Usein kysytyt kysymykset Hau-Hau Champion
Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset

Olemme koonneet listan kysymyksistä, joita meiltä usein kysytään. Toivottavasti löydät alapuolelta vastauksen kysymykseesi. Jos kuitenkin kysymykseesi ei löydy vastausta tältä sivulta ole yhteydessä asiakaspalveluumme.

Grammojen ja desilitrojen vastaavuus keskenään on epätarkka esimerkiksi nappuloiden kokovaihtelun takia, emmekä siksi voi antaa tarkkaa lukua, joka pätisi kaikkiin kuivaruokiimme. 
Yksi desilitra suosituinta kuivaruokamme, Hau-Hau Champion Kanaa & riisiä, painaa noin 60 grammaa.

Liha- ja eläinperäiset tuotteet –maininta tarkoittaa sitä, että tuotteessa voi olla eri tuotantoeläimistä peräisin olevaa lihaa ja ruhon osia (esimerkiksi sisäelimiä). Koiran elimistö pystyy tehokkaasti hyödyntämään eläinperäisiä raaka-aineita, jotka sisältävät muun muassa tärkeitä vitamiineja, hivenaineita ja aminohappoja. Kaikki käytetty eläinperäinen raaka-aine on peräisin elintarviketuotantoon hyväksytyistä tuotantoeläimistä eivätkä Hau-Haun tuotteet sisällä koskaan nokkia, höyheniä tai muita syömäkelvottomia ainesosia.   

”Kanaa 4 %”- maininta tarkoittaa, että tuotteen raaka-aineista vähintään 4 % on kanaa. 

Tuotteet valmistetaan tehtailla, joissa käsitellään laajasti erilaisia raaka-aineita. Tämä kannattaa ottaa huomioon erityisesti allergisten koirien ruokinnassa. Lisätietoa ja tarkempia tuotesisältöjä saat asiakaspalvelustamme.

Lue lisää Hau-Haun kuivaruoissa käytetyistä raaka-aineista.

Valmistamme kuivatut eläintenosat omalla tehtaallamme Pirkanmaan Ikaalisissa.

Lisäksi rakennamme parhaillaan uutta koirien kuivaruokatehdasta Nokialle ja vuoden 2023 aikana Hau-Haun vehnättömien kuivaruokien valmistus siirtyy Suomeen. Viljattomat kuivaruoat valmistetaan jatkossakin omalla tehtaallamme Tsekeissä.

Katso kaikkien tuotteidemme alkuperämaat.

 

Erityisesti lemmikkien herkkutuotanto Suomessa on rajallista ja keskittynyt lähinnä kuivattuihin eläintenosiin, kuten saparoihin ja suteihin.

Vehnättömien herkkujen, kuten kanafileiden, tuotanto on Suomessa hyvin kallista verrattuna muuhun Eurooppaan tai Aasiaan. Myös herkkujen raaka-aineen saanti Suomessa on haastavaa, sillä fileeliha käytetään Euroopassa useimmiten ihmisruokatuotantoon ja sivutuotteet eläinten ruoaksi, tai sen teolliseen valmistukseen. Aasiassa tilanne on monesti päinvastainen: ihmiset syövät lihaa, joka on kiinni luissa ja filee jää ylimääräiseksi lemmikinruokateollisuuden hyödynnettäväksi.

Kaikki ulkomaiset yhteistyökumppanimme ovat tarkoin valittuja, laatusertifioituja toimijoita, joiden tuotantolaitoksia auditoimme säännöllisesti.

Kartoitamme jatkuvasti mahdollisuuksia siirtää tuotantoamme lisää Eurooppaan ja Suomeen. Lisätietoa tuotteiden ja raaka-aineiden alkuperämaista löydät täältä. 

Joskus yksittäisen nappulan värissä, koossa, muodossa, tai tuoksussa saattaa olla pieniä eroja eräkohtaisesti. Resepti on kuitenkin koko ajan sama. Havaitut ulkonäköerot erien välillä ovat raaka-aineiden luonnollista vaihtelua. Erot voivat johtua esimerkiksi yksittäisen nappulan rasvanimukyvystä tai tärkkelyksen määrästä. 

Harmaantuminen on luonnollinen tapahtuma lihaa kypsennettäessä. Tämä johtuu lihan värin antavien aineiden (myoglobiini) niin kutsutusta denaturoitumisesta: lihan kypsyessä väri ja koostumus muuttuvat. Myoglobiinin määrä vaihtelee eläinlajin, eläimen iän ja ruhonosan mukaan.

Harmaantumiseen vaikuttaa esimerkiksi ruoan pH-arvo. Liha reagoi happeen, jolloin märkäruoan liha saattaa olla harmaampi esimerkiksi reunoilta, tai pakkauksen yläosasta sen olematta kuitenkaan pilaantunutta. Liha harmaantuu myös pilaantuessaan, mutta tällöin tunnusmerkkinä on erittäin voimakas pilaantuneen lihan haju. Lisäksi pakkaus on yleensä turvonnut tai rikkinäinen. 

Koiranmakkaroihin jauhetaan luumurskaa, koska luusta koira saa muun muassa kalsiumia, joka on oleellinen osa koiran ravintoa. Luu on koiralle luontaista ravintoa ja koiran vatsa pystyy sulattamaan luunpalasia (vrt. esimerkiksi raakaluiden kaluaminen).

 

Märkäruoan valmistuksessa käytetään tuoretta tai pakastettua lihaa, joka jauhetaan myllyssä tasaiseksi massaksi. Lihan joukkoon lisätään muut aineet, kuten esimerkiksi mineraalit, hiilihydraatinlähteet ja kastike tai hyytelö. Valmis märkäruokamassa annostellaan pakkauksiin, jonka jälkeen pakkaukset suljetaan. Märkäruoka höyrykypsennetään pakkauksineen autoklaavilaitteessa, jonka jälkeen ne jäähdytetään ja pakataan varastointia ja jatkokäyttöä varten. 

 

Kuivaruokamme valmistus alkaa raaka-aineiden mittaamisesta sekä jauhamisesta. Jauhettuihin kuiva-aineisiin sekoitetaan nesteet sekä rasvaa, josta muodostuu kuivaruoan massa. Massa puristetaan paineen sekä lämmön avulla nappulamuotin läpi, joka puristaa massan nappuloiksi. Tämän jälkeen nappulat kuivataan, jäähdytetään ja päällystetään ohuella rasvakerroksella maistuvuuden lisäämiseksi.

Tuoreet nappulat pussitetaan ja varastoidaan. Varastoinnin jälkeen tuotteet kuljetetaan kaupan hyllylle ja sieltä edelleen ruokakuppeihin ympäri Suomea.

Valmistusvaiheessa makkara steriloidaan höyrykypsennysmenetelmällä autoklaavilaitteessa. Steriloinnissa tuhotaan kaikki mikrobit, myös bakteeri-itiöt. Käytännössä makkara ei siis sisällä lainkaan pilaantumista aiheuttavia bakteereja ja mahdollistaa makkaran säilymisen avaamattomana 12 kuukautta, ilman säilöntäaineita.

Avattu makkara säilyy jääkaapissa tuoreena noin kaksi päivää. Hau-Hau Champion makkarat voi myös pakastaa.

Lihassa on luonnostaan korkea kosteusprosentti. Tuore liha sisältää jopa 75 % vettä.

Hehkutusjäännöksellä tarkoitetaan sitä, kun kyseisestä tuotetta kuumennetaan niin korkeassa lämpötilassa, että orgaaninen aines palaa ja vesi haihtuu. Jäljelle jää kivennäisaine (mm. magnesium, fosfori sekä rauta), jota kutsutaan hehkutusjäännökseksi. Hehkutusjäännös ilmoitetaan prosentteina. Jos hehkutusjäännöksen määrä on suuri, tuotteen raaka-aineessa on ollut runsaasti luuta. 

Lue lisää raaka-aineista täältä.

Raakavalkuainen ja valkuainen tarkoittavat proteiinia. Proteiinit eli valkuaisaineet ovat elimistön rakennusaineita, jotka säätelevät myös aineenvaihduntaa. 

Puruluut valmistetaan nahkavuodasta. Valmistusprosessissa nahkavuodat puhdistetaan vedellä kemikaalien avulla. Valkaisuun käytetään laimeaa vetyperoksidia. Vetyperoksidi on biohajoava yhdiste, joka hajoaa vedeksi ja hapeksi, eikä jätä jäämiä nahkavuotaan. Vetyperoksidia käytetään yleisesti myös esimerkiksi haavojen sekä suun desinfioinnissa. 

Tämän jälkeen nahkavuodat muotoillaan puruluun muotoon joko käsityönä tai koneellisesti. Muotoilun jälkeen vuodat kuivataan tai lämpökäsitellään, jonka jälkeen puruluut ovat valmiita pakattaviksi tuotepakkauksiin.

Pienen pennun elimistö on herkempi, kuin aikuisen koiran. Herkut sisältävät usein erittäin runsaasti proteiinia ja ne ovat kuivia tuotteita, ja näin voivat suurissa määrin annettuna rasittaa pennun munuaisia. Herkkutuotteet ovat turvallisia käyttää kohtuullisissa määrissä annettuna.

Herkuilla tai puruluilla ei tule korvata koiran ruoka-annosta. Herkkujen osuus koiran päivittäisestä ruokavaliosta tulisi olla maksimissaan 10 %.
Lue lisää koiran herkuttelusta.
Tutustu Hau-Haun koiran herkkuihin.