Suomalainen koiranruoka Nokian Nappulatehdas

Suomalainen koiranruoka Nokialta

Suomalainen koiranruoka tulee nyt Nokialta, sillä rakensimme kotikulmillemme viimeisintä teknologiaa käyttävän koiranruokatehtaan. Lue tästä artikkelista Hau-Haun Nokian Nappulatehtaasta ja kuinka kotimainen nappula syntyy.

Haluatko tietää, mitä Hau-Haun kotimainen kuivaruoka sisältää? Tutustu tarkemmin Hau-Haun kotimaisiin, vehnättömiin kuivaruokiin

Koiranruoan valmistus Nokian Nappulatehtaalla

Hau-Haun suomalainen koiranruoka valmistetaan mahdollisimman pitkälle kotimaisista raaka-aineista, jotka hankintaan huolellisesti valituilta paikallisilta toimijoilta.

”Raaka-aineille on asetettu tietyt kriteerit, joita seuraamme tarkasti. Näin voimme varmistua raaka-aineiden laadusta”, sanoo Nokian Nappulatehtaan tehdaspäällikkö Harri Luoma.

Kun nappuloiden raaka-aineet saapuvat tehtaalle, ne punnitaan ja sekoitetaan sekoittimessa kulloisenkin kuivaruokareseptin mukaisesti. Sopivan tasainen massa siirtyy sekoittimesta vasaramyllyyn, joka hakkaa seosta vielä pienemmäksi.

Massa puristuu vasaramyllyn seulan läpi, jolloin raaka-aineet muuttuvat mahdollisimman hienojakoiseksi nappulan muodostamista varten. Tämän jälkeen seos lämmitetään esivalmistelijassa, jossa massaan tulee höyryä, vettä ja rasvaa.

”Massasta tulee ikään kuin mureketaikinaa. Tässä vaiheessa lämpötila on vähintään 90 astetta, jolloin raaka-aineiden mahdolliset haitalliset bakteerit tuhoutuvat”, Luoma kertoo.

Vaikka koiran kuivaruoan valmistuksessa tarvitaan monenlaisia koneita ja laitteita, se on kuitenkin pohjimmiltaan tarkkaa laadunvalvontaa ja kokkaamista.

Nokian Nappulatehdas suomalainen koiranruoka suomikuva

Suomalainen koiranruoka tehdään käsityönä

Tehtaalla työskentelevien tehdasoperaattoreiden täytyy olla erityisen tarkkoina, kun lämmin taikinamassa siirtyy linjastolla ekstruuderiksi kutsuttuun koneeseen. Ekstruuderi määrittelee muun muassa nappulan muodon.

Ekstruuderissa nappulataikina kulkee kovassa paineessa putken läpi, jossa on erilaisia lämpötila-alueita. Samalla tehdasoperaattori säätelee höyryn ja veden määrää, sillä pienetkin muutokset höyryn ja veden määrässä saattavat jopa tuplata nappulan koon.

Tehdasoperaattori seuraa jatkuvasti nappulan muodostumista ekstruuderissa ja muuttaa linjaston asetuksia havaintojensa mukaan. Hau-Haun suomalainen koiranruoka ei siis synny täysin koneen tekemänä, vaan vaatii hyvin tarkkaa näppituntumaa ja havainnointia.

”Nappulat ovat hieman eri näköisiä ja niissä voi olla kokoeroja, sillä ne on tehty rakkaudella. Nappuloiden valmistus on kokkaamista, tehdasoperaattoreiden tekemää käsityötä.”

Ekstruuderin päässä on muotti, josta taikina puristuu läpi. Vinhasti pyörivät veitset muotin jälkeen katkaisevat taikinan, mistä syntyy taikinan paksuus. Samalla paine poistuu nappulasta, ja se saa ilmavan muotonsa.

Sitten nappula jatkaa matkaansa kuivuriin kuivattavaksi, minkä jälkeen nappulan pintaan ruiskutetaan hieman rasvaa antamaan lisämakua. Lopuksi lämmin nappula viilennetään, ja se siirtyy siiloon odottamaan pakkausta.

Nokian Nappulatehtaan kuivaruoista löydät sopivia vaihtoehtoja koiran koko elämänkaarelle. Tutustu tuotteisiin.

Laadunvalvontaa joka hetki

Lakisääteisen laadunvalvonnan lisäksi tehtaalla tehdään valvontaa Hau-Haun omilla laatukriteereillä, ja raaka-aineista seurataan tiettyjä arvoja. Esimerkiksi lihajauhoista tarkistetaan proteiinipitoisuudet, jotta ne vastaavat raaka-aineiden toimittajan ilmoittamia lukuja.

Tuotantoprosessin aikana tehtaan työntekijät tarkkailevat nappuloiden ulkonäköä ja mittaavat kosteutta sekä kuivaruoan proteiini- ja rasvapitoisuuksia. Lisäksi he havainnoivat joka hetki, että nappula kulkee oikein linjastolla ja laitteet toimivat moitteetta. Pakkaamon puolella tarkistetaan muun muassa, että pakkaukset ovat ryhdikkäitä ja saumaukset kunnossa.

Nokian Nappulatehtaan vuosituotanto tarjoaa läheltä ja lihaisaa ruokaa hurjalle määrälle koiria:

Vuosituotantokapasiteetti suomalainen koiranruoka

Vastuullinen suomalainen työllistäjä

Kun Nokian Nappulatehdas pääsee täyteen vauhtiinsa, se työllistää noin parikymmentä ihmistä. Lisäksi Hau-Haun parissa työskentelee kymmeniä koiraihmisiä ympäri Suomen muun muassa tuotekehityksen, laadunvalvonnan, asiakaspalvelun sekä myynnin ja markkinoinnin tehtävissä.

Uusi tehdas on rakennettu energiatehokkaasti, ja pyrimme jatkuvasti pienentämään ympäristön kuormitusta. Tehdas hyödyntää esimerkiksi prosessilämmön talteenottoa, eli tehtaan sisätilat lämpiävät kuivaruokien tuotannosta syntyvällä hukkalämmöllä. Tuotannossa syntyvät jätteet lajitellaan mahdollisimman pitkälle ja kierrätetään tarkasti paikallisten jätehuollon kumppaneidemme kautta.

Nokian Nappulatehtaan henkilökunta

”Haluamme toimia siten, että hävikkiä tulisi mahdollisimman vähän. Tämän vuoksi hyväksymme muutaman millin kokoerot nappuloissa, sillä se on yksi keino varmistaa, ettei arvokkaista raaka-aineista valmistettua nappulataikinaa mene hukkaan”, Harri Luoma toteaa.

Suomalaisen tuotannon ansiosta Hau-Haun koiranruokien hiilijalanjälki pienenee, sillä sekä raaka-aineiden että valmiiden tuotteiden kuljetusmatkat lyhenevät merkittävästi.

Tiesitkö, että kaikkien Hau-Haun kuivaruokien koko tuotantoketjun hiilijalanjälki hyvitetään? Lue lisää Hau-Haun vastuullisuudesta.

Hau-Haun kotimainen koiranruoka

Hau-Hau Championin kotimainen koiranruoka on löytänyt tiensä Nokian Nappulatehtaalta Pirkanmaalta kauppojen hyllyille!

Lue lisää

Mikä on koirallesi sopiva energiamäärä?

Tiedätkö, kuinka paljon koirasi tarvitsee energiaa? Lue, mitkä ovat koiran tärkeimmät energianlähteet.

Lue lisää