Koiran hankkiminen on pitkäaikainen päätös Hau-Hau Champion.

Koiran hankinta

Päätöstä koiran hankinnasta ei tule tehdä kevyesti, oli kyseessä sitten pehmoisen pörröinen pikkupentu, tai jo naskalihampaistaan luopunut aikuinen koira. Elämä koiran kanssa on parhaimmillaan vilpittömän iloista ja onnellista, mutta se voi joskus myös yllättää haasteellisuudellaan. Koira elää ihmisen kumppanina jopa 10-15 vuotta, jonka vuoksi huolellinen harkinta ja taustatyö ovat erittäin tärkeitä. 

Ennen koiran hankintaa pohdi esimerkiksi seuraavia asioita:

  • Aika ja raha: Koiran hankintahinnan lisäksi koiran rokotus, hoitaminen, ruokinta ja mahdolliset lääkkeet tai onnettomuudet maksavat rahaa säännöllisesti koko koiran elinaikana. On myös tärkeää, että sinulla on tarpeeksi aikaa koiralle joka päivä ja pystyt sitoutumaan siitä huolehtimiseen 10-15 vuotta. 
  • Elinympäristö: Voiko asunnossasi pitää koiraa? Pääseehän koira ulkoilemaan turvallisesti ja tekemään tarpeensa ulos rauhassa? 
  • Allergiat: Eihän sinulla tai perheenjäsenilläsi ole allergiaa? Vaikka jotkin rodut voivat allergisoida hieman vähemmän kuin toiset, on hyvä muistaa, että altistuminen tietylle allergeenille on aina yksilökohtaista. 
  • Ulkoilu ja harrastukset: Kaikki koirat tarvitsevat ulkoilua ja aktivointia joka päivä. Koiran kanssa tulee ulkoilla joka päivä useita kertoja päivässä - pentuaikana pisuhätä voi yllättää jokaisen ruoka-, uni- ja leikkihetken jälkeen. Yhteinen harrastus tai aktivointileikit tuovat iloa myös omistajalle, ja pitävät koiran mielen ja kehon virkeänä. Lue, mitä kaikkea voit koiran kanssa harrastaa!
"Lapinkoira ja koiranpentu Hau-Hau Champion"
Suomenlapinkoira on aktiivinen ja ystävällinen perhekoira.

Sopivan koirarodun valinta

Eri koirarodut on jalostettu tiettyä käyttötarkoitusta varten ja tämä heijastuu koiran käyttäytymiseen. Tämän vuoksi koirarodun käyttäytymisen erityispiirteet, liikunnantarve ja luonteenpiirteet tulisivat olla ensisijaisesti rotuvalinnan ajureita rodun ulkonäön sijaan. Myös sekarotuisten koirien kohdalla tietyt rotujen ominaispiirteet voivat periytyä niiden rotujen mukaan, mitä perimää koirasta löytyy.

Tiettyyn toimintaan jalostetut koirat kaipaavat usein rodulle tyypillistä aktivointia ja harrastamista. Koirarotu määrittelee usein myös paljon koiran energiatasoa ja liikunnantarvetta, mikä kannattaa ottaa hankinnassa myös huomioon. Rodun valinnassa tulee huomioida myös rodun lapsiystävällisyys. Lapsiperheissä koiralta voidaan vaatia enemmän seurallisuutta ja lempeitä hermoja kuin perheissä, jossa pieniä lapsia ei ole. 

Lue lisää vastuullisesta koiran hankinnasta Kennelliiton Hankikoira.fi-sivuilta.

Ottaisitko sittenkin aikuisen koiran?


Aikuisia, uutta kotia etsiviä koiria voi löytää esimerkiksi eläinsuojeluyhdistysten, rotujärjestöjen tai kasvattajien kautta. Aikuinen koira voi etsiä uutta kotia monesta eri syystä. Koiran historia voi vaikuttaa sen elämään ja käytökseen hyvinkin paljon, ja siksi ennen aikuisen koiran ottamista onkin hyvä selvittää sen taustat, jos ne vain ovat tiedossa.

Aikuisia koiria välittävät myös useat eri rescue-yhdistykset. Jos harkitset aikuista rescue-koiraa, on syytä varmistaa, että koirasi tuodaan maahan vastuullisen yhdistyksen toimesta ja eläinten maahantuontisäädöksiä noudattaen.

Aikuisestakin koirasta saat ihanan ystävän ja kumppanin moneksi vuodeksi, ilman pennun naskalihampaiden tekemiä tihutöitä.

Mitä tarvikkeita koiranpennulle tulee hankkia Hau-Hau Champion

Mitä tarvikkeita koiranpentu tarvitsee?

Lue mitä tarvikkeita tulee hankkia, kun koiranpentu tulee kotiin.

LUE VINKIT

Koiran harrastukset Hau-Hau Champion.

Koiran kanssa voi harrastaa monenlaista

Miten valita oikeanlainen harrastus koiralle? Mitä käytännön asioita harrastuksista tulisi tietää?

Lue vinkit