Koiran kanssa vaeltamaan

Moni koiran retkille ja vaelluksille mukaan ottanut on jälkeenpäin todennut, että ei koskaan enää - nimittäin ilman koiraa reissuun! Koira sopiikin retkikaveriksi kuin kirsu kuonoon. Koira tarjoaa retkellä iloista seuraa, se kertoo huippuun viritetyillä aisteillaan luonnon tapahtumista ja pyörähtää päivän päätteeksi suloisesti jalkopäähän lämmittämään.

Sopiiko koirani retkeilyyn?

Kaikenlaisten koirien kanssa voi retkeillä, mutta retki täytyy toki aina sovittaa koiran ominaisuuksille sopivaksi. Vaativilla pitkillä vaelluksilla epävakaissa olosuhteissa koiran tulee olla säänkestävä ja olla tottunut kulkemaan pitkiä matkoja. Onneksi herkemmille ja mukavuudenhaluisemmillekin koiraystäville löytyy monia kivoja helppoja reittejä luonnossa liikkumiseen. Jos ette ole aikaisemmin retkeilleet luonnossa, kannattaa arvioida päivässä kuljettavat kilometrit alakanttiin, jotta ensimmäinen retkeilykokemus on varmasti rennon leppoisa kaikille retkueen osapuolille.

Säännöt luonnossa liikkumiseen

Retkeilijälle luonto on rakas ja siksipä luontoon tulee suhtautua kunnioittavasti. Luonnon tapahtumia, kuten vaikkapa luonnon eläinten touhuja, ihmetellään riittävän matkan päästä ja koira kytkettynä. Lähellä pysyviä ja tottelevaisia koiria voi pitää vapaana, mutta niitäkin vain sallittuina aikoina ja sallituilla alueilla. Esimerkiksi kansallispuistoissa koirien tulee olla aina kytkettynä. Koiran pyrähdys linnun perään voi olla hauskan näköistä, mutta linnulle se voi tarkoittaa jopa sen vuoden pesinnän epäonnistumista.

Kansallispuistoissa koirien tulee olla aina kytkettynä!

Valmistautuminen vaellukselle - varusteet

Helposti alkuun

Pienellä päiväretkellä koiralle riittää varusteeksi koiran oma normaali lenkkeilyvarustus ja vesikuppi. Jos koirassa on vetokoiran vikaa, niin kannattaa käyttää valjaita ja mahdollisesti hihnan tai fleksin lisänä joustopalaa, joka pehmentää nykäyksiä niin koiran kuin ihmisen päässä.

Kun maastossa ollaan kokonainen päivä aamusta iltaan, voi varusteisiin lisätä herkkupaloja taukoa virkistämään. Kuivatut lihaherkut ovat kevyitä kantaa, maistuvat koirille yleensä erinomaisesti ja sisältävät runsaasti proteiinia ja antavat energiaa.

Kylmällä säällä makuualusta on oiva taukovaruste, esimerkiksi sopivan kokoinen solumuovipatjan pala on edullinen hankkia ja kevyt kantaa.

Pidemmälle retkelle

Kun yöpyminen maastossa astuu mukaan kuvioihin, löytyy koirankin varustelistalle lisää tarvikkeita. Retkeilijän, eli siis myös retkikoiran, on tärkeää pysyä lämpimänä ja kuivana, ravittuna sekä päästä lepäämään hyvin.

Lämpöä koiralle tarjoaa toki oma turkki, mutta joskus tarvitaan lisälämmikettä ja sitä tarjoaa muun muassa erilaiset koirien takit ja loimet.

  • Lyhyt- ja ohutturkkiset koirat saattavat sadekelillä kastua läpimäriksi ja niiden oloa voi helpottaa sadetakit tai -haalarit.
  • Kevyt retkipyyhe auttaa kuivaamaan märän koiran illalla ennen telttaan asettumista.
  • Märkä turkki paitsi lämmittää huonosti, niin myös esimerkiksi ihmisten varusteista untuvamakuupussit ovat herkkiä kosteudelle ja menettävät kosteina lämmöneristyskykyä. Yleensä koirilla on luonnostaan turkissa kosteutta ja likaa hylkivää rasvaa, siksi koiraa ei myöskään kannata pestä ennen vaellusta, jotta turkki toimisi maasto-oloissa juuri kuten sen on tarkoitettukin.

Tassuille suojaa?

Pääsääntöisesti koirat eivät tarvitse tossuja vaelluksella, mutta laajoissa rakkakivikoissa tai kovilla keväthangilla voi herkkätassuinen koira tarvita lisäsuojaa. Myös ikävien muiden tassuvaurioiden varalta kannattaa varata tossu tai pari mukaan reissuun. Niiden käyttöön koira kannattaa totuttaa hyvissä ajoin ennen vaelluksen alkua. Tassujen ja ihon tarkistus muun hellittelyn lomassa kuuluu karvaisen vaelluskaverin iltahuoltoon. Jos tassuista tai ihosta löytyy halkeamia, hankaumia tai haavoja, hoidetaan ne asianmukaisesti ja suojataan. Koiran ensiapupakkauksesta löytyy tähän tarvittavat välineet. 

Talvella joidenkin koirien tassukarvoihin tarttuu lumi koviksi jääpaakuiksi, silloin voi olla hyvä leikata karvat etukäteen pois ja rasvata tassut lumen tarttumisen ehkäisemiseksi (esim. Tummelilla).

Hyönteiset

Pahimpaan räkkäaikaan oleminen pohjoisen retkeilyalueilla voi olla tuskaista niin ihmisille kuin koirillekin. Hyttyset, mäkäräiset ja polttiaiset vaivaavat kulkijoita erityisesti vesistöjen, soiden ja kosteikkojen äärellä — pahin aika on noin juhannukselta heinäkuun loppuun.

Koirille on tarjolla joitakin omia hyttyskarkotteita, mutta niissä ongelmana on usein kestävyys ja mahdollinen siirtyminen esim. luonnonvesiin. Ikävimpiä koirille ovat mäkäräiset, jotka tunkeutuvat tiheästäkin turkista läpi sekä rei’ittävät helposti koiran paljaan vatsan ja korvat sekä silmänympärykset. Räkkäaikaan kannattaakin liikkua mahdollisimman tuulisilla paikoilla, jossa pikkusiivekkäät eivät pysty kunnolla lentämään.

Hyvä ruoka saa jaksamaan

Ravinto voi lyhyillä viikonloppuretkillä olla koiran normaalistikin syömää ruokaa, mutta pitkillä viikon tai yli kestävillä vaelluksilla voi olla hyvä valita koiralle rasvaisempi ruokavaihtoehto, esimerkiksi erilaiset Extra Energy -kuivaruuat ovat hyviä. Jos valitset koiralle vaellukselle eri ruokaa, kuin mitä se normaalisti syö, muista totuttaa koira varovasti uuteen ruokaan ennen vaellusta.

Vesi

Varmista, että koirasi juo riittävästi vaelluksella. Etenkin lämpimällä ja tuulisella kelillä nestettä haihtuu runsaasti ja niin kaksi- kuin nelijalkaisten retkeilijöiden pitäisi muistaa hörpätä nestettä usein. Yleensä koira pärjää koko Suomessa (merialueita lukuun ottamatta) luonnonvesitarjonnalla, mutta joskus retkeilyalueella voi olla vesistöt vähissä ja silloin koirallekin tulee varata vettä mukaan. Jos koira on nirso juomaan, voi juomavettä maustaa herkuilla.

Koirakin voi kantaa reppuja

Koira voi kantaa ainakin osan omista ruoistaan ja varusteistaan itse. Koirien reppuja on tarjolla erilaisia ja kokeilemalla selviää juuri koirallesi sopiva reppumalli.

  • Reppujen painon tulisi osua koiran hartioille eikä keskemmälle selkään.
  • Tarkkaa paino-ohjetta koiralle sopivasta kuormasta ei ole, vaan paino täytyy katsoa koiran mukaan.
  • Kantamisen tulee näyttää vaivattomalta ja koiran olla halukas liikkumaan painon kanssa. Reput eivät myöskään saa hölskyä puolelta toiselle tai olla toiselle puolelle kallellaan.
  • Reppuja kantavan koiran ihon tarkistus on erittäin tärkeää, jottei ihoon pääse huomaamatta syntymään ikäviä hankaumia.
  • Reppuja koiran voi opettaa kantamaan sen ollessa täysikasvuinen ja luustoltaan sekä niveliltään terve. Nuorta koiraa voi totuttaa reppujen kantamiseen esimerkiksi keräämällä kevyet roskat sen reppuihin, myös vanhemmat koirat pitää muistaa jättää ilman kantamuksia tai pitää reput kevyenä. Koirat kertovat kyllä yleensä hienosti itse ovatko ne valmiita kantohommiin ja onko reppujen paino sopiva.

Varovasti erikoistilanteissa

Toisinaan vaelluksella pitää ylittää vesistöjä, esimerkiksi puroja tai jokia. Luontoon.fi -verkkosivustolla on hyviä yleisohjeita vesistön ylitykseen; koira tuo oman lisämausteensa ylitykseen ja ylitys kannattaakin aina suunnitella huolella etukäteen ja etsiä ajan kanssa sopiva ylityspaikka.

Jos vesistö on riittävän matala (ei yllä koiran vatsalinjan yli) tai virta kevyt ja koira tottelevainen, voi koiran antaa ylittää vesistön vapaasti. Koiralta poistetaan aina reput ylityksen ajaksi, ellei vesi jää selvästi reppujen alapuolelle. Jos on vaarana, ettei koiralla riitä voimat virran vastustamiseen, kannattaa koira kytkeä ylitykseen ja tukea koiraa ylityksessä. Jos koira osaa olla rauhallisesti sylissä tai hartiakannossa, voi koiran myös kantaa - muista kuitenkin aina huolehtia myös omasta turvallisuudestasi.

Joillakin retkeilyreiteillä on pitkiä riippusiltoja tai alas avoimen näköisiä ritiläsiltoja, joita jotkin koirat saattavat arastella. Pienet koirat kannattaa niissä kantaa yli, suuremmista taas ottaa jämäkkä ote valjaista/kaulapannasta ja siten tukea koiraa ylityksessä. Myös herkuilla voi olla kannustava ja rentouttava voima jännityksen hetkellä.

Esimerkki koiran varustelistasta vaellukselle:

- ruoka- ja vesikuppi

- pyyhe

- tassutossuja

- (Veto)hihna ja/tai fleksi

- (Veto)valjaat ja kaulapanta

- Joustopala hihnaan

- loimi

- reput

- ruoka ja herkut

- makuualusta

- ensiapupakkaus

HAUskoja retkiä!

Levitä retkikuumetta ja jaa oma reissukuvasi Hau-Haun Instassa #hauhauretkikoira

Lue lisää

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal