Koiran ääniarkuus Hau-Hau Champion

Koiran ääniarkuus

Etsiikö koirasi piilopaikan uudenvuodenyönä tai ukkosen jyrähdellessä? Alkaako koira täristä ja läähättää sekä muuttuu levottomaksi kuullessaan kovia ääniä? Muun muassa edellä mainitut oireet ovat todennäköinen merkki siitä, että koira pelkää kovia ääniä eli on ääniarka. Myös voimakas kuolaaminen, alle pissaaminen ja tavaroiden tuhoaminen voivat liittyä koiran äänipelkoon.

Ääniarkuus on koirilla yleistä, ja tutkimuksissa arvioidun mukaan noin joka kolmas koira on ääniherkkä. Ääniaroista koirista noin puolet pelkää useita eri ääniä. Jos siis ilotulitteiden ääni pelottaa koiraa, pelko yleistyy helposti ukkosen jyrinään, laukauksiin ja muihin vastaaviin koviin ääniin.

Äänipelon syntyyn on usein perinnöllinen alttius. Koiranpennun totuttaminen monenlaisiin ääniin jo 8–12 viikon iässä voi auttaa ehkäisemään äänipelon syntymistä myöhemmin. Pentua ei kuitenkaan kannata tarkoituksella altistaa äkillisille koville äänille, jotka voivat pelästyttää pennun.

Jos koiran äänipelko haittaa normaalia elämää, ota yhteyttä eläinlääkäriin ja kysy neuvoa myös ammattitaitoiselta koirankouluttajalta.

Koira pelkää raketteja, mitä teen?

Etenkin vuodenvaihde on monen ääniaran koiran painajainen, sillä ilotulistusten paukuttelu voi alkaa jo ennen uudenvuoden aattoa ja jatkuu pitkälle uudenvuodenyöhön.

Näillä konsteilla voit koettaa helpottaa paukkuaran koiran oloa:

 • Älä jätä koiraa yksin, jotta koira saa halutessaan turvaa ihmiseltä.
 • Tee koiralle pimeä pesä, jossa koira voi tuntea olonsa turvalliseksi.
 • Jos koira haluaa lymytä omassa piilopaikassaan sängyn alla tai saunassa, anna koiran olla siellä.
 • Pimennä ikkunat.
 • Pidä televisio tai radio päällä vaimentamassa ilotulitteiden ääniä.
 • Yritä itse olla mahdollisimman tyyni ja rauhallinen. Myös koira stressaantuu, jos olet itse huolestunut.
 • Stressaantunut, pelkäävä koira ei yleensä halua syödä mitään. Jos koiran stressitaso on riittävän alhaalla ja se suostuu syömään, anna koiralle rauhoittavaa puuhaa, kuten puruluu pureskeltavaksi tai märkäruoalla täytetty aktivointilelu.
 • Jotkut koirat voivat saada apua apteekissa myytävistä feromonivalmisteista tai eläintarvikeliikkeistä löytyvistä painepaidoista.

Rakettien paukuttelun vuoksi eläimiä karkaa tavallista enemmän vuodenvaihteen aikaan. Pyri varmistamaan, ettei niin käy:

 • Älä päästä koiraa vapaaksi uudenvuodenaaton lähestyessä.
 • Uudenvuodenaattona vie koira lenkille ennen paukuttelun alkamista, eli ennen klo 18:aa.
 • Jos koira on käytettävä ulkona vielä iltakuuden jälkeen, pysy koiran kanssa mahdollisimman lähellä kotia. Huolehdi, että koira on hallinnassasi eikä pääse irti pannasta tai valjaista.
 • Älä ota koiraa mukaan katsomaan raketteja. Koira voi säikähtää läheltä ammuttua ilotulitetta, vaikkei olisikaan paukkuarka.
 • Jos koirasi pääsee kaikesta huolimatta karkaamaan, ota yhteyttä Etsijäkoiraliittoon.

Siedättämisestä apua äänipelkoon

Voimakas opittu pelko ei häviä kokonaan, mutta siedättämisen avulla koiran voi totuttaa pelottaviin asioihin. Säännöllinen siedättäminen auttaa pitämään pelon poissa ja voi samalla parantaa koiran elämänlaatua. Esimerkiksi ilotulitteiden ääniin siedättäminen on hyvä aloittaa reilusti ennen vuodenvaihdetta ja siedättämistä kannattaa tehdä pitkin vuotta.

Siedättämisen perusidea on, että koiraa altistetaan pelottavalle asialle hyvin pienin askelin ylittämättä koiran pelkokynnystä.

Ilotulitteita pelkäävä koira voi pelätä myös vilkkuvia valoja, jolloin ääniin siedättäminen ei yksin auta. Jotta koiran siedättäminen onnistuisi mahdollisimman hyvin, kannattaa pyytää apua ammattitaitoiselta koirankouluttajalta, joka osaa räätälöidä harjoitukset yksilöllisesti koiralle sopiviksi.

Vinkkejä koiran siedättämiseen

Siedättäminen vaatii johdonmukaisuutta ja kärsivällisyyttä, ja etenkin voimakkaasti pelkäävän koiran kanssa on syytä mennä eläintenkouluttajan ohjaukseen. 

Jos koiran halutaan tottuvan ilotulitteiden ääniin, koiran siedättäminen aloitetaan soittamalla koiralle ilotulitusäänitteitä niin pienellä äänenvoimakkuudella, ettei ääni huolestuta koiraa tai aiheuta sille pelkoreaktiota. Äänenvoimakkuutta nostetaan, kun koira pysyy levollisena kuullessaan hiljaisella äänellä rakettien paukuttelua.

 • Tärkeintä on, ettei koiran pelkokynnys ylity missään vaiheessa. Aloita mahdollisimman helposta tilanteesta, jotta koira pysyy rauhallisena.
 • Tee harjoitukset aluksi hallitussa ympäristössä. Huolehdi esimerkiksi kotona, ettei ympärillä tapahdu mitään, mikä voisi kiihdyttää koiraa.
 • Valitse koiran siedättämiselle kiireetön aika ja ole itse rauhallisella mielellä.
 • Pidä siedätyskerrat lyhyinä. Tee siedättämistä esimerkiksi viisi minuuttia ja pidä tauko. Pieniä siedätyshetkiä voi olla monta päivässä, mutta koiran täytyy saada levätä riittävästi.
 • Jos koira on rauhallinen ja rento, sille voi antaa herkkuja tai makupaloja.
 • Kun koira on tottunut pelottavaan asiaan kotona, siedättämistä kannattaa tehdä myös muissa paikoissa.

Siedättymistä ei tapahdu ja pelko voi kasvaa, jos koiran pelkokynnys ylittyy ja koira jännittyy. Siksi siedättäminen täytyy tehdä suunnitellusti ja kärsivällisesti. Ammattilaisen ohjeet ja tuki voivat tulla tarpeeseen lievienkin pelkotilojen hoidossa.

Lähteet

Kaimio, Tuire (2007) Koirien käyttäytyminen. Helsinki: WSOY.

Kaimio, Tuire (2007) Pennun kasvatus. Pennusta kunnon koiraksi. 10. painos. Helsinki: WSOY.

Salonen, M., Sulkama, S., Mikkola, S., Puurunen, J., Hakanen, E., Tiira, K., Araujo, C. & Lohi, H. (2020) Prevalence, comorbidity, and breed differences in canine anxiety in 13,700 Finnish pet dogs. Scientific Reports 10(2962).

Sarviaho, R., Hakosalo, O., Tiira, K., Sulkama, S., Salmela, E., Hytönen, M. K., Sillanpää, M. J. & Lohi, H. (2019) Two novel genomic regions associated with fearfulness in dogs overlap human neuropsychiatric loci. Translational Psychiatry 9(18).

Rauhoittavaa puuhaa koirallesi

Puruluun pureskelu on koiralle rauhoittavaa tekemistä, josta saattaa olla apua melun keskellä. Valitse koirallesi sopiva puruluu laajasta valikoimastamme.

Tutustu puruluihin