Koiran lämpöhalvaus

Helteisinä kesäpäivinä on hyvä muistaa, että koira on ihmistä alttiimpi lämpöhalvaukselle. Ne eivät pysty ihmisen lailla hikoilemaan, vaan ne haihduttavat kehostaan lämpöä läähättämällä. Suurin lämpöhalvauksen riski on lyhytkuonoisten rotujen edustajilla, sydän- ja keuhkosairauksia sairastavilla koirilla, pennuilla ja iäkkäillä koirilla. Lämpöhalvauksessa koiran lämpötila kohoaa vaarallisen ylös ja pahimmillaan elimistön liika kuumeneminen voi aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen shokkitilan ja johtaa kuolemaan.

Tunnista oireet ajoissa

Koiran lämpöhalvauksen oireita esimerkiksi:

  • voimakas läähätys
  • levoton käytös
  • kirkkaanpunaiset suun limakalvot
  • uupunut ja poissaoleva käytös
  • oksentelu ja ripulointi
  • kuiva ja kuuma iho

Ensiapu

Aloita koiran viilentäminen heti, jos epäilet lämpöhalvausta. Jääkylmä vesi voi rasittaa koiran elimistöä, joten kastele koira haalealla vedellä, esimerkiksi suihkulla tai uimavedellä. Veden lisäksi viilennykseen sopivat myös märät pyyhkeet. Voit seurata koiran lämpötilaa esimerkiksi kuumemittarilla. Jäähdytys tulee lopettaa, kun koiran lämpötila on 39 astetta. Tarjoa viileää (ei jääkylmää) juomavettä pienissä annoksissa. Kun koiran lämpötila on saatu laskemaan, vie se eläinlääkäriin tarkistettavakasi sisäelinvaurioiden varalta.

Lämpöhalvauksen välttäminen

Hyvä ennakointi auttaa ehkäisemään koiran lämpöhalvauksen.

  1. Pidä runsaasti viileää juomavettä jatkuvasti saatavilla ja tarvittaessa lisää nestettä koiran ruokaan.
  2. Vältä kovaa treenaamista tai pitkiä lenkkejä. Älä jätä koiraa hetkeksikään pysäköityyn autoon. Edes varjoisa parkkipaikka tai ikkunoiden avaaminen ei estä auton kuumenemista, auton sisällä lämpötila voi nopeasti nousta jopa 80 asteeseen.
  3. Pohjavillaisten koirien turkin ajelu ei ole tarpeellista, sillä turkki toimii lämmönsäätelijänä ja suojaa koiraa UV-säteilyltä.

Edes varjoisa parkkipaikka tai ikkunoiden avaaminen ei estä auton kuumenemista, auton sisällä lämpötila voi nopeasti nousta jopa 80 asteeseen. 

Kesästä saa nauttia!

Terveen, aikuisen koiran kanssa saa liikkua lämpimilläkin säillä. Esimerkiksi uiminen on hyvä ja mukavasti viilentävä liikuntamuoto kauniiseen kesäpäivään. Pidä kuitenkin mielessä riittävä nesteensaanti ja lepohetket viileässä ja varjoisassa paikassa. 

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal