Koiran karvanlähtö ja turkinhoito

Monet koirat tiputtavat karvaansa tasaisesti ympäri vuoden, mutta usein keväällä sään lämmetessä karvanlähtö kiihtyy. Pitkäkarvaisten koirien karvanlähtö on näkyvämpää kuin lyhytkarvaisilla roduilla, vaikka karvoja irtoaakin kaikilta koirilta. Pitkäkarvaisten koirien turkkia onkin tärkeä harjata tai kammata, selvittää takut ja poistaa lika ja roskat turkista ympäri vuoden. Roskat sekä irtoavat karvat voivat aiheuttaa ikävästi kiristäviä takkuja, jotka voivat aiheuttaa kipua tai jopa ihotulehduksia.

  • Keväistä karvanlähtöä voi edesauttaa harjaamalla koiran turkki läpikotaisin
  • Valitse koiran turkkityyppiin sopiva harja tai kampa
  • Erilaiset allergiat voivat aiheuttaa liiallista karvanlähtöä
  • Myös erilaiset sairaudet voivat aiheuttaa karvanlähtöä tai kaljuuntumista
  • Turkin laatuun ja karvanlähtöön voit vaikuttaa ravintolisillä ja hyvällä ravinnolla

Harjat ja kammat

Paksuun, villaiseen turkkiin toimii usein mainiosti pohjavillakarsta, eli nk. furminaattori, jonka tiheät piikit irrottavat tehokkaasti turkin pohjavillaa. Lyhytkarvaisen koiran turkinhoitoon sopii esimerkiksi kuminen, nystyjä sisältävä kinnas tai pehmeä harja, sillä lyhytkarvaiselle koiralle furminaattorin piikit voivat aiheuttaa ihonaarmuja. Vaikeimpien takkujen selvittämiseen voit käyttää apuna takkukampaa.

Karvanlähtö allergian tai sairauden takia

Koiran ei kuulu karvanlähdönkään aikaan kaljuuntua. Kaljuuntuminen voi olla merkki esim. sairaudesta tai allergiasta. Myös erilaiset sienitartunnat voivat aiheuttaa suurempia, täysin kaljuja ihoalueita. Sikaripunkki eli demodikoosi aiheuttaa myös kaiken ikäisille koirille karvattomia alueita, pienestä läntistä laajoihin ihoalueisiin, joilla saattaa myös ilmetä tulehdusta ja rupea.

Allerginen koira raapii usein ihoaan, ja turkki on kiilloton, karvaa voi irrota tavallista enemmän. Joskus keväinen karvanlähtö voi näyttää samalta kuin allergian aiheuttamat turkkiongelmat. Jos karvanlähtö sekä iho-oireet jatkuvat pitkään, on allergian syy selvitettävä. Syy voi olla ruokavaliossa, kodin tekstiileissä ja puhdistusaineissa tai useiden tekijöiden yhdistelmästä. Jos huomaat koirallasi kaljuuntumisen merkkejä tai liiallista karvanlähtöä, kysy aina apua eläinlääkäriltäsi.

Lue lisää koiran allergioista.»

Turkin hyvinvoinnin ylläpitäminen

Karvanlaatuun vaikuttaa usein koiran ravinnon laatu ja tasapainoiset ravintoaineet.

Omega-3- ja -6-rasvahapot vaikuttavat turkin hyvinvointiin. Näitä koira saa esim. rasvaisesta kalasta tai erilaisista ravintolisävalmisteista

Biotiini, joka on vesiliukoinen B-ryhmän vitamiini, on karvalle sekä kynsille tärkein vitamiini. Biotiini tehostaa keratiinin muodostumista, josta kynnet ja karvat lähinnä koostuvat.

Rikki vaikuttaa turkin terveeseen kiiltoon.

Sinkin puutos voi aiheuttaa turkin ohentumista. Usein puutoksen huomaa silmien ympärillä näkyvinä kaljuina kohtina. Sinkkiä koira saa mm. runsaslihaisesta ravinnosta.

Lue lisää: koiran stressi»

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal