Koiran närästys Hau-Hau Champion.

Koiran närästys

Koiran närästys on ikävä vaiva, joka aiheuttaa koiralle epämukavuutta ja kipua. Koira saattaa oksennella, syödä epätavallisen paljon ruohoa, nuolla lattioita tai lipoa jatkuvasti huuliaan.

Joskus kipeä vatsa ja ruokatorvi voivat vaivata koiraa niin paljon, että se purkaa kiputuntojaan esimerkiksi tassujen nuolemiseen tai järsimiseen.

Lue tästä artikkelista, mistä tunnistat koiran närästyksen ja miten sitä voi helpottaa.

Mistä tietää, että koiraa närästää?

Närästys eli refluksi syntyy, kun vatsalaukun hapan sisältö pääsee nousemaan vatsalaukusta ruokatorveen. Ruokatorven ohut limakalvo ei suojaa hapoilta, joten happojen nousu aiheuttaa polttavaa kirvelyä ruokatorveen, kurkunpäähän ja suuhun.

Koira voi reagoida närästyksen aiheuttamaan kipuun ja ikävään oloon monella tapaa. Närästystä esiintyy monesti erityisesti silloin, kun vatsalaukku on tyhjä.

Närästyksen oireita

  • Oksentelu ja etenkin niin sanottu tyhjän mahan oksentelu, jolloin koira oksentaa keltaista sappinestettä.
  • Koira saattaa syödä paljon ruohoa tai muuta poikkeavaa. 
  • Koira nuolee lattioita tai muita pintoja.
  • Huulten lipominen, nieleskely ja röyhtäily.
  • Tassujen nuoleminen tai järsiminen. 
  • Koira voi kakoa tai yskiä.
  • Levottomuus ja ruokahaluttomuus.
"Hau-Hau kuvituskuva ruokakuppi"

Mikä aiheuttaa koiralle närästystä?

Usein närästyksen syynä on koiralle sopimaton ruokavalio sekä esimerkiksi ruoka-aineallergia tai yliherkkyys tietylle raaka-aineelle. Koiran ruoka-aineallergian aiheuttaja pyritään selvittämään eläinlääkärin kanssa suunnitellulla eliminaatiodieetillä. Lue lisää koiran allergioista ja niiden hoidosta.

Koiran närästys voi johtua myös esimerkiksi rakenteellisesta viasta vatsanportissa, stressistä tai jostakin sairaudesta, kuten haima- tai suolistosairaudesta. Usein toistuvan ja pitkäkestoisen närästyksen syyt täytyy aina tutkia eläinlääkärissä. Pitkään jatkunut närästys saattaa aiheuttaa vaurioita koiran elimistöön, kuten ruokatorven, suun ja mahalaukun limakalvoille.

HAU-HAUN VILJATTOMISSA KOIRANMAKKAROISSA ON JOKO VAIN YHTÄ TAI KAHTA PROTEIININLÄHDETTÄ. VILJATTOMUUS JA RAJATUT PROTEIININLÄHTEET TEKEVÄT NIISTÄ KOKEILEMISEN ARVOISIA RUOKIA ETENKIN HERKÄSTI NÄRÄSTELEVÄLLE KOIRALLE.

Herkkävatsaiselle koiralle uudet herkut ja puruluut sekä erityisesti mausteiset ja rasvaiset herkkupalat omistajien lautasilta voivat aiheuttaa hetkellistä närästystä ja huonoa oloa. Lue lisää, mitkä ruoka-aineet eivät kuulu koiran ruokavalioon.

Koiran närästyksen hoito

Koiran närästys on aina oire jostakin, minkä vuoksi on tärkeää päästä käsiksi närästyksen aiheuttajaan. Tavallisimmin närästys johtuu koiran ruokakupin sisällöstä, jolloin koiralle pyritään löytämään mahdollisimman sopiva ruokavalio.

Lievää ja satunnaista närästystä voi hoitaa kotona, mutta toistuvan närästyksen syyt on aina selvitettävä eläinlääkärissä. Tiettyjä närästyslääkkeitä voi antaa koiralle eläinlääkärin ohjeesta helpottamaan koiran oloa.

"Hau-Hau kuvituskuva puhekuplasydän"

Vinkkejä koiran närästyksen helpottamiseen kotikonstein

Jos epäilet närästyksen johtuvan tietynlaisesta ruoasta, puruluista tai herkuista, jätä nämä pois koiran ruokavaliosta ja seuraa, poistuvatko oireet. Voit myös kokeilla esimerkiksi viljatonta koiranruokaa tai vaihtaa nappulat märkäruokaan.

Herkästi närästelevän koiran ruoan rasvapitoisuus on hyvä pitää maltillisena, mikä kuivaruoissa tarkoittaa noin 9–15 rasvaprosenttia. Rasva sekä huonosti sulavat ruoat ja herkut, kuten aidot luut, voivat pahentaa närästystä.

VILJATTOMASTA KOIRANRUOASTA SAATTAA OLLA APUA KOIRAN VATSAVAIVOIHIN. TUTUSTU HAU-HAUN VILJATTOMIIN TUOTTEISIIN.

Etenkin tyhjän mahan oksentelua voi helpottaa se, että koiran päivittäinen ruoka-annos on jaettu 3–4 pieneen ateriaan. Päivän viimeinen ateria kannattaa antaa vasta ennen nukkumaanmenoa, jotta vältyttäisiin närästyksen aiheuttamalta aamuöiseltä oksentelulta.

STRESSI ON YLEINEN KOIRIEN HYVINVOINTIONGELMA, JOKA VOI OIREILLA NÄRÄSTYKSENÄ. LUE HAU-HAUN OHJEET KOIRAN STRESSIN TUNNISTAMISEEN JA HOITOON.

Apua koiran vatsavaivoihin

Ruoansulatusvaivat ovat yksi yleisimmistä syistä koiran eläinlääkärikäynteihin. Lue, miten koiran vatsavaivoja voi yrittää ehkäistä ennalta.

LUE LISÄÄ

Kaurapohjainen kuivaruoka herkkävatsaisille koirille

Makutesteissä menestynyt Kalkkuna-Kaura ja Nauta-Kaura -kuivaruoat sisältävät vatsaystävällistä kauraa ja runsaasti herkullista lihaa.

LUE MAKUTESTIN TULOKSET

Testatusti maistuvat Viljattomat kuivaruoat

97 % testaajista piti Hau-Hau Championin viljattomien koiran kuivaruokien maistuvuutta koiralle hyvänä tai erittäin hyvänä. ”Tämä ruoka maistuu koiralleni hienosti ilman lisukkeita. Testauksen jälkeen uskon ostavani kyseistä nappulaa jatkossakin”, kertoo yksi testaajista.

Tutustu tuloksiin