Koiran kanssa metsässä Hau-Hau

Matkalla koiran kanssa

Koira on oivallinen matkakumppani monenlaiseen reissaamiseen. Matkustamisessa koiran kanssa on kuitenkin hyvä muistaa muutama perusasia.

Autolla koiran kanssa

Pidä mielessä koiran matkustusmukavuus ja -turvallisuus liikenteessä. Autolla matkustettaessa on riittävän tilava autohäkki koiralle turvallisin paikka matkustaa. Jos autohäkkiä ei ole, varmista esimerkiksi turvavyöhön kytkettävillä valjailla, että koira ei äkillisen jarrutuksen tai kolarin sattuessa pääse heittelehtimään autossa ja satuttamaan itseään tai muita matkustajia. Kuumalla kelillä huomioi myös riittävä viileän ilman ja veden saanti. Muista, että koiraa ei tule jättää pysäköityyn autoon. Lue lisää koiran lämpöhalvauksen ennakoinnista.

Junalla koiran kanssa

Helpointa junamatkustus on reippaan ja sosiaalisen koiran kanssa, mutta fiksuilla järjestelyillä myös arempi ja epäsosiaalisempi koira voi taittaa junamatkan rennoin mielin. Mitä enemmän kaipaat koirallesi omaa tilaa junassa, sitä aikaisemmin lipun hankinnan kanssa kannattaa olla liikkeellä, sillä tilavia isojen koirien paikkoja on lemmikkivaunuissa rajallisesti ja ne varataan usein hyvissä ajoin."Koira junassa"

VR:llä on tarjota lemmikkiosastoilta myös ikkunapaikkoja, joissa koira pääsee omistajan viereen katsomaan maisemia. Yöjunan makuupaikoilla koiran kanssa matkustettaessa varataan aina koko hytti omaan käyttöön, mikä on kustannuksena hieman kalliimpi, mutta toisaalta koko yön oma rauha on usein sen arvoista ja perillä on mukava herätä uuteen aamuun hyvin nukutun yön jälkeen.

Huomioi kanssamatkustajat

Kunnioita kaikkien matkustusrauhaa ja jätä riehakkaat leikkihetket väliin. Jos koiralla on ylimääräistä energiaa, niin ohjaa se vaikkapa keskittymisharjoituksiin, joista palkitset koiran rauhallisesti herkuilla. Vilkkaalle koiralle voi myös varata reissuevääksi jotain rauhoittavaa pureskeltavaa, joka ei sotke vaunua, esimerkiksi nahkaiset pururullat ovat hyviä.

Veneily koiran kanssa

Veneily on mukava ja kesäinen harrastus koko perheelle. Helpointa on opettaa koira veneilyyn jo pennusta alkaen, mutta aikuisenkin koiran voi kuitenkin totuttaa veneilyyn. Rohkeat sopeutuvat keinuvaan menopeliin nopeastikin, ja arempien hännänheiluttajien kanssa voit käyttää apuna koiranherkkuja, leluja tai muita turvallisuutta ja mukavuutta tuovia asioita.

Koiralla tulee olla myös veneessä oma paikka, johon se voi vetäytyä rauhassa lepäilemään. Muista myös mukaan koiran omat pelastusliivit, juomavesi ja ruoka, sekä muut tarvikkeet, joita koira päivittäin tarvitsee.

Muista turvallisuus

Vaikka koirat ovatkin usein hyviä uimareita, tulisi sen veneillessä aina käyttää pelastusliiviä. Opeta koirasi odottamaan rauhassa, kun rantaudutaan, tai veneessä tehdään muita toimenpiteitä, jotka vaativat tilaa ja keskittymistä. 

Maissa ollessa on hyvä huomioida myös nämä:

  • Tee koirallesi punkkitarkastus aina, kun olette olleet maissa.
  • Älä pidä koiraa vapaana alueilla, joilla linnut pesivät.
  • Kunnioita luontoa, lakeja ja muita määräyksiä. Kerää koiran jätökset hoidetuilta alueilta.
"Koiranpentu mökillä"

Koiran kanssa mökille

Suomalaiset ovat sekä mökki- että koirakansaa. Mökkimaisema rantoineen ja metsineen on myös monelle koiralle erittäin mieluinen paikka. Mökillä rentoutuessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä joitakin käytännön asioita.

Mieti, onko koirasi taipuvainen karkailuun? Entä pesiikö mökin lähettyvillä lintuja? Onko mökkisi lähellä naapureita? Mikäli vastasit johonkin näistä kyllä, on syytä harkita koiran kiinni pitämistä pihapiirissä. Vapautta liikkumiseen voi saada esimerkiksi pitkällä juoksuliinalla, vaijerilla, tai aidatulla piha-alueella. Kuumina kesäpäivinä huolehdi, että koira pääsee varjoon myös ulkona ollessaan ja sillä on raikasta juomavettä tarjolla. Innokkaalle uimarille voit ottaa mukaan vesileluja ja oman pyyhkeen.

Koiran kanssa vaeltamassa

Koira on oiva kaveri metsäretkille ja vaelluksille. Reissuun on hyvä muistaa pakata ensiapulaukku sekä koiralle tärkeät tarvikkeet. Lue vinkkimme vaellusreissuille!

LUE VAELTAMISESTA KOIRAN KANSSA

Hau-Hau Champion koiran kanssa vaeltamassa
Hau-Hau Champion koiran märkäruoka.

Hau-Hau annosateriat ovat käteviä reissuvälipaloja

Annosateriat voi tarjota retkellä myös suoraan pussista. Tutustu annosaterioihimme!

Tutustu

Koiran stressi Hau-Hau Champion

Mistä koira stressaantuu?

Lue mistä eri syistä koira voi stressaantua.

Lue lisää