Bokseri Sulo –
tottelevainen touhottaja

Unelmien Hauvantai: lammastikkusadetta, auringonpaistetta ja lupa syödä


namijono
Sulon koulutusvinkki nro 1:
Luopuminen – saat sen mistä luovut

Sulo osaa odottaa lupaa syödä herkkunsa: vilkkaalle koiralle on pitänyt opettaa malttia ja itsehillintää, sillä odottamista joutuu harjoittamaan arkielämässä jatkuvasti.Luopumista voit harjoitella näin:
1

Herkku nyrkin sisään ja nyrkki kiinni. Älä avaa nyrkkiä, vaikka koira yrittää saada namin suulla tai tassuilla.

2

Kun koira lopettaa yrittämisen ja pysähtyy pohtimaan, voit palkita koiran kehujen tai esimerkiksi ”saa”-sanan myötä ottamalla toisella kädellä namin vaikkapa namitaskustasi tai namikiposta. Voit merkitä koiran oikean toiminnon, eli luopumisen, naksauttamalla naksutinta, jos koirasi on naksutinkoulutettu.

3

Kun koira ymmärtää luopumisen idean, voit hiljalleen avata nyrkkiäsi ja sulkea sen välittömästi, jos koira yrittää varastaa palkkiota. Koiraa ei kielletä, vaan hän saa itse ymmärtää, että nyrkki sulkeutuu, jos palkkiolle yrittää rynnätä.

4

Vähitellen voit yhdistää luopumiseen käskyn kehujen myötä. Voit kehua koiraa hänen luopuessaan esimerkiksi näin: ”hyvä jätä, hieno jätä”. Näin ”jätä”-sanasta tulee koiran luopumiskäsky.

5

Voit yleistää luopumista muihin asioihin ja ympäristöihin. Luopuminen on erityisen tärkeä taito etenkin lenkillä, kun koira aikoo syödä jotain maasta tai kun koira alkaa keskittyä vastaantulevaan koiraan sinun sijastasi.

6

Muista palkita koiraasi herkuilla vaihtelevasti: toisinaan on itsekin kiva saada paljon herkkuja, mutta samaan määrään samoja herkkuja saattaa kyllästyä. Joskus uudet herkut tai herkkujen odottaminen (pelkkä sanallinen palkka) pitää koirasi paljon motivoituneempana.

Sulon koulutusvinkki nro 2:

Noutaminen ja pitäminen


Noutotreenit voit aloittaa näin:

1

Aseta noutoesine (esim. noutokapula) maahan. Kun koira koskettaa sitä kuonollaan, naksauta naksutinta tai kehu ja anna nami.

2

Nosta vähitellen tehtävän kriteeriä eli odota vaiheittain, että koira tarjoaa uusia toimintoja: ensin koira tarttuu esineeseen, sitten nostaa sen ja lopulta pitää sitä suussaan hetken. Palkitse jokaisesta uudesta kriteeristä muutaman kerran, ennen kuin vaikeutat tehtävää.

3

Jos koira pudottaa esineen heti, kun palkkakäsi ojentuu, voit viedä palkan selän taakse. Koira oppii, että palkkio menee pois, jos koira tiputtaa esineen.

4

Kun koira pitää esinettä suussa pidempään, voit kehua koiraa ja valita sanan, jolla koira noutaa + pitää esinettä suussaan (esim. ”hyvä pidä, taitava pidä”).

5

Voit myös valita sanan, jolla koira luopuu esineestä ja jota ennen esinettä ei saa pudottaa.

Novascotiannoutaja Vimma –
herkunhimoinen tempputaituri

Unelmien Hauvantai: masurapsutuksia, agilitya ja tonnikalaa paloina


namijono
Vimman temppuvinkki:
Peruuttaminen seinää vasten

Vimma on kova tyttö opettelemaan uusia temppuja – varsinkin, jos on Hau-Haun herkkuja tiedossa! Idea tempun opetteluun lähti Vimman kaverilta Nuukilta, joka oli taituroinut temppua jo aiemmin. Temppu näyttää hauskalta, ja se kehittää samalla koiran tasapainoa ja tukilihaksia.Temppua voi opetella näin:
1

Opeta koiraa ensin peruuttamaan lähestymällä koiraa edestä ja palkkaamalla jokaisesta peruutusaskeleesta. Tässä voit käyttää apuna jotain kapeaa tilaa, jotta peruutus onnistuu suorassa linjassa.

2

Seuraavaksi peruutusta voi harjoitella lattialla olevan jämäkän sohvatyynyn päälle.

3

Voit nostaa sohvatyynyä hiljalleen pystympään, kunnes se on täysin pystyssä. Tämän jälkeen voit kokeilla peruutusta muillekin pinnoille, kuten puunrunkoa vasten!

4

Muista, että liike on raskas, varsinkin isokokoiselle koiralle. Muista siis koirasi rajat ja harjoittele temppua koirallesi sopivalla tasolla.

Espanjanvesikoira Nuuk –
vilkas ja vekkuli nenäkoira

Unelmien Hauvantai: Nose Work -treenit ja täyteen ladattu namiautomaatti


namijono
Nuukin koulutusvinkki nro 1:
Käsitargetti

Nuuk tekee paljon nenätöitä ja ilmaisee hajun painamalla kuononsa hajun lähteeseen. Kuonokosketus on opetettu Nuukilla käsitargetin kautta.

1

Kuonokosketusta käteen eli käsitargettia voit vahvistaa kehusanalla + makupaloilla tai naksuttimella + makupaloilla.

2

Aloita pitämällä avoin kämmenesi koiran ulottuvilla. Todennäköisesti koira reagoi käteen joko tassulla tai haistelemalla. Jos koira haistelee kättä, poimi tämä haluttu toiminto naksauttamalla tai kehumalla ja palkkaamalla koiraa välittömästi.

3

Jos koiraa alkaa raapia kättä voit lisätä nyrkin sisään makupalan, jolloin koira tulee tutkimaan kättä todennäköisemmin nenällä. Voit myös piilottaa käden selän taakse välittömästi, kun koira käyttää tassuaan ja palkita koiraa vain silloin, kun se tulee käden luo nenä edellä. Jos koira tuntuu käyttävän tassuaan hyvin herkästi, on hyvä aloittaa harjoitus kosketuskepin kanssa.

4

Pitoaikaa voi pidentää nostamalla kestokriteeriä ja lisäämällä harjoitukseen nenäkosketussanan.

Nuukin koulutusvinkki nro 2:

Hajutunnistuksen alkeet
1

Hajutunnistuksen alkeita voi harjoitella asettamalla haluamaasi hajua (sieni, tee, Nose Work -hydrolaatti) puhtaan, korkean juomalasin pohjalle.

2

Koiralle naksautetaan tai sitä kehutaan ja palkitaan alkuun jo siitä, kun koira lähestyy lasia.

3

Hiljalleen kriteeriä nostetaan ja koira koitetaan saada ensin työntämään kuonoaan hieman lasin reunan yli, sitten lasiin ja lopulta pitämään kuonoaan hetki lasissa. Muista nostaa kriteeriä koiran etenemisen mukaan ja pidä sarjat lyhyinä ja vaihtelevina.

4

Palkitse koira aina hajun suunnasta eli aivan lasin yläpuolelta! Lisää haistelulle hiljalleen sana kehumisen lomassa (esim. ”hyvä haju, hieno haju”).

5

Kun koira on tehnyt hajunottoa muutamia kertoja, kerrallaan noin kolme sarjaa, joissa kaikissa on ollut viitisen toistoa, voi koiralle piilottaa hajua sisällä esim. yhteen kolmesta reiällisestä kukkaruukusta (ruukut nurinpäin). Muista jälleen palkita koira hajuun reagoimisesta suoraan hajun päältä.

6

Kun koira reagoi hajuun selkeästi, voi hajua alkaa piilottaa kotona ja hiljalleen myös ulkona. Käytä kotona kuitenkin aina siirrännäistä (huonekalutassu, vanupuikko), johon imeytät nestemäisen hajun, ettei hajua jää pinnoille harjoituksen jälkeen koiraa häiritsemään. Mitä pienempiä pitoisuuksia käytät, sitä tarkemmaksi koira tulee. Suuret hajumäärät tukkivat koiran herkän nenän.

Bordercollie Lyyli –
namiperso paimenkoira

Unelmien Hauvantai: makkarasadetta ja metsälenkki!


namijono
Lyylin koulutusvinkki nro 1:
peruuttaminen ohjaajan ympäri

Lyyli on meneväinen tyyppi, joka tykkää haasteista. Siksi Lyylin ensimmäinen temppu onkin hieman kovempi luu: aivopähkinä, johon voi lisätä haastetta opettamalla sen kahteen eri suuntaan. Huom! Lue ensin Vimman temppuvinkki: peruuttaminen seinää vasten.


1

Johdattele koira sivullesi (monessa harrastuslajissa koira opetetaan tulemaan vasemmalle sivulle) namin avulla.

2

Pidä nami vasemmassa kädessäsi ylhäällä ja kierrä ylävartaloasi hieman vasemmalle.

3

Kun koira ottaa yhdenkin askelen taaksepäin, naksauta naksutinta / kehu ja palkkaa koira.

4

Vähitellen voit yhdistää peruuttamiseen käskyn kehujen myötä. Voit kehua koiraa esim. näin: ”hyvä kierrä, hieno kierrä”. Näin ”kierrä”-sanasta tulee koiran kiertokäsky.

5

Voit helpottaa harjoittelua seisomalla huoneen nurkassa tai seinää vasten, jolloin myös seinä ohjaa koiraa peruuttamaan ohjaajan ympäri.

6

Kun koira alkaa peruuttaa pidemmälle, voit vaihtaa palkan väliaikaisesti oikeaan käteen, josta koira saa sen peruutettuaan oikealle puolellesi asti.

7

Mikäli tavoittelet täyttä ympyrää, on koiralla hyvä olla hallussa vahva perusasento vasemmalla sivulla, johon se haluaa peruuttaa takaisin. Vaihda tässä vaiheessa harjoittelua nami jälleen vasempaan käteen.

Lyylin koulutusvinkki nro 2:

koira kipossa


Koira kipossa -temppu kehittää sekä koiran oppimista että kehonhallintaa. Lyyli kertoo vinkit tähän helppoon ja hauskaan treeniin.

1

Aseta laatikko/kippo, johon koirasi olisi helppoa mahtua seisomaan, koirasi eteen ja jää namien ja naksuttimen kanssa odottamaan.

2

Ole valmis naksauttamaan ja palkitsemaan koirasi pienestäkin askelesta kohti laatikkoa. Jos koira ottaa laatikosta kiinni suullaan, laita laatikko selkäsi taakse ja yritä pian uudestaan.

3

Nosta kriteeriä hiljalleen: odota ensin, että koirasi laittaa laatikkoon yhden tassun, sitten kaksi jne.

4

Vähitellen voit yhdistää laatikkoon menemiseen käskyn kehujen myötä. Voit kehua koiraa esim. näin: ”hyvä kippo, hieno kippo”. Näin ”kippo”-sanasta tulee koiran tehtäväkäsky.

5

Kun koira osaa mennä kippoon kokonaan, voit harjoitella hieman pienemmällä kipolla, jolloin tempusta tulee myös kehonhallintatreeni.

6

Jos koirasi osaa peruuttaa ja haluat parantaa koirasi takajalkojen hallintaa, voit aloittaa laatikkoleikin niin, että laatikko onkin koiran takana. Naksuttele koiralle vain takajalkojen liikkeestä ja pyri siihen, että valmiissa liikkeessä molemmat takajalat olisivat laatikossa.

Hauvantai hetket

Lataa kuva sinun ja koirasi #Hauvantai-hetkestä.

Hauvantai tekee koiran omistamisesta entistäkin mukaampaa, koiran kanssa vietetystä ajasta vieläkin hauskempaa, ja tietenkin koiran elämästä yhä onnellisempaa.Olisimme iloisia, jos lähettäisit meille kuvan sinun ja koiran hauskimmista hetkistä.

Lataa kuva Instagramiin

#hauvantai