Matkustaminen koiran kanssa

Koiran kanssa matkustaminen on hauskaa. Muutamia asioita täytyy kuitenkin ottaa huomioon jo hyvissä ajoin ennen matkaa.

Passi ja rokotteet

Ulkomaille mentäessä koira täytyy olla tunnistusmerkitty, sillä täytyy olla lemmikkieläinpassi ja voimassa oleva raivotautirokotus. Nämä kaikki saat eläinlääkäristä. Ota huomioon, että rokotusten voimassaoloissa on eroja eri maiden välillä. Joihinkin maihin riittää, että rokotukset ovat voimassa matkan ajan, mutta joissakin rokotusten täytyy olla voimassa vielä matkan jälkeenkin. Maakohtaiset määritykset voit tarkistaa eläinlääkäriltäsi.

Matolääkitys

Matolääkitys ekinokokkoosia vastaan on annettava 1-5 vrk ennen Suomeen paluuta. Matolääke on aina annettava eläinlääkärin valvonnassa, sillä siitä tulee merkintä lemmikkieläinpassiin. Jos matka on lyhyempi tai koira matkustaa usein, kannattaa hyödyntää 28 päivän sääntöä. Silloin koiralle annetaan matolääke kaksi kertaa 28 päivän aikana ennen matkaa ja jatkuvasti matkustavalle aina enintään 28 päivän välein.

Muut karkotteet

Lämpimissä maissa kannattaa ottaa huomioon punkkikarkoite, rokotus leptospiroosia sekä hiekkasääskiä vastaan. Ennen pitempiä matkoja kannattaa aina käyttää koira terveystarkastuksessa.

Koiran matkapahoinvointi

Monella koiralla on valitettavasti matkapahoinvointia, joka voi liittyä matkustuspelkoon tai stressitilaan. Muista ottaa koiralle mukaan esim. tuttu viltti tai lelu. Esimerkiksi autossa matkustamista kannattaa harjoitella ennen matkaa, jotta vältyttäisiin pahemmilta yllätyksiltä. Matkapahoinvointi voi myös olla muista tekijöistä johtumatonta, jolloin eläinlääkäri voi määrätä matkapahoinvointilääkettä.

Matkastressiä voi myös lievittää ravintolisillä, jotka sisältävät feromonia, joka rauhoittaa koiraa luonnonmukaisesti. Eläinlääkäri voi myös määrätä rauhoittavaa lääkettä, jos luonnonmukaiset ravintolisät eivät auta. Rauhoittavat lääkkeet ovat kuitenkin kiellettyjä esimerkiksi useiden lentoyhtiöiden säännöissä. Voit kokeilla myös lääkkeettömiä vaihtoehtoja koiran rauhoittumiseen, esimerkiksi ns. painepaidalla voi olla rauhoittava vaikutus lemmikkiin.

Selvitä hyvissä ajoin laiva- tai lentoyhtiöltä, että koirasi saa tulla mukaan. Yli 8-kiloisten koirien on matkustettava ruumassa. Tarkista lentoyhtiöltä myös lentoboksin koko, sillä sekin saattaa vaihdella lentoyhtiöiden välillä. Laivamatkalla koira matkustaa joko autossa tai hytissä. Lyhyellä matkalla koira saa olla autossa, mutta pidemmällä matkalle on varattava hytti.

Koirien maahantuontisäännöissä on paljonkin eroja. Tarkista aina maakohtaiset säännökset EU-alueella Eviran sivuilta tai EU:n ulkopuolelle matkustaessa kohdemaan suurlähetystöstä. Tiedon hankinta on aina koiran omistajan vastuulla!

Ota myös huomioon, että kaikille koirille matkustaminen ei yksinkertaisesti sovi. Silloin on parasta jättää koira hoitoon jonkun toisen käsiin tai jättää matkustaminen hyvin vähälle.

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal