Koirien allergiat

Kuten meillä ihmisilläkin, myös koirilla allergia on elimistön puolustusjärjestelmän ylimitoitettu ja epätarkoituksenmukainen reaktio jotakin tekijää tai ainetta kohtaan, jonka keho olettaa haitalliseksi. Nämä aineet eli antigeenit ovat usein ihan jokapäiväisessä elämässämme ja ympäristössämme tavattavia aineita, jotka ovat harmittomia useimmille eläimille. Osalle koirista ne aiheuttavat kuitenkin jopa äärimmäisiä reaktioita koiran hengittäessä tai syödessä niitä tai niiden päästessä kosketuksiin koiran ihon kanssa.

Allergian oireet koirilla

Allergia aiheuttaa usein moninaisia oireita. Koirien tyypillisimmät allergiaoireet ovat ihon lievä tai voimakas kutina ja punoitus, kehon jatkuva rapsuttaminen ja raapiminen, kuonon hierominen maahan tai esineisiin, uusiutuvat korvatulehdukset, epänormaali karvanlähtö sekä tassujen kalvaminen ja pureskelu. Rapsuttelun seurauksena syntyy usein ihottumaa, jota voi esiintyä joko kaikkialla koirassa tai se voi rajoittua vain tiettyihin alueisiin. Yleisimmät alueet, joissa ihottumaa esiintyy, ovat tassut, korvat, kuono, leuka, silmänympärykset ja alavatsa. Iho voi raapimisen seurauksena rikkoutua, jolloin siihen pesiytyy helposti bakteereja ja hiivasieniä. Tämä voi aiheuttaa koiralle hyvin pahankin tulehduksen. Ihmiselle yleisiä allergiaoireita, kuten vuotavaa nenää, aivastelua tai oksentelua tavataan koirilla harvoin.    

Mille koirat voivat olla allergisia?

Koiran atopia on yleisin koirilla esiintyvä ihosairaus. Koiran atooppinen ihottuma tarkoittaa perinnöllistä kutisevaa ja tulehduksellista allergista ihosairautta, jonka aiheuttavat ympäristössä yleisesti esiintyvät, ilmassa leijuvat tai koiran ihoa koskettavat antigeenit. Atopia on usein myös kausiluonteista. Atooppiset ihomuutokset keskittyvät naamaan ja korvien alueelle, joista voi lähteä karvat. Tyypillisesti koirat myös nuolevat ja purevat tassujaan, rapsuttavat ihoaan ja tästä syystä iho usein tulehtuu. Tyypillisiä allergeeneja ovat huonepöly- ja varastopunkit, siitepölyt, ruoho, homeet, sekä ihmisen ja eläinten hilse. Myös tupakansavu ja hajuvedet voivat aiheuttaa atopiaa.

Myös hyönteisten ja loisten puremat voivat aiheuttaa koiralle allergiaa. Tällöin koiraa eivät kiusaa vain hyönteisten puremat, vaan koira on myös allerginen hyönteisten syljelle. Kun hyönteinen ensimmäisen kerran puree koiraa, sen immuunipuolustus ylireagoi. Seuraavalla kerralla purema aiheuttaa jo voimakkaamman kutinan ja rapsuttelun. Näin syntyy kutinakierre, joka tekee koiran olon erittäin epämukavaksi. Raapiminen aiheuttaa turkin lähtöä selän, lantion ja hännän alueella, mikä ei taas ole tyypillistä atopialle tai ruoka-aineallergioille. 

Kosketusihottuma on allerginen reaktio jollekin aineelle, joka koskettaa ihoa. Tällöin koira kärsii yleensä punoittavasta ja kutiavasta ihosta, johon voi tulla myös pieniä mätäpaiseita. Kosketusallergian kutina ja ihomuutokset keskittyvät sille alueelle, mikä on ollut lähinnä allergisoivaa materiaalia. Kosketusihottumaa aiheuttavia aineita ovat yleisesti muovit, kankaat sekä voidemaiset antibiootit. Myös syövyttävät aineet aiheuttavat samanlaisia oireita, mutta tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole allergia.

Koirilla tavattavista allergioista 10 - 15 % on ruoka-aineallergioita. Usein kuullaan puhuttavan ruoka-aineherkkyydestä. Tämä pitää sisällään sekä varsinaiset ihoreaktioina näkyvät ruoka-aineallergiat sekä sen, että joku ruoka-aine ei sovi koiralle vaan aiheuttaa esimerkiksi kaasunmuodostusta, oksentelua tai ripulia. Ruoka-aineherkkyydeksi luetaan myös erilaisten lääkkeiden tai myrkkyjen aiheuttamat reaktiot. Iho-oireet, jotka eivät liity mihinkään tiettyyn vuodenaikaan tai muuhun ulkoiseen ärsykkeeseen ovat ruoka-aineallergian tyypillisin oire. Tyypillisiä ihottuman esiintymisalueita ovat tassut, korvat, kuono, leuka, alavatsa ja peräaukon ympäristö. Nämä ihomuutokset eivät mitenkään eroa atooppisesta ihottumasta, mutta toisinaan allergia ilmenee vain korvatulehduksina tai pigmenttimuutoksina. Yleisimmin ruoka-aineallergiaa aiheuttavat proteiinit (maito, soija, nauta, sika, kana), mutta joskus myös muut ruoka-aineet (maissi, vehnä). Eräässä uudessa koirilla tehdyssä tutkimuksessa todettiin, että yleisin ruoka-aineallergian aiheuttaja on soijapapu. Se aiheutti allergisia oireita 49 %:lle tutkituista koirista. Mielessä kannattaa pitää myös se, että allergian aiheuttajina saattavat usein olla sellaiset ruoka-aineet, joita koira on syönyt ja joille koira on altistunut jo pidemmän aikaa. Vaatii kuitenkin varsinaista salapoliisityötä saada selville, mikä ruoka-aine on allergian aiheuttaja.

Mitkä koirat ovat altteimpia allergioille?

Mille tahansa koiralle voi kehittyä allergia ihan minkä ikäisenä tahansa. Allergisten reaktioiden on huomattu kuitenkin olevan yleisiä terriereillä, settereillä, noutajilla sekä lyhytkuonoisilla roduilla, kuten mopsi, bulldog ja bostoninterrieri. Myös koiran ruoka-aineallergia voi puhjeta missä iässä tahansa, mutta kolmasosa koirista sairastuu kuitenkin alle 1-vuotiaina. Lisäksi tietyissä roduissa esiintyy ruoka-aineallergiaa enemmän kuin toisissa. Riskirotuja ovat esimerkiksi länsiylämaanterrieri, mopsi, rhodesiankoira, saksanpaimenkoira ja bokseri.

On tärkeää muistaa, että yliherkkyystaipumus on osin perinnöllistä, siksi allergisten koirien jalostuskäyttöä olisi vältettävä. Allergia puhkeaa yleensä 1-3 vuoden iässä, joskin se voi alkaa niinkin myöhään kuin 6-8 vuoden iässä, mutta 80 % tapauksista todetaan tätä ennen. Hankalinta on, että ajan kuluessa koira voi pikkuhiljaa herkistyä monille eri asioille ja allergiset reaktiot voimistuvat ja pahenevat.

Uusi, mielenkiintoinen tutkimus on myös osoittanut, että koirien iholla havaitaan enemmän erilaisia mikrobeja (esim. bakteerit ja hiivat) kuin yleisesti on luultu. Mikrobikannoissa ja määrissä on eroja terveidenkin koirien välillä, mutta eroja löytyy myös terveiden ja allergisten koirien välillä. Allergisilla koirilla on vähemmän ihollaan erilaisia mikrobeja kuin terveillä koirilla. Saattaa siis olla, että jotkin terveillä koirilla tavattavista ihon mikrobeista auttavat taistelussa allergeeneja vastaan. Jotta koirien allergioita pystyttäisiin paremmin tunnistamaan ja hoitamaan, olisikin seuraavaksi tärkeä selvittää mitkä näistä koirien ihon mikrobeista ovat mukana allergisten sairauksien synnyssä ja miten.

Koirien allergioiden diagnosointi

Hankaluudeksi allergioiden diagnosoinnissa muodostuu usein se, että allerginen ihottuma ei ulkonäöltään millään tavalla eroa muista ihottumasairauksista. Kaikki muut mahdolliset kutinan aiheuttajat on suljettava pois, ennen kuin voidaan tehdä mitään johtopäätöksiä allergiasta. Kutinan aiheuttajia voivat olla esimerkiksi demodikoosi, kapi, muut sisä- ja ulkoloiset tai kilpirauhasen vajaatoiminta. Ihotestiä tai veritestiä voidaan käyttää allergian osoittajana vasta, kun nämä muut syyt on eliminoitu. Näillä testeillä pyritään määrittelemään mille koira on allerginen, mutta 100 % varmaa allergiatestiä ei ole olemassakaan.

Ihotestissä erilaisia antigeenejä pistetään ihon alle ja sen jälkeen arvioidaan silmämääräisesti iholle nousseen paukaman perusteella mahdollinen allergisuus kyseiselle aineelle. Tämä testi on hyvin subjektiivinen ja siksi altis tulkintavirheille. Lisäksi reaktio aineelle on joskus ilmeinen, toisinaan taas vähäisempi, mikä osaltaan vaikeuttaa tulkintaa. Veritesteissä puolestaan mitataan veressä olevien IgE vasta-aineiden määrää. Nämä IgE vasta-aineet ovat allergiaa aiheuttavia aineita kohtaan muodostuneita vasta-aineita. Veritesti ei tosin paljasta allergian aiheuttajaa, vaan ilmoittaa ainoastaan sen, että vasta-aineita on veressä.

Ruoka-aineallergioiden diagnosoinnissa allergiatestit voivat olla hyvinkin epäluotettavia. Siksi parempi tapa onkin tutkia ruoka-aineiden vaikutusta käyttämällä vähäallergeenistä ravintoa ja pikkuhiljaa lisätä tähän mahdollisia allergiaa aiheuttavia ruoka-aineita. Tätä kutsutaan eliminaatiodieetiksi. Dieetti on aikaa vievä ja omistajan sitoutumista vaativa diagnosointikeino, mutta se on myös ainoa varma tapa tunnistaa koiran ruoka-aineallergia ja sen aiheuttaja. Onnistunut diagnosointi riippuu lisäksi siitä, että koiralle ei syötetä dieetin aikana mitään muita ruoka-aineita esimerkiksi palkkioina.

Miten koirien allergioita hoidetaan?

Allergisoivien aineiden välttäminen on paras tapa hoitaa allergioita. Hyönteisistä aiheutuvaa allergiaa vastaan kannattaa alkaa varautua jo hyvissä ajoin ennen hyönteisten saapumista.  Punkkeja ja muita ulkoloisia vastaan paras keino on käsitellä perheen kaikki koirat ulkoloisten häätöön tarkoitetuilla aineilla jo etukäteen. Jos koira on puolestaan allerginen huonepölylle, sen peti tulisi putsata kerran viikossa ja muukin asunto tulisi imuroida niin usein, ettei pölyä pääsisi kertymään. Lisäksi koiran peseminen viikoittain saattaa auttaa kutiavaa koiraa ja poistaa sen iholta siitepölyä tai muita ympäristöstä tulleita allergeeneja. Viikoittainen peseminen kuitenkin kuivattaa koiran ihoa ja tästä syystä käytettävän shampoon valintaan tulee kiinnittää erityistä huomiota. Osa shampooista auttaa myös vähentämään ihotulehduksia, jotka ovat hyvin tavallisia allergisilla koirilla.

Joitakin allergeeneja on kuitenkin mahdotonta välttää ja näissä tilanteissa tulee miettiä mahdollisten allergialääkkeiden käyttöä. Osa lääkkeistä vähentää allergiaoireita (esim. kortisoni, antihistamiinit), toiset taas auttavat elimistöä muodostamaan vastustuskykyä allergeenia kohtaan. Elimistön vastustuskykyä lisäävä siedätyshoito on kuitenkin pitkäaikainen hoitomuoto ja se tuo avun vain 60 % tapauksista. Lääkkeillä saattaa olla myös sivuvaikutuksia, joten näissä tilanteissa kannattaakin kääntyä eläinlääkärin puoleen.

Koiran ruoka-aineallergian hoitona on oireita aiheuttavan raaka-aineen täydellinen välttäminen. Omistajalle tämän tekee haastavaksi se, että tällaiselle koiralle ruoka saatetaan joissakin tapauksissa joutua tekemään itse, vaikka markkinoilla onkin myös allergisille koirille tarkoitettuja valmisruokia. Oikealla hoidolla ja ruokavaliolla koiran ruoka-aineallergia saadaan kuitenkin yleensä kuriin ja koira voi elää pitkän ja terveen elämän.

Myös erilaiset lisäravinteet ovat osoittautuneet hyödyllisiksi allergisten reaktioiden hoidossa. Esimerkiksi rasvahappovalmisteiden (esim. omega3, omega6) on todettu olevan onnistunut hoitomuoto noin 20 % allergiareaktioissa. Lisäksi kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että yksi tärkeimmistä tavoista välttää allergioiden puhkeaminen koirilla on antaa niille jo pennusta lähtien probiootteja (esim. Lactobacillus acidophilus ja Lactobacillus bifidus maitohappobakteereita). Probiootit ovat suhteellisen halpoja ja turvallisia käyttää ja niiden käyttö selvästi vähentää ylimääräisiä lääkärikäyntejä. Myös jo alkaneita allergiaoireita voidaan tutkitusti lievittää ja elämänlaatua parantaa antamalla probiootteja yhdessä esim. kala- tai pellavaöljyvalmisteiden kanssa. Täytyy kuitenkin muistaa, että voimakkaiden allergiaoireiden lievittyminen voi kestää viikoista kuukausiinkin.       

Yhteenveto

Allergiset ihosairaudet ovat yleinen syy koirien kutinaan, ihottumiin sekä korvaongelmiin. Koiran omistajat oppivat tulkitsemaan koiran oireita ajan myötä, mutta hoito vaatii omistajilta erityistä huolellisuutta sekä sitoutumista koiran eliniän kestävään hoitoon. Perheen koiralle hoito puolestaan tarkoittaa sopeutumista jatkuviin lääkityksiin ja pesuihin. Hoidon onnistumisen palkintona on kuitenkin koiran oireiden merkittävä vähentyminen tai loppuminen, jolloin koirakin muuttuu aivan uudeksi. Allergisten ihosairauksien aikainen havaitseminen ja huolellinen hoito ovatkin tärkeitä asioita tämän elinikäisen sairauden pitämiseksi kurissa.

Jenita Pärssinen
Ft, koiranomiopiskelija

Lue lisää: Koiran lihashuolto

Referenssit

DeBoer DJ. Canine atopic dermatitis: new targets, new therapies. J Nutr. 2004 Aug;134(8 Suppl).

Rodrigues Hoffmann A, Patterson AP, Diesel A, Lawhon SD, Ly HJ, Elkins Stephenson C, Mansell J, Steiner JM, Dowd SE, Olivry T, Suchodolski JS. The skin microbiome in healthy and allergic dogs. Plos One. 2014 Jan 8;9(1).

Suto A, Suto Y, Onohara N, Tomizawa Y, Yamamoto-Sugawara Y, Okayama T, Masuda K. Food allergens inducing a lymphocyte-mediated immunological reaction in canine atopic-like dermatitis. J Vet Med Sci. 2014 Oct 29.

  

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal