Usein kysytyt kysymykset

Mikä on tuotteidenne alkuperämaa?

Hau-Hau Championin annosateriat sekä makkarat tulevat omalta tehtaaltamme Virosta. Makkaroissa sekä annosaterioissa käytetty liha on peräisin Pohjoismaista ja Baltiasta. Tetrapakkauksissa olevat liha-ateriat sekä annoskupit ovat peräisin Espanjasta. Myös näiden tuotteiden raaka-aineet ovat espanjalaista alkuperää. Kuivaruokamme valmistetaan Tšekeissä. Raaka-aineiden alkuperä kuivaruoissamme on eurooppalaista lukuun ottamatta uusiseelantilaista lammasta. 

Lisätietoa tuotteiden ja raaka-aineiden alkuperämaista saat asiakaspalvelustamme.

Kuinka monta desilitraa on 100 grammaa kuivaruokaa?

Emme ole merkinneet tilavuus- tai painosuhdetta pakkauksiimme, koska vastaavuus on epätarkka. Nappuloiden koko ja muoto saattaa vaihdella saman tuotteen sisällä, joten vastaavuuseroja voi syntyä. Tarkan ruokamäärän voi mitata esimerkiksi keittiövaa’an avulla. 

Mitä tarkoittaa ”liha- ja eläinperäiset tuotteet” sekä ”kanaa 4 %” -maininnat tuotepakkauksissa?

Liha- ja eläinperäiset tuotteet –maininta tarkoittaa sitä, että tuotteessa voi olla eri tuotantoeläimistä peräisin olevaa lihaa ja ruhon osia (esim. sisäelimiä). Koiran elimistö pystyy tehokkaasti hyödyntämään eläinperäisiä raaka-aineita, jotka sisältävät muun muassa tärkeitä vitamiineja, hivenaineita ja aminohappoja. Kaikki käytetty eläinperäinen raaka-aine on peräisin elintarviketuotantoon hyväksytyistä tuotantoeläimistä. 

”Kanaa 4 %”- maininta tarkoittaa, että tuotteen raaka-aineista vähintään 4 % on kanaa. 

Tuotteet valmistetaan tehtailla, joissa käsitellään laajasti erilaisia raaka-aineita. Tämä kannattaa ottaa huomioon erityisesti allergisten koirien ruokinnassa. Lisätietoa ja tarkempia tuotesisältöjä saat asiakaspalvelustamme

Miksi Hau-Haun tuotteita ei valmisteta Suomessa?

Herkkutuotanto Suomessa on rajallista ja keskittynyt lähinnä kuivattuihin eläinten osiin, kuten saparoihin ja suteihin. Tuotanto on Suomessa todella kallista verrattuna muuhun Eurooppaan tai Aasiaan. Myös raaka-aineen saanti Suomessa on haasteellista tarvittavassa mittakaavassa.  

Kartoitamme jatkuvasti mahdollisuuksia siirtää täyslihaherkkutuotantoa Eurooppaan. Raaka-aineen saaminen on haastavaa, sillä filee menee Euroopassa ihmisruokatuotantoon ja sivutuotteet eläinten ruoaksi tai sen teolliseen valmistukseen. Aasiassa tilanne on monesti päinvastoin: ihmiset syövät lihaa joka on kiinni luissa, koska siinä on enemmän makua ja filee katsotaan toisarvoiseksi mauttomuutensa vuoksi. Euroopasta viedään Kiinaan porsaankorvia juuri ihmisten ravinnoksi, kun ne täällä meillä päätyvät koirien suihin.

Mistä kuivaruokanappuloiden väri-, muoto- ja kokoerot johtuvat? Onko kuivaruoan seassa väärää ruokaa?

Joskus yksittäisen nappulan värissä, koossa, muodossa, tuoksussa saattaa olla pieniä eroja eräkohtaisesti. Resepti on kuitenkin koko ajan sama. Havaitut ulkonäköerot erien välillä ovat raaka-aineiden luonnollista vaihtelua. Erot voivat johtua esimerkiksi yksittäisen nappulan rasvanimukyvystä tai tärkkelyksen määrästä. 

Miksi märkäruoan liha on harmahtavaa? Onko ruoka pilaantunut?

Harmaantuminen on luonnollinen tapahtuma lihaa kypsennettäessä. Tämä johtuu lihan värin antavien aineiden (myoglobiini) niin kutsutusta denaturoitumisesta: lihan kypsyessä väri ja koostumus muuttuvat. Myoglobiinin määrä vaihtelee eläinlajin, eläimen iän ja ruhonosan mukaan.

Harmaantumiseen vaikuttaa esimerkiksi ruoan pH-arvo. Liha reagoi happeen, jolloin pateen liha saattaa olla harmaampi esimerkiksi reunoilta tai pakkauksen yläosasta sen olematta kuitenkaan pilaantunutta. Liha harmaantuu myös pilaantuessaan, mutta tällöin tunnusmerkkinä on erittäin voimakas pilaantuneen lihan haju. Lisäksi pakkaus on yleensä turvonnut tai rikkinäinen. 

Miten kuivaruokaa valmistetaan?

Kuivaruokamme valmistus alkaa raaka-aineiden mittaamisesta sekä jauhamisesta. Jauhettuihin kuiva-aineisiin sekoitetaan nesteet sekä rasvaa, josta muodostuu kuivaruoan massa. Massa puristetaan paineen sekä lämmön avulla nappulamuotin läpi, joka puristaa massan nappuloiksi. Tämän jälkeen nappulat kuivataan, jäähdytetään ja päällystetään ohuella rasvakerroksella maukkauden lisäämiseksi. Tuoreet nappulat pussitetaan ja varastoidaan. Varastoinnin jälkeen tuotteet kuljetetaan kaupan hyllylle ja sieltä edelleen ruokakuppeihin ympäri Suomea.

Miten märkäruokaa valmistetaan?

Märkäruoan valmistuksessa käytetään tuoretta tai pakastettua lihaa, joka jauhetaan myllyssä tasaiseksi massaksi. Lihan joukkoon lisätään muut aineet, kuten esimerkiksi mineraalit, hiilihydraatinlähteet ja kastike tai hyytelö. Valmis märkäruokamassa annostellaan pakkauksiin, jonka jälkeen pakkaukset suljetaan. Märkäruoka höyrytetään pakkauksineen autoklaavissa, jonka jälkeen ne jäähdytetään ja pakataan varastointia ja jatkokäyttöä varten. 

Miten makkara voi säilyä huoneenlämmössä 12 kuukautta?

Valmistusvaiheessa makkara höyrysteriloidaan. Steriloinnissa tuhotaan kaikki mikrobit, myös bakteeri-itiöt. Käytännössä makkara ei siis sisällä lainkaan pilaantumista aiheuttavia bakteereja ja mahdollistaa makkaran säilymisen avaamattomana 12 kuukautta. Avattu makkara säilyy jääkaapissa tuoreena noin kaksi päivää. 

Miksi märkäruoassa on niin paljon vettä (kosteutta)?

Lihassa on luonnostaan korkea kosteusprosentti. Tuore liha sisältää jopa 75 % vettä.

Mitä hehkutusjäännös tarkoittaa?

Hehkutusjäännöksellä tarkoitetaan sitä, kun kyseisestä tuotetta kuumennetaan niin korkeassa lämpötilassa, että orgaaninen aines palaa ja vesi haihtuu. Jäljelle jää kivennäisaine (mm. magnesium, fosfori sekä rauta), jota kutsutaan hehkutusjäännökseksi. Hehkutusjäännös ilmoitetaan prosentteina. Jos hehkutusjäännöksen määrä on suuri, tuotteen raaka-aineessa on ollut runsaasti luuta. 

Mitä raakavalkuainen tarkoittaa?

Raakavalkuainen tarkoittaa samaa kuin proteiini. 

Miten puruluut valkaistaan?

Puruluut valmistetaan nahkavuodasta. Valmistusprosessissa nahkavuodat puhdistetaan vedellä kemikaalien avulla. Valkaisuun käytetään laimeaa vetyperoksidia. Vetyperoksidi on biohajoava yhdiste, joka hajoaa vedeksi ja hapeksi eikä jätä jäämiä nahkavuotaan. Vetyperoksidia käytetään muun muassa haavojen sekä suun desinfioinnissa. 

Tämän jälkeen nahkavuodat muotoillaan puruluun muotoon joko käsityönä tai koneellisesti. Muotoilun jälkeen vuodat kuivataan tai lämpökäsitellään, jonka jälkeen puruluut ovat valmiita pakattaviksi tuotepakkauksiin.

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal