Koiran ylipaino

Arviolta noin joka neljäs aikuinen koira on Suomessa ylipainoinen. Taustalla on yksinkertaisesti energian saannin ja kulutetun energian epäsuhta. Täysi vastuu koiran ruokinnasta ja liikunnasta on omistajalla. Osalla koirista toki on muita rotuja voimakkaampi taipumus ylipainoon (mm. labradorinnoutaja, beagle), mutta näilläkin roduilla ihannepainossa pysytään oikealla ruokinnalla ja liikunnalla.

Painonhallintaa käytännössä vaikeuttaa koiran ja ihmisen läheinen suhde ruokaan: ruokaa käytetään palkitsemiseen, sillä osoitetaan lauman arvojärjestystä, ruoka yhdistää – syöminen on vaan kivaa, tuumaavat useimmat, ja itsekuria vaatiikin olla antamatta osaa vaikkapa leivästään suoraan silmiin tuijottavalle hännän heiluttajalle.

Vapaa ruokailu ja yltäkylläisyys sallittakoon joskus, mutta jatkuvana vaihtoehtona se johtaa ylipainoon, elimistön rasvoittumiseen. Siispä on oltava ruokintasuunnitelma: mitä syötetään, milloin ja kuinka paljon.

Miksi ylipaino on ongelma? Ylipainoisella lemmikillä ei ole hyvä olla. Ylipaino altistaa tuki- ja liikuntaelinsairauksille, sydän- ja verisuonisairauksille sekä kuormittaa myös maksan ja munuaisten toimintaa. Liiallinen rasvakudos kuormittaa jatkuvasti erityisesti tuki- ja liikuntaelimistöä (ylimääräinen kuorman kanto) ja sydän- ja hengityselimistöä (rasvakudoskin vaatii verenkierron ja hapetuksen). Tutkimuksissa on löydetty viitteitä, että liiallinen rasvakudos jo itsessään aiheuttaa elimistössä “hiljaisen tulehdustilan”. Vaikea ylipaino lyhentää koiran elinikää keskimäärin 2 vuotta.

Siispä suunnitelmaan: ensiksi määritellään omalle koiralle ihannepaino. Roduille annettujen painosuositusten sijaan tarkempaan tulokseen päästään arvioimalla koiran kuntoluokka. Ohessa Hau-Hau Championin kuntoluokitustaulukko, jossa optimaalinen kuntoluokka on 3.

Mikäli koiran ruokkimiseen käytetään täysravintoa, suuntaa-antavat ruokamäärät saadaan pakkauksen tiedoista. Kuivaruokaa annettaessa on syytä käyttää summittaisen ruokintatavan sijaan mittaa (esim. kahvikuppi tms.). Esim. 2 kahvikupillista 2 kertaa päivässä. Jos ruokamäärä tuntuu liian pieneltä (paino tippuu tai laihduttavalla paino tippuu liian nopeasti), voidaan ruokamäärää lisätä – ja päinvastoin.

Yksi suurimmista syistä koirien ylipainoon ovat makupalat. Erityisesti juustot ja makkarat sisältävät valtavasti energiaa ja päivittäinen energian saanti helposti moninkertaistuu muutamilla makupaloilla. Mikäli koiraa käytetään esim. metsästykseen tai muuhun runsaasti energiaa kuluttavaan toimintaan, tulee suurempi kulutus tietenkin huomioida ruokinnassa.

Koira on syytä punnita ajoittain ja kirjata paino ylös. Mikäli kyseessä on aktiivinen painon pudostus, punnitaan koira 1 – 2 viikon välein. Painon pudotuksen tulisi olla maltillista, noin 0,5 – 1,0 % koiran elopainosta viikossa. Mikäli on tottunut kouluttamaan ja palkitsemaan koiraa ruualla, otetaan makupalojen energiansisältö huomioon ruokinnassa ja pyritään keveisiin vaihtoehtoihin. Makupalan saannin haasteellisuutta voidaan myös lisätä käyttämällä erilaisia aktivointileluja tai luomalla koiralle erilaisia tehtäviä, joista palkinnoksi annetaan kevyt makupala.

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal