tervettä kasvua. Aikuisen koiran ruoka on pennulle liian kevyttä, joten pennun on tärkeä saada pääasiassa koiranpennulle tarkoitettua ruokaa.

Lue pennun ruokinnasta

Koiran hankinta

Koiran hankinnan täytyy aina olla huolellisesti harkittu päätös, oli kyseessä sitten pehmoisen pörröinen pikkupentu tai jo naskalihampaistaan luopunut aikuinen koira. Elämä koiran kanssa on parhaimmillaan vilpittömän iloista ja onnellista, mutta se voi joskus myös yllättää vaativuudellaan.

Lue lisää