Koiran närästys Hau-Hau Champion.

Koiran närästys

Koiran närästys on ikävä vaiva, joka aiheuttaa koiralle epämukavuutta ja kipua. Koira saattaa oksennella, syödä epätavallisen paljon ruohoa, nuolla lattioita tai lipoa jatkuvasti huuliaan. Joskus kipeä vatsa ja ruokatorvi voivat vaivata koiraa niin paljon, että se purkaa kiputuntojaan esimerkiksi tassujen nuolemiseen tai järsimiseen.

Mitä närästys on?

Närästys eli refluksi syntyy, kun vatsalaukun hapan sisältö pääsee nousemaan vatsalaukusta ruokatorveen. Ruokatorvessa ei ole hapolta suojaavaa limakalvoa, joten happojen nousu aiheuttaa polttavaa kirvelyä ruokatorveen, kurkunpäähän ja suuhun. Refluksia voi esiintyä erityisesti silloin, kun vatsalaukku on tyhjä. Joskus refluksin taustalla voi olla myös rakenteellinen vika vatsanportissa. 

Refluksin aiheuttaja löytyy usein ruokakupista

Usein refluksin taustalta voi löytyä jokin ruoka-aineallergia tai yliherkkyys tietylle raaka-aineelle. Jos koiralla epäillään ruoka-aineen aiheuttamaa närästystä, on niin sanottu eliminaatioruokavalio usein ensimmäinen askel närästyksen aiheuttajan selvittämiseksi. Eliminaatiodieettiä ei tule kuitenkaan aloittaa omin päin, vaan se tulee aina tehdä eläinten ravitsemusasiantuntijan opastuksella. Lue lisää koiran vatsavaivoista ja kuinka niitä voi helpottaa.

Närästys voi johtua myös esim. koiran elimistön rakenteellisista syistä, stressistä tai jostakin perussairaudesta. Tämän vuoksi etenkin pitkään tai usein toistuvan närästyksen syyt tulisi selvittää eläinlääkärissä. 

Herkkävatsaiselle koiralle uusien herkkujen ja puruluiden herkuttelu tai etenkin mausteiset ja rasvaiset herkkupalat omistajien lautasilta voivat aiheuttaa hetkellistä närästystä ja huonoa oloa. Lue lisää, mitkä ruoka-aineet eivät kuulu koiran ruokavalioon.

Närästysoireiden hoito

Ennen koiran lääkitsemistä tai ruokavalion muutosta närästyksen syy on selvitettävä eläinlääkärissä. Jos huomaat närästysoireiden aiheutuvan tietyistä ruoka-aineista, kuten puruluista, herkuista tai ihmisravinnosta, voit jättää nämä hetkeksi pois koirasi ruokavaliosta ja seurata poistuvatko oireet.
 

Novascotiannoutaja metsässä

Mitä koira ei saa syödä?

Omien herkkujen jakaminen koiran kanssa silloin tällöin on ihan sopivaa, mutta kaikki ihmisille mieluisat ruoka-aineet eivät kuitenkaan sovi koirille. Tutustu koiralle haitallisiin ruoka-aineisiin!

LUE LISÄÄ

Kaurapohjainen kuivaruoka herkkävatsaisille koirille

Makutesteissä menestynyt Kalkkuna-Kaura ja Nauta-Kaura -kuivaruoat sisältävät vatsaystävällistä kauraa ja runsaasti herkullista lihaa.

LUE MAKUTESTIN TULOKSET

Hau-Hau Champion Kaura kuivaruoka
Hau-Hau Champion viljaton koiranruoka

Viljaton koiranruoka herkille vatsoille

Viljaton koiranruoka voi olla monen herkkävatsaisen koiran pelastus. Hau-Hau Championin viljaton koiranruokasarja sisältää aina runsaasti herkullista lihaa tai kalaa, ja viljat on korvattu hyvin sulavilla vaihtoehtoisilla hiilihydraatinlähteillä.

TUTUSTU TUOTTEISIIN