Koiran allergiat Hau-Hau Champion

Koiran allergiat

Tässä artikkelissa kerromme, millaisia koiran allergiat voivat olla ja mitä allergiaoireiden helpottamiseksi voi tehdä.

Mitä koiran allergiat ovat?

Siinä missä koiran herkistyminen jollekin ruoka-aineelle aiheuttaa monesti vatsa- ja suolisto-oireita, koiran allergiat ilmenevät useimmiten erilaisina iho-ongelmina. Allergia on elimistön vastustuskykyyn liittyvä immunologinen sairaus, jossa elimistö kehittää vasta-aineita allergisoivalle aineelle eli allergeenille.

Suomessa koirien yleisimmät allergiat ovat atopia ja ruoka-aineallergia. Koira voi saada allergisen reaktion myös esimerkiksi hyönteisen pistosta. Atopia on herkästi periytyvä tulehduksellinen ihosairaus, jonka laukaisee tavallisesti ympäristön allergeenit, kuten siitepöly tai homeet.

Koiran allergiat ja niiden tunnistaminen

Koiran ruoka-aineallergiaa ja atopiaa ei voi erottaa toisistaan pelkkien oireiden perusteella, sillä ne oireilevat hyvin samalla tavoin.

Koiran allergian oireet

 • Koira kutisee ja raapii toistuvasti itseään esimerkiksi korvista tai kainaloista.
 • Koira nuolee tassujaan, ja koiran tassut punoittavat.
 • Koira hankaa kutiavaa ihoaan esimerkiksi seiniin tai maahan.
 • Koiralla on hiivan tai bakteerien aiheuttamia korva- tai ihotulehduksia.
 • Koiralla on kuiva, hilseilevä iho.
 • Koiran iho punoittaa, ihossa on näppylöitä tai karvattomia kohtia, ja iho voi olla paksuuntunut.
 • Iho-oireiden lisäksi koiran ruoka-aineallergiat saattavat oireilla myös vatsavaivoina

Allergian toteaminen

Koiran allergiat pyritään toteamaan poissulkemalla oireiden muut mahdolliset syyt, kuten ulkoloiset ja aineenvaihduntasairaudet. Allergiaa epäiltäessä täytyy selvittää, onko kyseessä atopia, ruoka-aineallergia vai kenties molemmat. Koiran allergiaa ei voi diagnosoida täysin luotettavasti allergiatesteillä, mutta testejä voi hyödyntää esimerkiksi hoidon suunnittelussa.

Atopia puhkeaa koiralle tyypillisimmin alle 3-vuotiaana, ja oireiden voimakkuus vaihtelee usein kausittain. Atopia voi olla pahimmillaan esimerkiksi kosteilla keleillä keväisin ja syksyisin tai siitepölykausina.

Suurin osa koirien ruoka-aineallergioista puhkeaa jo alle vuoden iässä, mutta allergia jollekin ruoka-aineelle voi kehittyä koiralle myöhemminkin.

"Kuvituskuva koiran allergiat Hau-Hau Champion"

Eliminaatiodieetti

Eliminaatiodieetin avulla selvitetään, aiheuttaako jokin ruoka-aine koiralle allergiaa ja mikä tämä allergisoiva ruoka voisi olla.

 • Suunnittele eliminaatiodieetti yhdessä eläinlääkärin kanssa.
 • Eliminaatiodieetissä koiralle syötetään 2–3 kuukautta vain yhtä raaka-ainetta, jota koira ei ole syönyt koskaan aiemmin tai käytetään hydrolysoituja eli pilkottuja proteiineja.
 • Eläinklinikoiden valikoimista löytyy usein niin sanottuja allergiaruokia eliminaatiodieettiä varten.
 • Eliminaatiodieetin aikana koiralle ei saa syöttää mitään ylimääräistä, kuten herkkuja tai puruluita. Myös hammastahna jätetään pois, ja koiran hampaat harjataan vedellä.

Jos koiran oireet helpottavat tai loppuvat kokonaan eliminaatiodieetin aikana, voi koira siirtyä altistus- eli haastevaiheeseen. Altistuksen aikana koiran ruokavalio palautetaan ennalleen. Jos koira alkaa jälleen oireilla, siirrytään takaisin eliminaatiodieettiin. Oireilu yleensä kertoo, että koira on todennäköisesti allerginen jollekin vanhan ruokavalion ainesosalle.

Eläinlääkäri tekee eliminaatiodieetin ja altistusvaiheen perusteella päätelmät koiran allergian mahdollisesta aiheuttajasta sekä suunnitelman allergian hoidosta.

Koiran ruoka-aineallergian hoito

Ruoka-aineallergian hoidossa tärkeintä on löytää koiralle sopiva ruokavalio, mihin saat apua eläinlääkäriltä tai koiran ruokintaan perehtyneeltä asiantuntijalta.

Allergisoivaa ruoka-ainetta vältetään. Jos koira on todettu allergiseksi esimerkiksi vehnälle tai muulle viljalle, kannattaa koiralle valita viljaton koiranruoka.

Omalle koiralle sopivin ruokavalio löytyy vain kokeilemalla erilaisia vaihtoehtoja. Havainnoi tarkasti, miten koira reagoi esimerkiksi eri proteiininlähteisiin ja tarkista, ettei koiralle syötetty ruoka sisällä sille sopimattomia raaka-aineita. Monoproteiinituotteista eli vain yhtä proteiininlähdettä sisältävistä koiranruoista voi olla hyötyä allergisen koiran ruokavalion suunnittelussa.

TIESITKÖ, ETTÄ HAU-HAUN VILJATTOMAT KOIRANMAKKARAT OVAT JOKO MONO- TAI DUOPROTEIINITUOTTEITA? VILJATTOMUUDEN JA RAJATTUJEN PROTEIININLÄHTEIDEN ANSIOSTA NE VOIVAT OLLA SOPIVIA KOIRANRUOKIA HERKÄLLE KOIRALLE.

Koiran atopian hoito

Atopiaa ei voi parantaa, mutta koiran iho-oireiden ja kutinan hillitsemiseen on useita keinoja. Eläinlääkäri arvioi, millaista hoitoa koira tarvitsee ja määrää tarvittaessa lääkitykset. Koiran ihotulehdukset täytyy aina hoitaa kuntoon, ja koira voi saada apua esimerkiksi erilaisista shampoista ja ihosuihkeista, säännöllisestä korvien putsaamisesta sekä siedätyshoidosta.

Laadukas, tasapainoinen ruoka on erittäin tärkeää atooppiselle koiralle, jotta se saa riittävästi ihon terveyttä tukevia omega-3- ja omega-6-rasvahappoja sekä vitamiineja ja muita ravintoaineita. Lue vinkkimme, kuinka voit arvioida koiranruoan laatua.

Koiran vatsavaivat

Koiran vatsavaivat voivat johtua ruokakupin sisällöstä. Lue lisää koiran ruoansulatuksesta ja kuinka vatsavaivoja voi helpottaa sekä ennaltaehkäistä.

Lue vatsavaivoista

Viljattomat koiran kuivaruoat

Uudet Viljattomat koiran kuivaruoat on suunniteltu suomalaisten koiranomistajien toiveiden mukaan erityisesti herkkävatsaisille ja viljoille herkistyneille koirille.

Tutustu tuotteisiin

Koiran ruoan vaihtaminen

Tiedätkö, milloin koiranruokaa tulisi vaihtaa? Lue vinkkimme, kuinka koiranruoan vaihtaminen onnistuu ongelmitta!

Lue vinkit