Koira ja punkit Hau-Hau Champion.

Punkki koiralla - jokakesäinen harmi

Punkkien vaarallisuus perustuu niiden välittämiin sairauksiin: koiralle voi välittyä punkin välityksellä borrelioosi- tai anaplasmabakteeri-inkfektio sekä puutiaisaivokuume. Omistajien helpotukseksi koirat ovat kuitenkin ihmistä selvästi vastustuskykyisempiä punkkien välittämiä sairauksia kohtaan. Tavallisimmin koiralle ei kehity minkäänlaisia sairauden oireita punkin puremasta. Punkki koiralla on kuitenkin useimmille koiranomistajista jokavuotinen vaiva, joten lue lisää niiden ennaltaehkäisystä ja parhaat vinkit siitä miten poistat punkin helpoiten.

"Punkki koiralla, kuvituskuva sydämet"

Punkkien ennaltaehkäisy

Vaikka punkkien välittämät taudit eivät helposti tartu koiraan, on koira silti hyvä suojata puremilta koko punkkikauden ajaksi. Kesäisten ulkoilujen jälkeen koiran turkki on hyvä käydä läpi, jotta reissusta mukaan tarttuneet punkit saadaan ajoissa kiinni. Etenkin paksuturkkisille koirille huolellinen punkkitarkistus on hyvä tehdä jopa päivittäin. Koiran ihosta ja turkista on toki syytä huolehtia muistakin syistä, sillä koiran turkin ja ihon kunto on tärkeä osa koiran hyvinvointia. 

Punkki koiralla ei kuitenkaan tarvitse olla jokakesäinen vaiva, sillä punkkeja vastaan on myös olemassa monenlaisia valmisteita:

Kaulaan asetettavat lääkepannat

 • Sopivat parhaiten ohut- ja lyhytturkkisille koirille
 • Tulee poistaa, jos koira menee uimaan
 • Voi aiheuttaa ihoärsytystä tai hermosto-oireita
 • Vaikutus kestää 1-3 kuukautta

Iholle annosteltavat valeluliuokset

 • Sopivat myös paksu- ja pitkäturkkisille koirille
 • Vaikutus voi heiketä, jos koira ui paljon
 • Vaikutus kestää n. kuukauden kerrallaan
 • Voi aiheuttaa joillekin koirille ihoärsytystä tai hermosto-oireita

Suun kautta annosteltavat lääkkeet

 • Pillerimuotoinen lääke, joka toimii verenkierron kautta
 • Tappaa punkin 12 tunnin kuluttua sen kiinnittymisestä
 • Sivuvaikutuksena voi aiheuttaa mm. ripulia, pahoinvointia tai ruokahaluttomuutta
 • Uiminen ei vaikuta lääkkeen tehokkuuteen
 • Vaatii reseptin eläinlääkäriltä

Rokote

 • Koirille on saatavilla rokote borrelioosia vastaan. Lisätietoja rokotteesta saat eläinlääkäriltä.

Kysy neuvoa eläinlääkäriltäsi sopivan tuotteen löytymiseksi.

Lääkkeettömät vaihtoehdot punkkien torjuntaan

Apteekista löytyvät lääkkeet ovat tarkasti tutkittuja ja dokumentoituja. Punkkien torjuntaan löytyy myös luonnonmukaisia karkotteita, jotka perustuvat usein erilaisiin yrtteihin, uutteisiin tai tuoksuihin. Luonnonmukaiset vaihtoehdot ovat tehokkuudessaan heikompia ja niiden sopivuus omalle koiralle tulee tutkia huolellisesti. 

KOIRAN IHON JA TURKIN HOIDOSSA MYÖS LAADUKKAALLA KOIRANRUOALLA ON TÄRKEÄ ROOLINSA. SILLÄ TASAPAINOINEN RUOKAVALIO TUKEE KOIRAN IHON JA TURKIN TERVEYTTÄ.

Punkki koiralla - Miten irrottaa se helpoiten? 

Jos ennaltaehkäisystä huolimatta koiralta löytyy punkki, tulee se poistaa oikein. Punkin poisto koiralta tapahtuu samalla tavalla kuin ihmiseltäkin. Apuvälineenä voit käyttää pinsettejä, punkkirautaa tai punkkilassoa.

1. Liu'uta poistoväline ihoa pitkin, jotta pääset tarttuman punkkiin mahdollisimman läheltä ihoa.

2. Vedä punkki varovasti ja hitaasti irti ihosta. Älä purista tai kierrä punkkia.

3. Desinfioi puremakohta ja hävitä punkki esim. polttamalla. Älä heitä elävää punkkia viemäriin tai luontoon.

4. Jos punkin leuat jäävät irrottaessa ihon alle, ne yleensä poistuvat itsekseen jonkin ajan kuluttua. Voit seurata ja hieman puhdistaa puremakohtaa, kunnes turvotus ja punoitus ovat poistuneet.

Koiran lämpöhalvaus

Koira on ihmistä alttiimpi lämpöhalvaukselle. Lämpöhalvauksessa koiran ruumiinlämpö kohoaa vaarallisen korkeaksi, mikä voi pahimmillaan aiheuttaa koiralle hengenvaarallisen shokkitilan ja johtaa kuolemaan. Näin tunnistat koiran lämpöhalvauksen oireet.

Lue lisää

Koiran kyyn purema

Kyykäärme saattaa uhattuna puolustautua myrkkyhampaidensa avulla. Pureman yhteydessä kannattaa olla yhteydessä eläinlääkäriin. Tunnista kyyn pureman oireet ja lue, miten koiran kanssa tulee toimia kyyn pureman sattuessa.

Lue lisää