Ruokinta eri elämänvaiheissa

Pentujen ruokinta poikkeaa täysikasvuisen koiran ruokinnasta. Siksi myös koirien valmisruoat on suunnattu erikseen pennuille ja aikuisille. Kasvavan koiran ravinnossa suojaravinteiden (vitamiinien sekä kivennäis- ja hivenaineiden) saantiin tulee kiinnittää erityistä huomiota. Pennun ruoan tulee sisältää enemmän kalkkia kuin fosforia sekä runsaasti proteiinia.

Pentujen runsasproteiininen ruoka ei sovellu aikuiselle koiralle, sillä se lihottaa täysikasvuista koiraa. Korkeat proteiinimäärät rasittavat myös munuaisia, joiden toiminta heikkenee koiran vanhetessa. Siksi ikääntyvälle koiralle annettavan proteiinin tulisi olla mahdollisimman hyvin sulavaa ja korkealaatuista. Kuivaruoan maistuvuutta voi helposti lisätä koiranmakkaroilla ja -purkkiruoilla.

Kotiruuan vaarat

Niin pennulle kuin aikuiselle koiralle valmisruoat ovat vaivattomin tapa ruokkia koiraa tasapainoisesti. Niiden ravintosisältö on oikeassa suhteessa koiran iän ja koon asettamien vaatimusten kanssa. Vaikka koiralle voi antaa myös kotiruokaa, ei koiran tule syödä aterioiden jätteitä. Mausteet, sokeri, suola, alkoholi ja laktoosia sisältävät tuotteet eivät missään muodossa kuulu koiran ruokakuppiin. Myös raaka kala, raaka kananmunan valkuainen sekä keinotekoiset makkarankuoret on syytä jättää antamatta.

Mistä tiedän, että ruoka on sopivaa koiralleni?

  • Koira on iloinen ja energinen
  • Koiran turkki kiiltää ja iho on terve
  • Koiran silmät ovat kirkkaat, eivätkä rähmi
  • Koira ei kutise 
  • Koiran vatsa toimii hyvin ja uloste on kiinteää
  • Koira ei liho tai laihdu liikaa

Ruoansulatuksen häiriöistä kertoo koiran uloste, jota kannattaa tarkkailla säännöllisesti. Pahanhajuinen ja löysä uloste kertoo vääränlaisesta ruokavaliosta. Muistathan, että ruokavalion tai ruokamerkin vaihtamisen yhteydessä koiran vatsa ja suolisto saattavat hetkellisesti ärsyyntyä ja ulosteen laadussa voi ilmetä muutoksia. Tämä ei kuitenkaan ole vakavaa ja ongelma katoaa yleensä muutaman päivän jälkeen. Ruokavalion muuttaminen tulee tehdä pikkuhiljaa ja lisätä uuden ruuan määrää vähitellen. Uuteen ruokavalioon tottumiseen kestää usein jopa kolme kuukautta, jonka jälkeen koiran elimistö on tottunut erilaiseen ruokavalioon. 

Lue lisää: Koiran herkut ja puruluut »

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal