Koiran allergiat Hau-Hau Champion

Koiran allergiat

Tässä artikkelissa kerromme, millaisia koiran allergiat voivat olla ja mitä allergiaoireiden helpottamiseksi voi tehdä.

Mitä koiran allergiat ovat?

Siinä missä koiran herkistyminen jollekin ruoka-aineelle aiheuttaa monesti vatsa- ja suolisto-oireita, koiran allergiat ilmenevät useimmiten erilaisina iho-ongelmina. Allergia on elimistön vastustuskykyyn liittyvä immunologinen sairaus, jossa elimistö kehittää vasta-aineita allergisoivalle aineelle eli allergeenille.

Millaisia allergioita koiralla voi olla?

Suomessa koirien yleisimmät allergiat ovat atopia ja ruoka-aineallergia. Koira voi saada allergisen reaktion myös esimerkiksi hyönteisen pistosta. Atopia on herkästi periytyvä tulehduksellinen ihosairaus, jonka laukaisee tavallisesti ympäristön allergeenit, kuten siitepöly tai homeet.

Vinkit, miten tunnistaa koiran allergian oireet

 • Koira kutisee ja raapii toistuvasti itseään esimerkiksi korvista tai kainaloista.
 • Koira nuolee tassujaan, ja koiran tassut punoittavat.
 • Koira hankaa kutiavaa ihoaan esimerkiksi seiniin tai maahan.
 • Koiralla on hiivan tai bakteerien aiheuttamia korva- tai ihotulehduksia.
 • Koiralla on kuiva, hilseilevä iho.
 • Koiran iho punoittaa, ihossa on näppylöitä tai karvattomia kohtia, ja iho voi olla paksuuntunut.
 • Iho-oireiden lisäksi koiran ruoka-aineallergiat saattavat oireilla myös vatsavaivoina

Koiran ruoka-aineallergiaa ja atopiaa ei voi erottaa toisistaan pelkkien oireiden perusteella, sillä ne voivat oireilla hyvin samalla tavoin.

Miten koiran allergia todetaan?

Koiran allergiat pyritään toteamaan poissulkemalla oireiden muut mahdolliset syyt, kuten ulkoloiset ja aineenvaihduntasairaudet.

Allergiaa epäiltäessä täytyy selvittää, onko kyseessä atopia, ruoka-aineallergia vai kenties molemmat. Koiran allergiaa ei voi diagnosoida täysin luotettavasti allergiatesteillä, mutta testejä voi hyödyntää esimerkiksi hoidon suunnittelussa.

Atopia puhkeaa koiralle tyypillisimmin alle 3-vuotiaana, ja oireiden voimakkuus vaihtelee usein kausittain. Atopia voi olla pahimmillaan esimerkiksi kosteilla keleillä keväisin ja syksyisin tai siitepölykausina.

Suurin osa koirien ruoka-aineallergioista puhkeaa jo alle vuoden iässä, mutta allergia jollekin ruoka-aineelle voi kehittyä koiralle myöhemminkin.

"Kuvituskuva koiran allergiat Hau-Hau Champion"

Koiran ruoka-aineallergia

Ruoka-aineallergian hoidossa tärkeintä on löytää koiralle sopiva ruokavalio. Tähän saat apua eläinlääkäriltä tai koiran ruokintaan perehtyneeltä asiantuntijalta.

Allergisoivaa ruoka-ainetta vältetään. Jos koira on todettu allergiseksi esimerkiksi vehnälle tai muulle viljalle, kannattaa koiralle valita viljaton koiranruoka. Tutustu Hau-Haun viljattomien koiranruokien valikoimaan.

Omalle koiralle sopivin ruokavalio löytyy vain kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja. Havainnoi tarkasti, miten koira reagoi esimerkiksi eri proteiininlähteisiin ja tarkista, ettei koiralle syötetty ruoka sisällä sille sopimattomia raaka-aineita.

Mikä on koiran eliminaatiodieetti?

Eliminaatiodieetin avulla selvitetään, aiheuttaako jokin ruoka-aine koiralle allergiaa ja mikä tämä allergisoiva ruoka voisi olla.

 • Suunnittele eliminaatiodieetti yhdessä eläinlääkärin kanssa.
 • Eliminaatiodieetissä koiralle syötetään 2–3 kuukautta vain yhtä raaka-ainetta, jota koira ei ole syönyt koskaan aiemmin tai käytetään hydrolysoituja eli pilkottuja proteiineja.
 • Eläinklinikoiden valikoimista löytyy usein niin sanottuja allergiaruokia eliminaatiodieettiä varten.
 • Eliminaatiodieetin aikana koiralle ei saa syöttää mitään ylimääräistä, kuten herkkuja tai puruluita. Myös hammastahna jätetään pois, ja koiran hampaat harjataan vedellä.

Jos koiran oireet helpottavat tai loppuvat kokonaan eliminaatiodieetin aikana, voi koira siirtyä altistus- eli haastevaiheeseen. Altistuksen aikana koiran ruokavalio palautetaan ennalleen. Jos koira alkaa jälleen oireilla, siirrytään takaisin eliminaatiodieettiin. Oireilu yleensä kertoo, että koira on todennäköisesti allerginen jollekin vanhan ruokavalion ainesosalle.

Eläinlääkäri tekee eliminaatiodieetin ja altistusvaiheen perusteella päätelmät koiran allergian mahdollisesta aiheuttajasta sekä suunnitelman allergian hoidosta.

Monoproteiininen koiranruoka

Monoproteiini-tuotteet voivat auttaa eliminaatiodieetin suunnittelussa ja myös myöhemmin ruoka-aineallergioista kärsivän koiran hoidossa. Monoproteiininen koiranruoka sisältää vain yhtä eläinproteiininlähdettä, mikä vähentää mahdollisuutta allergiseen reaktioon.

Tiesitkö, että Hau-Haun valikoimasta löydät myös monoproteiiniset koiranruoat? Tutustu Hau-Haun viljattomiin yhden lihan aterioihin, joiden proteiininlähteinä on joko kanaa, nautaa tai kalaa. Hau-Haun viljattomista koiranmakkaroista voit valita koirallesi joko mono- tai duoproteiinisen vaihtoehdon. Lue lisää.

Koiran atopia

Atopiaa ei voi parantaa, mutta koiran iho-oireiden ja kutinan hillitsemiseen on useita keinoja. Eläinlääkäri arvioi, millaista hoitoa koira tarvitsee ja määrää tarvittaessa lääkitykset. Koiran ihotulehdukset täytyy aina hoitaa kuntoon, ja koira voi saada apua esimerkiksi erilaisista shampoista ja ihosuihkeista, säännöllisestä korvien putsaamisesta sekä siedätyshoidosta.

Laadukas, tasapainoinen ruoka on erittäin tärkeää atooppiselle koiralle, jotta se saa riittävästi ihon terveyttä tukevia omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sekä vitamiineja ja muita ravintoaineita. Lue vinkkimme, kuinka voit arvioida koiranruoan laatua.

Koiran äkillinen allerginen reaktio

Äkilliset allergiset reaktiot koiralla voivat johtua muun muassa hyönteisen pistosta tai esimerkiksi jonkin kemikaalin aiheuttamasta ärsytyksestä.

Ampiaisen ja mehiläisen pistot aiheuttavat koiralle usein allergisen reaktion, joka useimmiten näkyy pistokohdan turpoamisena. Jos ampiainen tai mehiläinen on päässyt pistämään koiraa kuonoon, täytyy koiran saada mahdollisimman pian allergista reaktiota helpottavaa lääkettä, jotta turvotus laskee ja koiran hengitystiet pysyvät auki.

Jos huomaat koirallasi äkillistä turvotusta pään alueella tai voimakkaasti kutisevaa ihottumaa, ota yhteyttä eläinlääkäriin.

Koiran vatsavaivat

Koiran vatsavaivat voivat johtua ruokakupin sisällöstä. Lue lisää koiran ruoansulatuksesta ja kuinka vatsavaivoja voi helpottaa sekä ennaltaehkäistä.

Lue vatsavaivoista

Viljattomat koiran kuivaruoat

Uudet Viljattomat koiran kuivaruoat on suunniteltu suomalaisten koiranomistajien toiveiden mukaan erityisesti herkkävatsaisille ja viljoille herkistyneille koirille.

Tutustu tuotteisiin

Koiran ruoan vaihtaminen

Tiedätkö, milloin koiranruokaa tulisi vaihtaa? Lue vinkkimme, kuinka koiranruoan vaihtaminen onnistuu ongelmitta!

Lue vinkit