Koiran sienimyrkytys

Kesän kääntyessä syksyyn ovat virkistävät metsälenkit ihanteellinen tapa nauttia karvakaverimme seurasta. Näin käytännön hoitotyötä tekevänä tulee mieleen muutamia kokemuksia harvemmin puhutusta aiheesta: koirien sienimyrkytys.

Koira ja sienet

Koira on hyvä pitää varsinkin rehevissä ja kosteammissa metsissä silmien alla tai väljästi kytkettynä, sillä niissä on todennäköisemmin runsaita sienikasvustoja. Syytä tarkkailuun on varsinkin jos koiralla on taipumusta ruuan varasteluun tai se on ahne syömään. Lisäksi koiralla voi olla oikeasti nälkä, jolloin kaikki pehmeä saattaa kelvata sille syötäväksi. Sienet ovat usein suhteellisen neutraalin makuisia; jälkimaku saattaa joskus olla huono, mutta sitä koira ei välttämättä ehdi huomata.

Luvattoman sieniretken merkkejä ovat koiran suupielistä löytyvät sienen kappaleet tai sieniltä tuoksuva suu. Jos sienien määrä on ollut suuri, saattaa koiran vatsan koko olla hieman kasvanut suurentuneen mahalaukun koon vuoksi. Tällöin kannattaa käydä tarkistamassa koiran tulosuuntaan löytyykö sieltä jäljellä olevia sienen palasia. Epäily kasvaa erityisesti, jos koira on viihtynyt pusikon takana pitempään kuin pelkän ohikulkukävelyn ajan. Samalla on hyvä kerätä olemassa olevia sieniä tai jäljelle jääneiden sienien palasia talteen, jotta voidaan määrittää syötyjen sienien laji.

Sienimyrkytyksen hoito

Jos koira on syönyt myrkyllisiä sieniä, kyseessä on vakava tilanne. Myrkyllinen aines tulee saada kohtuullisessa ajassa mahalaukusta pois. 

Paras ensiapu on oksennutus. Kotikonstina suolapallo nieluun kerta-annoksena toimii hyvin ja mahalaukku tyhjenee. Mikäli oksentaminen ei kotona onnistu, suosittelen tarvittaessa oksennuttamista eläinlääkäriasemalla lääkkeiden avulla. 

Lääkehiili vähentää suoliston sisällön imeytymistä ohutsuolen seinämästä, koska lääkehiili absorboi itseensä suolistossa sijaitsevia yhdisteitä. Sopiva annos lääkehiiltä on 1 g / kg ensiapuna. Käytössä on nestemäisiä lääkehiilivalmisteita ja tabletteja. Mikäli käytetään tabletteja, tulee lisäksi antaa vaikka ruiskulla vettä, jotta lääkehiili-tabletti sulaa tehokkaammin mahalaukussa. 

Mikäli yleisoireita ilmenee, esimerkiksi pahoinvointia, horjumista tai oksentelua, tulee ottaa välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. 

Hau-Haun Facebook-sivun kautta aiheeseen tulleen lisäkysymyksen vastaus:

Ihminen ja koira ovat nisäkkäitä kummatkin ja aineenvaihdunta pitkälle saman tyyppinen, joten pääsääntöisesti samat sienet ovat myrkyllisiä sekä koirille että ihmisille. Koirilla ei ole sienien vaikutuksia kuitenkaan tutkittu samassa laajuudessa kuin ihmisillä. Kanttarellien syömisestä en olisi huolissaan. Sen sijaan esim. seitikkien toksisuus on todella vaihteleva, joten oksennutus on niiden kohdalla aina perusteltua. Lisäksi jos on epäselvää mitä sieniä syöty tai syöty erilaisia sieniä sekaisin, oksennutus on aina varmuuden vuoksi perustelua. Myrkytyksen voimakkuuteen vaikuttaa syöty määrä ja koiran perusterveydentila sekä koko.

Syksyisin terveisin,
Matti Rinnekangas
Eläinlääkäri

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal