Koiran hampaiden hyvinvointi ja suuhygienia

Huolimatta siitä, että suun- ja hampaidenhoito on välttämätöntä koiran kokonaisvaltaisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta, vain kaksi kolmesta koiranomistajasta hoitaa koiransa hampaita kuten eläinlääkärit suosittelevat. Osa koiranomistajista ei ikinä edes katso tarkkaan koiransa suuhun. Tästä syystä noin 80 %:lla koirista arvioidaan olevan suusairauksien oireita jo kolmen ikävuoden jälkeen.

Koska suun ongelmat voivat heijastua myös esim. keuhkojen, munuaisten ja sydämen terveyteen, on erityisen tärkeää pitää huolta koiran suusta ja hampaista heti pennusta lähtien. 

Koirien suu- ja hammassairaudet 

Koska koiran suu on lämmin, kostea, ja siellä on mikrobeille tärkeitä ravintoaineita, on suuontelo ihanteellinen kasvupaikka erilaisille bakteereille. Monet näistä kuuluvat suun normaaliin ja luonnolliseen mikrobistoon, mutta kun hampaan pinnalle alkaa kehittyä plakkia eli bakteerimassaa ja hammaskiveä, mikrobitasapaino menee sekaisin. Tällöin tauteja aiheuttavat mikrobit voivat alkaa lisääntyä suussa ja silloin ollaan aivan varmasti ongelmissa. 

Koiran ientulehdus

Toisin kuin meillä ihmisillä, koirilla hampaat reikiintyvät vain harvoin. Ientulehdus eli gingiviitti ja hampaan kiinnityskudoksen tulehdus eli parodontiitti ovat puolestaan koirien yleisimpiä terveydellisiä ongelmia. Jos hampaiden pinnalle kertynyttä bakteerimassaa eli plakkia ei poisteta, bakteerit kiinnittyvät hampaan pintaan ja alkavat mineralisoitua. Tästä kovasta pinnasta tulee hammaskiveä ja yhä lisää bakteerimassaa voi alkaa kiinnittyä siihen. Hammaskivi kehittyy erityisesti vanheneville koirille. Gingiviitti on ientulehdus, joka useimmiten aiheutuu juuri hampaiden pinnalle jääneestä plakista, hammaskivestä sekä tauteja aiheuttavista bakteereista. Ensimmäisenä oireena omistaja huomaa yleensä koiransa pahanhajuisen hengityksen. Muita oireita ovat ikenien verenvuoto, punaisuus sekä turvonneet ikenet. Gingiviitin hoitona on plakin poisto, aluksi eläinlääkärin vastaanotolla ja jatkossa kotona. Kun plakki poistetaan, ien paranee itsestään. Tulehdus kuitenkin uusiutuu parissa viikossa, ellei hampaita puhdisteta säännöllisesti, mielellään päivittäin. 

Jos hampaan pinnalle kertynyttä bakteerimassaa eli plakkia ei poisteta, se voi työntyä ienrajan alle, ja bakteerit voivat levitä myös ympäröiviin kudoksiin aiheuttaen hampaan kiinnityskudoksen tulehduksen eli parodontiitin. Hammasta ympäröivä luu alkaa tuhoutua ja hammas alkaa heilua ja ajan myötä jopa irrota. Tulehdus aiheuttaa myös jatkuvaa kipua. Toisin kuin gingiviitti, parodontiitti ei parane. Pitkälle edenneessä parodontiitissa ainoa hoito on hampaan poisto. Lievemmissä tapauksissa tilan eteneminen voidaan pysäyttää huolellisella hampaiden puhdistuksella ja säännöllisellä hampaiden kotihoidolla. Mikrobien kasvua estävää suuhuuhdetta voidaan käyttää esimerkiksi kirurgian jälkihoitona. Tärkeintä on kuitenkin aina hampaiden säännöllinen puhdistus. 

Mitä huonosta suuhygieniasta voi seurata?

Hampaidenhoito on välttämätöntä koiran terveyden ja hyvän elämänlaadun ylläpitämiseksi. Hoitamattomissa tapauksissa tauteja aiheuttavat suubakteerit pääsevät suusta verenkiertoon ikenien haavaumien kautta.

Bakteerien aiheuttamia vaikutuksia ovat mm.

 • Tulehdus ja kudoskuoliot esimerkiksi sydämessä, maksassa ja munuaisissa
 • Hengitysteihin joutuessaan bakteerit voivat aiheuttaa jopa keuhkokuumeen
 • Sydäninfarkti- sekä aivoinfarktiriski
 • Huonontaa nivelreuman ja diabeteksen tasapainoa
 • Insuliinin teho voi heiketä diabetestä sairastavilla koirilla

Koiran suuhygienia kotona

Koiran elämä on miellyttävämpää, kun sen suun ja hampaiden hyvinvoinnista pidetään huolta. Eläinlääkärillä tehtävä hampaiden tarkistus on vain osa koiran hammashuoltoa. Kotona tehtävä koiran ennaltaehkäisevä hammashuolto onkin ensiarvoisen tärkeää ja meidän koiranomistajina on otettava vastuu siitä.

Koiran hampaiden harjaaminen

Koiran hampaiden kotihoidon tavoite on plakin poisto hampaiden pinnalta. Ehdottomasti paras menetelmä on päivittäinen hampaiden harjaus. Harjaamiseen voi käyttää lemmikeille suunniteltua kiilamaista harjaa, pehmeää vauvojen hammasharjaa tai hampaiden puhdistuslappuja. Hammastahnan käyttö ei ole välttämätöntä, mutta markkinoilla on eläimille tarkoitettuja, hyvänmakuisia entsyymipitoisia tahnoja.  Markkinoilla olevia kemiallisia plakinpoistajia, kuten klooriheksidiiniä käytetään lähinnä koiralle tehdyn suukirurgian jälkihoitona. Pitkäaikaiskäytössä klooriheksidiini värjää hampaita.

Ihmisten hammastahnoja ei tule käyttää koiran hampaidenpesussa, sillä lemmikit usein vierastavat niiden makua, ja niiden sisältämä fluori voi nieltynä aiheuttaa ruoansulatuskanavan ärsytystä.

Hampaita harjatessa harjaa pidetään 45 asteen kulmassa ikeneen nähden, niin että harjakset menevät ientaskuihin. Harjaa liikutetaan pyörivin liikkein. Koiran hampaiden harjaus kannattaa aloittaa jo silloin kun koira on pentu. Alussa ei pidä vaatia liikaa, vaan harjataan vain yksi hammas kerrallaan. Suuta ei tarvitse aluksi avata, vaan ainoastaan poskenpuoleiset pinnat harjataan. Harjauksen jälkeen koira palkitaan esimerkiksi leikkituokiolla. Koiran tottuessa käsittelyyn aletaan harjata useampi hammas kerrallaan, ja mikäli koira on suostuvainen, avataan suu ja puhdistetaan myös hampaiden sisäpinnat. Harjaus on hyvä ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja.

Pureskeltavat luut, lelut sekä ravinto

Harjaus on paras ja suositeltavin keino plakin ja hammaskiven ehkäisemiseksi, mutta myös pureskeluaktiviteetin lisäämisestä on apua. Pureskeleminen saa aikaan mekaanisen puhdistusvaikutuksen lisäksi syljenerityksen eli huuhtelun lisääntymisen. Markkinoilla on myös erityisesti koiran suuhygieniaan kehitettyjä ja muotoiltuja purutankoja, kuten Hau-Hau Champion viljattomat purutangot. Oikeita luita kannattaa koiralle antaa vain, jos ne ovat lihaisia ja hygieenisesti laadukkaita. Usein aidoista luista voi aiheutua tottumattomalle koiralle ruoansulatuskanavan ongelmia, kuten ripulia, ummetusta tai jopa suolitukoksia.

Pureskeltavat, vahvat lelut voivat tyydyttää koirasi luonnollisen halun kaluta ja pureskella jotakin. Samalla nämä lelut vahvistavat koirasi hampaita. Lisäksi useimmat purulelut ovat suunniteltu niin, että ne hierovat ikeniä sekä poistavat hampaiden pinnalle jäänyttä plakkia. Hammashuollon lisäksi niiden pureskelu lievittää usein koiran stressiä ja estää koiraa tylsistymästä.

Yksi hyvä tapa varmistaa koirasi suun terveys on tarjota koirallesi tasapainoista ja lihapitoista ravintoa. Myös kuivamuonan tarjoaminen kuivana saattaa auttaa koirasi hampaisiin kertyneen plakin poistamisessa. 

Kuinka seurata koiran suun ja hampaiden hyvinvointia?

 • Katso aika ajoin koiran suuhun, esim. kerran viikossa
 • Jos huomaat suussa jotakin outoa tai erilaista, ota yhteys eläinlääkäriin
 • Tarkkaile koiran hengityksen hajua
 • Tarkista, että ien on kauniin vaaleanpunainen, eikä vuoda koskettaessa verta 
 • Heiluvat tai tippuneet hampaat ovat viesti jo pidemmälle edenneestä hoitamattomasta ientulehduksesta
 • Jos koiran syömis- tai pureskelutavoissa tapahtuu jotakin muutoksia, koira voi kärsiä suun tai hampaiden kivusta.
 • Hammaskivusta kärsivät koirat usein raapivat suutaan tai alkavat kuolata enemmän

Koska ja kuinka usein eläinlääkärille?

Kotona tehtävän ennaltaehkäisevän hammashuollon ja suun terveydentilan tarkkailun lisäksi koiran suu ja hampaat tulisi säännöllisesti tarkastuttaa eläinlääkärillä. Jos koiran suussa tai hampaissa huomataan joitakin edellä mainittuja sairauksien oireita, tulee koiralle varata eläinlääkäriaika. Jos koiran suu vaikuttaa terveeltä, hyvä tarkastusväli on 6-12 kuukautta riippuen esimerkiksi koirasi koosta ja iästä. Esimerkiksi pikkukoirille ja lyhyt- ja lyttykuonoisille koirille hammaskiveä tulee yleensä helpommin ja enemmän. Eläinlääkärissä hampaisiin mahdollisesti kertynyt plakki ja hammaskivi poistetaan nukutuksessa. Mekaanisen puhdistuksen jälkeen hampaan pinta kiillotetaan vielä puhdistuspastalla. Puhtaalle, sileäksi kiillotetulle pinnalle plakki ei tartu niin helposti. Tarvittaessa eläinlääkäri myös poistaa huonoja hampaita. Muistathan kuitenkin, että plakin muodostuminen alkaa jo muutaman tunnin sisällä hammaskiven poistosta, joten hammaskiven poistosta koituva hyöty jää kovin lyhytaikaiseksi ilman asianmukaista kotihoitoa!

Jenita Pärssinen
Ft, koiranomiopiskelija

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal