Hau-Hau samojedi ruoan vaihtaminen

Koiran ruoan vaihtaminen

Oletko tottunut syöttämään koirallesi samaa, tuttua ruokaa jo vuosien ajan? Koira on hyvä totuttaa monipuoliseen ruokavalioon jo pennusta lähtien, sillä monipuolinen ruoka edesauttaa koiran suoliston mikrobikannan kehittymisessä. Ruoan monipuolisuus suojaa koiraa ruoka-aineallergioita vastaan ja auttaa myös nirson koiran ruokinnassa.

Milloin koiranruoka tulee vaihtaa?

Usein syytä koiranruoan vaihtamiselle ei ole, mutta katse kannattaa siirtää ruokakuppiin, jos esimerkiksi:

  • koira pieree tai haisee pahalle.
  • koiran iho kutisee paljon.
  • koiran korvat märkivät ja kutisevat.
  • koiran turkki on huonokuntoinen ja kiilloton.
  • koiralla on ylipainoa
  • ruoka ei enää maistu koiralle.

Erilaiset allergiaoireet voivat viitata ruoka-aineyliherkkyyteen, jolloin koiranruoan vaihtamista kannattaa harkita. Myös liiallinen määrä hiilihydraatteja, kuten vehnää tai soijaa koiran ruokavaliossa heikentää ravinteiden imeytymistä ja voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja ja jopa ylipainoa. Viljoja sisältävän koiranruoan vaihtaminen viljattomaan ruokaan saattaa auttaa koiran ruoansulatusvaivoihin ja iho-oireisiin.

"Hau-Hau labradorinnoutaja"

Vinkit koiran ruoan vaihtamiseen

Koiranruoan vaihtaminen kannattaa tehdä vaiheittain,jotta koiran elimistö tottuu uuden ruoan koostumukseen. Liian nopea ruoan vaihtaminen voi aiheuttaa koiralle vatsavaivoja. Vaihda myös penturuoka aikuisen koiran ruokaan vaiheittain ohjeen mukaan.  

Sekoita uutta ja vanhaa ruokaa samaan kuppiin. Laita alussa uutta ruokaa noin 1/5 osa ja lisää uuden ruuan määrää asteittain seuraavina päivinä.

Noin viikon kuluttua voit tarjota kokonaan uutta ruokaa, jos koira on oppinut syömään sitä yhdessä vanhan ruuan kanssa. Joillakin koirilla voi mennä pidempäänkin. Jatka silloin sekoituksen tarjoamista ja tarjoa täysin uutta ruokaa myöhemmin uudelleen.

Jos sekoituskaan ei heti maistu, voit kokeilla myös näitä lisäkonsteja:

  • Lisää ruoan sekaan muutamia koirasi suosimia herkkupaloja.
  • Yhdistä sekoituksessa kuiva- ja märkäruokaa.
  • Käytä sekoituksessa lisänä vaikkapa jauhelihaa.
Hau-Hau viljaton koiranruoka

Viljaton koiranruoka apuna vatsaoireisiin

Viljoja sisältävän koiranruoan vaihtaminen viljattomaan ruokaan saattaa auttaa koiran ruoansulatusvaivoihin ja iho-oireisiin. Lue lisää viljattoman koiranruoan hyödyistä!

LUE LISÄÄ

Monipuolista koirasi ruokavalio märkäruoalla

Monipuolista koirasi ruokavaliota lisäämällä koiran kuivaruoan sekaan märkäruokaa tai koiranmakkaraa. Katso vinkit ja ohjeet märkäruoan annosteluun!

Hau-Hau koiranruoka märkäruoka
Hau-Hau nirson koiran ruokinta

Nirson koiran ruokinta

Nirson koiran ruokinta vaatii suunnitelmallisuutta ja kärsivällisyyttä. Koiran ruokahalun heikentymiseen voi olla erilaisia syitä - lue vinkit ja ohjeet!

LUE LISÄÄ