Koiran harjaaminen Hau-Hau Champion.

Koiran karvanlähtö

Paitsi lämmittävä aurinko myös koiran karvanlähtö on varma merkki keväästä. Monilta koirilta irtoaa karvaa ympäri vuoden, mutta tyypillisesti runsaammat karvanlähtöajat ajoittuvat syksyyn ja kevääseen. Keväällä koiralta lähtee yleensä enemmän karvaa kuin syksyllä.

Pitkäkarvaisen koiran karvanlähtö on usein helppo havaita, mutta karvoja irtoaa lähes kaikilta koirilta. Myös hormonaaliset muutokset voivat aiheuttaa koiralle karvanlähtöä, minkä vuoksi esimerkiksi juoksujen jälkeen monet narttukoirat pudottavat tavallista enemmän karvaa.

Vaikka koirasi turkki ei yleensä vaatisi erityistä hoitoa, karvanlähdön aikaan turkki on hyvä harjata säännöllisesti läpikotaisin koiran turkkityyppiin sopivalla harjalla tai kammalla. Harjaaminen ja myös turkin pesu helpottavat koiran karvanlähtöä ja vähentävät irtokarvojen aiheuttamaa kutinaa.

Koira on hyvä totuttaa turkinhoitoon jo pentuna. Lue lisää koiran turkin hoidosta.

Koiran karvanlähdön syyt 

Ympärivuotinen karvanlähtö on joillekin koirille täysin normaalia. Runsas ja epätyypillinen karvanlähtö voi kuitenkin liittyä myös esimerkiksi terveysongelmiin tai koiran stressiin:

  • Koiran elimistöön kohdistuva voimakas stressi, kuten tiineys, sairaus tai trauma, voivat aiheuttaa koiralle karvanlähtöä, mikä saattaa ilmetä vasta jälkikäteen.
  • Karvanlähdön aikaan koiran turkki voi vaikuttaa huonokuntoiselta ja kiillottomalta, mutta karvojen vaihduttua turkki muuttuu taas kiiltäväksi ja hyväkuntoiseksi. Jos turkki ei kuitenkaan palaudu normaaliksi ja karvanlähtö ei tunnu loppuvan, syynä voi olla esimerkiksi koiran allergia.
  • Ulkoloiset, kuten täit, hilse- ja syyhypunkit tai kapi, saavat koiran raaputtamaan kutisevaa ihoaan, mikä aiheuttaa usein karvanlähtöä.
  • Joidenkin sairauksien oireisiin voi kuulua runsas karvanlähtö ja kaljuuntuminen.

Eläinlääkäriin kannattaa aina suunnata, jos huomaat koirasi turkissa kaljuja kohtia tai koiralla on tavallisuudesta poikkeavaa karvanlähtöä.

"Koiran karvanlähtö, kuvituskuva ruokakuppi"

Koiran karvanlähtö ja ruokavalion vaikutus

Koiran ruokinnalla on merkitystä turkin laatuun ja kuntoon. Koiran on tärkeä saada riittävästi omega-3- ja omega-6-rasvahappoja tukemaan turkin hyvinvointia. Esimerkiksi rasvainen kala ja kalaöljy sekä kasviöljyistä camelinaöljy ovat hyviä välttämättömien rasvahappojen lähteitä.

Osaatko arvioida koiranruoan laatua? Lue Hau-Haun vinkit laadukkaan koiranruoan tunnistamiseen.

Koiran turkki koostuu suurimmaksi osaksi sarveisaineesta eli keratiinista, jonka muodostumiselle olennaisia ravintoaineita ovat muun muassa B-ryhmän vitamiini biotiini sekä rikki ja sinkki. Turkin huono kunto voikin kieliä edellä mainittujen ravinteiden, etenkin biotiinin tai sinkin, puutoksesta.

Sinkin puutos voi aiheuttaa koiran turkin ohentumista ja karvanlähtöä. Silmien ympärillä näkyvät kaljut kohdat sekä karvattomat, kovettuneet läiskät kyynärän kohdalla voivat olla merkkejä siitä, että koira tarvitsee ravintoonsa lisää sinkkiä.

Eläinkunnan tuotteet, erityisesti liha, ovat hyviä biotiinin, sinkin ja rikin lähteitä. Pitkäkarvaisilla koirilla sinkin ja myös raudan tarve voi kasvaa karvanlähdön aikaan.

Tiesitkö, että Hau-Haun kotimaiset kuivaruoat sisältävät camelinaöljyä, joka on erinomainen omega-3-öljy tukemaan koiran ihon ja turkin hyvinvointia? Lue lisää Hau-Haun kotimaisten kuivaruokien raaka-aineista. Olemme lisänneet kaikkiin kuivaruokiimme hyvien rasvahappojen lisäksi sinkkiä ja biotiinia. Hyvä ruoka on jokakoiranoikeus.

Viljaton koiranruoka herkkävatsaisille

Viljattomissa koiran kuivaruoissa viljat on yleensä korvattu vaihtoehtoisilla hiilihydraattien ja kuitujen lähteillä ja voivat näin sopia herkkävatsaisille koirille. Lue viljattoman ruoan hyödyistä!

LUE LISÄÄ

Koiran närästys

Koiran närästys eli refluksi syntyy, kun vatsalaukun hapan sisältö pääsee nousemaan vatsalaukusta ruokatorveen. Lue lisää koiran närästysvaivasta.

LUE LISÄÄ

Kotimainen koiranruoka Nokialta

Nokian Nappulatehtaalla valmistetut Hau-Haun kuivaruoat ovat lihaisia ja aina vehnättömiä täysravintoja. Tutustu kotimaisten kuivaruokiemme valikoimaan!

LUE LISÄÄ