Koiranpennun ruokinta


Koirien pentuikä riippuu usein koiran koosta. Pienet koirat kehittyvät aikuisiksi selvästi suuria koiria nopeammin: pienet koirat ovat täyskasvaneita 10 – 12 kuukauden iässä, kun suurikokoisilla koirilla aikaa vierähtää puolitoista, jopa kaksi vuotta. Kuitenkin on hyvä muistaa, että yksilöllisiä eroja esiintyy kasvussa ja kehityksessä yksilöiden välillä. Tarkista omalle pennullesi sopiva ruokavalio aina ensimmäisen rokotuskäynnin yhteydessä eläinlääkäriltäsi.

Kuinka usein pentua tulee ruokkia?

Kasvattajalta kotiin siirryttäessä (tavallisesti 8 - 10 viikkoa) pentua voi syöttää 3 – 4 kertaa päivässä noin puolen vuoden ikään saakka. Pennulle pyritään antamaan ruoka aina samoina kelloinaikoina ja pitää ruokailun yhteydessä kaikki toiminnot rutiininomaisina. Myös muu elämänrytmi on hyvä pitää rutiininomaisena, sillä tämä luo turvaa pennulle.

Mitä koiranpentu syö?

  • Pennun ruoan tulee sisältää runsaasti energiaa ja lihaperäistä proteiinia
  • Ruoassa tulee olla tasapainoitettu suhde kalkkia ja fosforia
  • Pidä raikasta vettä jatkuvasti tarjolla
  • Halutessasi voit sekoittaa kuivaruoan sekaan esim. piimää tai märkäruokaa
  • Muista kohtuus herkuttelussa!

Koiranpentu vieroitetaan emänmaidolta ensimmäisen elinkuukauden jälkeen rauhallisesti 2 – 3 viikon aikana totutellen vähitellen kiinteään penturuokaan.

Olisi ideaalia, että kasvattajalta siirryttäessä uuteen kotiin syötettäisiin samaa ruokaa kuin mitä pentu on tottunut kasvattajalla syömään. Uuteen ympäristöön siirtyminen on koiralle aina suuri muutos ja stressin aiheuttaja ja ruokavalion yhtäkkinen muutos voi aiheuttaa pennulle vatsaoireita. Mikäli vaihdat kasvattajan käyttämän ruoan toiseen ruokaan, toteuta siirtymä vähitellen useiden päivien kuluessa ruoansulatushäiriöiden välttämiseksi.

Mitä koiranpennun ruokinnassa tulee ottaa huomioon?

Aikuisen koiran ruoka on pennulle liian ravintoköyhää, joten pennulle on tärkeää antaa vain pennuille tarkoitettua ruokaa. Ruokinta toteutuu helpoiten käyttämällä valmisruokia ja noudattamalla tarkasti pakkausten ohjeita. Myös pennun koko ja rotu vaikuttaa sen tarvitsemaan ravintoon. Esimerkiksi pienten rotujen pennuille on suositeltavaa tarjota täysravintoa, jossa energiamäärä on suhteutettu niiden nopeaan aineenvaihduntaan. Kysy pentusi yksilöllisestä ravinnontarpeesta lisää eläinlääkäriltäsi.

Mikäli koiranpennulle syötetään kotiruokaa ja/tai raakaravintoa pitäisi kaikki elementit laskea tarkasti: saako pentu ruoasta kaiken tarvitsemansa energian, proteiinin, rasvat, hiilihydraatit, vitamiinit, hivenaineet ja erityisesti kivennäisaineet.

Vaarallista on myös antaa koiralle liian runsaasti ravintoa: kasvun nopeutuminen saattaa johtaa erityisesti suurikokoisiksi kasvavilla koirilla kasvuhäiriöihin erityisesti eturaajoissa. Aikaisempina vuosikymmeninä suosittua lisäkalkin antoa ei enää suositella mikäli erityistä ja osoitettua tarvetta ei ole. Myös painonhallinta ja ruokailutapojen omaksunta alkaa jo aivan pienestä: mikäli pennulle ei anneta esimerkiksi pöydästä ruokaa, ei se sitä myöhemminkään osaa kaivata.

Hau-Hau Champion Kana-riisi kaikille koiranpennuille »

Hau-Hau Champion Kana-peruna pienten rotujen koiranpennuille »

Hau-Hau Champion Lohi-peruna pienten rotujen koiranpennuille »

Lue lisää: Aikuisen koiran ruokavalio »

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal