Hau-Hau Champion aikuisen koiran ruokinta.

Aikuisen koiran ruokinta

Aikuinen koira tarvitsee ravitsevaa ruokaa, jonka määrä arvioidaan koiran päivittäisen liikunnan mukaan. Lue tästä artikkelista, mitä kannattaa huomioida aikuisen koiran ruokinnassa.

Milloin koira on aikuinen?

Koira voidaan määritellä aikuiseksi muun muassa koon ja iän mukaan. Karkeasti jaoteltuna koira on pentu vuoden ikäiseksi saakka, nuori 2-vuotiaaksi asti ja 3-vuotias on aikuinen koira.

Koon puolesta koiraa pidetään tyypillisesti aikuisena, kun se on saavuttanut rodulle tai rotutyypille ominaisen aikuisen koiran säkäkorkeuden ja painon. Suuret koirat kasvavat pieniä hitaammin. Pikkukoirat voivat saavuttaa aikuiskorkeutensa jo puolivuotiaina, kun isot koirat kasvavat korkeutta 12–18 kuukauden ikään saakka.

Nuorella koiralla lihaksisto jatkaa kehitystään, minkä vuoksi aikuisen koiran ruokaan siirtyminen suunnitellaan koirakohtaisesti.

TIEDÄTKÖ, KUINKA USEIN JA KUINKA PALJON KOIRA SYÖ PÄIVÄSSÄ? LUE HAU-HAUN OHJEET KOIRAN KÄYTÄNNÖN RUOKINTAAN.

"Aikuinen koira ruokakuppi kuvituskuva"

Millaista ruokaa aikuinen koira tarvitsee?

Aikuisen koiran proteiinien, rasvojen ja kivennäisten tarve muuttuu verrattuna pentuvaiheeseen. Pentujen ruokinta tähtää pääasiassa terveen kasvun tukemiseen, kun taas aikuisella koiralla pyritään ylläpitämään sopivaa energian, proteiinin ja suojaravinteiden saantia sekä tukemaan kulutusta ja palautumista. Lue lisää koiran energian-, rasvan- ja proteiinintarpeesta.

Valitettavan moni koira kärsii nykyisin ylipainosta, mikä usein johtuu liian tuhdista ruoasta ja suuresta herkkujen määrästä suhteessa koiran aktiivisuuteen. Jotta koira ei pääse lihomaan liikaa, aikuisen koiran ruokinta täytyy suunnitella vastaamaan kulutusta. Lue ohjeemme lihavan koiran ruokintaan ja laihduttamiseen, jos koiralle on jo ehtinyt kertyä vararengasta vyötärölle.

Mistä tiedän, että ruokin koiraani oikein?

  • Koiran suolisto toimii normaalisti.
  • Koiran paino on sopiva.
  • Koira syö hyvällä ruokahalulla.
  • Koiran turkki on hyväkuntoinen eikä iho kutise.
  • Koira on virkeä ja jaksaa liikkua.

Jos jokin edellä mainituista asioista ei toteudu, syynä voi olla koiran ruokavalio. Myös jokin vaiva tai sairaus voi aiheuttaa vastaavia oireita. Esimerkiksi yllättäen heikentynyt ruokahalu, huonokuntoinen turkki, kutiseva iho ja laihtuminen saattavat vaatia eläinlääkärikäynnin oireiden syyn selvittämiseksi.

TUNNISTATKO KOIRAN ALLERGIAOIREET? LUE KOIRAN ALLERGIAN TUNNISTAMISESTA JA HOIDOSTA.

Muista ruokkia koiraasi laadukkaalla lihapitoisella ruoalla. Koira tarvitsee proteiineja etenkin lihaksiston ylläpitoon ja palautumiseen. Lue Hau-Haun vinkit, kuinka voit arvioida koiranruoan laatua.

"Aikuinen koiran kuvituskuva sydämet"

Mitä kuivaruokaa aikuiselle koiralle?

1–2 tuntia päivässä liikkuvan koiran aktiivisuus on normaalilla tasolla, jolloin koira pärjää hyvin niin sanotulla perusruoalla. Testaa esimerkiksi Hau-Haun suosittua vehnätöntä Kanaa & riisiä -kuivaruokaa.

Pikkukoiralle voit valita Kanaa & riisiä pienille koirille -kuivaruoan sopivan pienillä nappuloilla. Pienille koirille suunnitellussa ruoassa on muihin tavallisiin kuivaruokiin verrattuna hieman suurempi proteiini-, rasva- ja energiapitoisuus, sillä pieni koira tarvitsee suhteessa enemmän energiaa kuin iso koira.

Suuri aikuinen koira voi hyötyä nivelravinteista, joita on lisätty Hau-Haun Kanaa & riisiä suurille koirille -kuivaruokaan. Tässä kuivaruoassa on myös suureen suuhun sopivat nappulat.

Hyvä vaihtoehto herkkävatsaiselle aikuiselle koiralle voi olla Hau-Haun Viljaton kuivaruoka, jota on saatavilla kana-, lammas- ja kalapohjaisena. Katso testiryhmän arviot Viljattomista kuivaruoista. Monelle herkkävatsaiselle koiralle sopii hyvin myös maistuva Hau-Haun Kalkkunaa & kauraa -kuivaruoka.

Liikkuuko koirasi yli 2 tuntia päivässä? Paljon liikkuva aikuinen koira tarvitsee ruoastaan runsaasti energiaa ja proteiinia hyvän kunnon ylläpitämiseen ja palautumiseen. Tutustu aktiivisille koirille suunniteltuun Hau-Hau Champion Extra Energy -kuivaruokaan.

SEKOITA NAPPULAN KAVERIKSI KOIRAN KUPPIIN TUOREESTA LIHASTA VALMISTETTUJA HAU-HAUN MÄRKÄRUOKIA TAI KOIRANMAKKARAA, JOILLA LISÄÄT HELPOSTI KOIRASI ATERIAN MAISTUVUUTTA JA MONIPUOLISUUTTA.

Mitkä ruoka-aineet ovat koiralle myrkyllisiä?

Katso listaamamme koiralle myrkylliset ruoat ja kasvit.

Lue lisää

 

 

Mitä kaikkea koiran omistamiseen liittyy?

Koiran hankkiminen on suuri päätös. Tutustu lisää elämään koiran kanssa!

Tutustu