Koiran sinilevämyrkytys

Kuumat helteet saavat sinileväkukinnot leviämään niin merialueilla kuin sisävesissäkin. Sinilevävettä ei tule juoda, eikä sitä tule käyttää kastelu- tai löylyvetenä eikä siinä tule uida. 

Kuumina hellepäivinä koiraa on helppo viileentää uittamalla sitä rannassa ja välttää näin myös vaarallinen lämpöhalvaus. Lämpiminä kesinä tulee kuitenkin kiinnittää erityistä huomiota vesistön sinilevätilanteeseen.

Mistä sinilevän tunnistaa?

Mikäli sinilevää on vedessä vähän, se näyttää vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Hiukkasista muodostuu tyynellä ilmalla hiukkasista muodostuneita levälauttoja tai leväraitoja. Mikäli lautta hajoaa hiukkasiksi tökättäessä sitä kepillä, se voi todennäköisemmin olla sinilevää. Mikäli levä jää roikkumaan keppiin kiinni, se on luultavimmin jotain muuta levää. 

Sinilevätilannetta vesistöissä voit seurata JärviWikistä.

Koiran sinilevämyrkytyksen oireet

Sinilevämyrkytyksen oireet näkyvät koiralla nopeasti, yleensä jo puolen tunnin kuluessa myrkytyksestä. Ensioireet ovat oksentelu, tärinä ja vapina sekä huojuminen. Tämän jälkeen koiralle voi tulla kramppeja sekä vaikeuksia pysyä pystyssä tai nousta ylös. 

Oireiden ilmetessä, koira tulee viedä välittömästi eläinlääkäriin hoidettavaksi. On myös hyvä soittaa eläinklinikalle ja kertoa, että olette matkalla, sillä koiran pelastuminen voi olla hetkistä kiinni. 

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal