Koirille myrkylliset ruuat ja kukat

Juhlapyhät ovat tunnetusti herkuttelun ja nautintojen aikaa. On kuitenkin hyvä muistaa, että useat ihmisten perinneruuat, herkut sekä kukat ja kasvit voivat olla myrkyllisiä lemmikeillemme.

Suklaa

Suklaa kuuluu juhlapyhiimme niin joulukonvehtien kuin pääsiäismunienkin muodossa. Suklaa on yksi tutuimmista ruoka-aineista, jonka sisältämä teobromiini voi aiheuttaa koiralle vakavan myrkytyksen. Suklaan teobromiinipitoisuus riippuu suklaan tummuudesta; mitä tummempi suklaa, sitä myrkyllisempää se koiralle on.

  • Oireet: hermostuneisuus, epilepsian tyyppiset kohtaukset, voimattomuus, oksentelu, ripulointi ja epäsäännöllinen syke
  • Suklaamyrkytys voi johtaa kuolemaan.
  • Jos koira on syönyt suuren määrän suklaata, ota heti yhteys eläinlääkäriin.
  • Muista varoa myös pääsiäismunan foliokäärettä, se voi syötynä aiheuttaa suolitukoksen.
  • Pääsiäismunan sisältämä lelu voi koiran ahmiessa aiheuttaa tukehtumisvaaran.

Rasvaiset ruuat

Juhlapöytien rasvaiset ruuat kuten paistettu kinkku, pekoni tai pihvit ovat koiralle usein liian suolaisia. Suurina määrinä rasvaiset ja suolaiset lihatuotteet voivat aiheuttaa koiralle vatsakipuja, pahoinvointia, oksentelua tai jopa haimatulehduksen.

Pullataikina

Kohoamassa oleva pulla- tai sämpylätaikina voi olla ahneimmille nelijalkaisillemme liian suuri houkutus ja taikina saattaakin kadota parempiin suihin, ennen kuin siitä ehtii pullia pyöräyttää. Taikina kuitenkin jatkaa kohoamistaan koiran vatsassa, jonka seurauksena koira voi saada hengenvaarallisen alkoholimyrkytyksen. Mikäli koira on syönyt suuren määrän taikinaa, vie koira heti eläinlääkäriin.

Xylitoli

Purukumin ja hammaspastillien sisältämä xylitoli aiheuttaa koiralle äkillisen verensokerin laskun jo pienestäkin määrästä. Verensokerin lasku voi pahimmassa tapauksessa tehdä koiran tajuttomaksi ja koira voi menehtyä. Xylitolimyrkytys voi aiheuttaa myös pitkän ajan kuluessa koiralle maksavaurion.

  • Oireet: mm. oksentelu, voimattomuus, tärinä, koordinaatiohäiriöt, tajuttomuus
  • Mikäli huomaat koiran syöneen xylitolia, ota yhteys välittömästi eläinlääkäriin hoidon tarpeen selvittämiseksi
  • Jo pienen määrän xylitolia syönyt koira on aina hyvä viedä eläinlääkäriin tai hoitaa koira kotikonstein eläinlääkäriltä saatujen ohjeiden mukaisesti

Koiralle myrkylliset kukat ja kasvit

Juhlapyhien useat kasvit voivat aiheuttaa lemmikeille myrkytysoireita ja limakalvojen ärsytystä. Kukista mm. tulppaanit, narsissin sipulit, amaryllikset sekä jouluntähti ovat yleisimmät juhlapyhien kasvit, jotka tulee pitää lemmikkien ulottumattomissa. 

Lue lisää: Kyyn purema

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal