Koiran kanssa pakkasella

Jotkut koirat ovat herkempiä kovien pakkasten aiheuttamille vaurioille kuin toiset. Erityisesti pienet koirat sekä koirat, joilla on ohut ja pohjavillaton turkki, eivät kestä kylmää kovinkaan hyvin. Myös ikääntyvien koirien verenkierto voi olla heikentynyttä, ja heikko ääreisverenkierto edesauttaa paleltumia. Myöskään pennut eivät kestä kylmää yhtä hyvin kuin aikuiset koirat.

Ulkokoirat ja talvi

Tietyt ulkokoiriksi jalostetut koirat, kuten esimerkiksi pohjoiset metsästys- ja valjakkokoirat pärjäävät ulkona myös talvella. Lain mukaan ulkokoirana saa pitää vain sellaisia rotuja, jotka ovat ulkoelämään jalostumisen myötä sopeutuneet. On kuitenkin tärkeä muistaa, että pakkasen koventuessa myös ulkokoirien tulee päästä sisätiloihin lämmittelemään. Ulkona pidettävällä koiralla tulee olla lämpöeristetty tiivis koppi, jonka sisälämpötila on vähintään +5 astetta myös pakkasilla. Omistajan tulee myös huolehtia, että ulkokoiralla on aina sulaa vettä tarjolla.

Koiran suojaaminen kylmältä

Koira haihduttaa lämpöä erityisesti tassujen, kuonon (hengityksen) ja korvien kautta. Paleleva koira voi nostella tassujaan, ulista, köyristää selkäänsä, täristä tai kieltäytyä liikkumasta. Helposti paleleva koira onkin hyvä pukea sopivan kokoiseen takkiin ja tossuihin. Takin tulisi peittää ainakin rintakehä ja suurimmat lihakset, kuten selkä ja reidet ja takapää. Myös ohutturkkiset alueet, kuten vatsa ja uroksilla kivesten iho, ovat erittäin alttiita kylmälle ilmalle. Lievässä paleltumassa iho voi muuttaa väriään, esimerkiksi punoittaa tai olla väritön, olla kipeä ja kosketusarka.

Lumi ja tassut

Talvisin myös tassuihin ja anturoiden väliin paakkuuntuva lumi voi aiheuttaa kipua, paleltumia sekä ihoärsytystä. Tassukarvoja kannattaakin leikata lumisella kelillä hieman lyhemmiksi tai kokeilla tassuvahaa, joka estää lumen tarttumista tassujen karvoihin. Lumen lisäksi myös tiesuola ja loska aiheuttavat usein tassuihin ihoärsytystä ja haavaumia, joten säännöllinen tassujen pesu lämpimällä vedellä on hyvä pitää mielessä myös talvella. Lue lisää myös tassujen hoidosta ja puhdistuksesta.

Paleltumien hoito

Vakavien paleltumien tai tassuvaivojen ilmetessä ota aina yhteys eläinlääkäriisi. Lievää paleltumaa voi koittaa hoitaa kotikonstein. Paleltunut koira täytyy lämmittää hitaasti ja vähitellen; koiran voi kääriä peiton sisään, tai koiran tassuja voi lämmittää alle 40-asteisella vedellä. Koiralle voi myös yrittää antaa lämmintä vettä. Paleltuman kudosvaurio syntyy yleensä siitä, kun paleltunut alue lämpenee ja alueelle syntyy tulehdus. Jos koiran iho on paleltunut laajemmin, voi muutamien päivien sisällä ilmetä kylmän aiheuttamia kyhmyjä. Niiden ensiapuun voi pyytää kipulääkkeitä eläinlääkäriltä.

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal