Koiran sinilevämyrkytys
Koirat ja sinilevä
Helteet saavat sinileväkukinnot leviämään niin merialueilla kuin sisävesissäkin. Sinilevän tarkkailu on tärkeää, jotta voi välttää koiran sinilevämyrkytyksen. Jos vedessä on sinilevää, siinä ei saa uida eikä vettä saa juoda tai käyttää kastelu- tai löylyvetenä. Koiraa ei saa päästää uimaan tai juomaan veteen, jossa on sinilevää.
Sinilevämyrkytys on koirilla harvinainen, ja sen vakavuuteen vaikuttavat muun muassa koiran ikä ja kunto sekä sinilevän määrä ja laji. Pahimmillaan sinilevätoksiinit voivat vahingoittaa koiran elimistöä niin pahoin, että koira menehtyy.
Mistä sinilevän tunnistaa?
Pieni määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Kun sinilevän määrä kasvaa, hiukkasista muodostuu tyynellä ilmalla levälauttoja tai -raitoja. Jos levälauttaa tökkää esimerkiksi kepillä, se hajoaa takaisin hiukkasiksi. Jos taas levä jää roikkumaan keppiin kiinni, se voi olla jotain muuta levää kuin sinilevää.
Sinilevätilannetta vesistöissä voit seurata JärviWikistä.
Koiran sinilevämyrkytyksen oireet
- Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät koiralla nopeasti, yleensä jo puolen tunnin kuluessa myrkytyksestä.
- Ensioireet ovat oksentelu, tärinä ja vapina sekä huojuminen.
- Koiralla voi esiintyä myös levottomuutta, ripulia ja kuolaamista.
- Ensioireiden jälkeen koiralle voi tulla kramppeja ja vaikeuksia pysyä pystyssä tai nousta ylös.
Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, jos epäilet koirallasi sinilevämyrkytystä tai huomaat myrkytykseen viittaavia oireita. Koiran on päästävä nopeasti eläinlääkärin hoitoon.