Vierastassun kynästä: Virkakoira Vilman elämää

  • 27.06.2017

Rikosseuraamuslaitoksen huumekoiraoppilas Vilma esittäytyy!

Moi mun nimi on Vilma tai siis mun oikea nimeni on Hakukoneen Twitter, mutta kai mun emäntä ei jaksa kutsuu mua niin pitkällä nimellä. Ikää mulla on 1,5 vuotta. Pentulaatikolla mua kävi katselemassa niin tuttuja kuin tuntemattomia, mutta kun mun silmillä ei vielä silloin kunnolla nähnyt, niin en tarkkaa nähnyt ketä. Hajusta päätellen yksi oli mun emäntä.

Kun olin 5-viikkoinen niin mulle ja mun sisaruksille tehtiin aika jännittävä juttu. Meidät vietiin aivan uuteen huoneeseen, jossa ei oltu käyty koskaan ja sitten vielä vieras ihminen nosteli meitä ja jotain räminääkin kuului. Vaikka mua vähän jännittikin, ni menin silti katselemaan, mikä rämisi. Sitä paitsi ei se tuntematon nostelijakaan loppupeleissä kauhea tuttavuus ollut.

Sitten tuli päivä, kun sisaruksia alkoi poistumaan pentulaatikolta ja myös minun tuli aika lähteä. Täällä uudessa kodissa oli joku mun näköinen kaveri, mutta ihan musta. Se ei aluksi suostunu nukkuun mun vieressä, mutta sitten mä hurmasin sen mun ihanalla olemuksella. Nyt mä sanon sitä mun isoveljeksi.

Minä ja mun "isoveli".

Me − siis minä, isoveli ja emäntä alettiin käymään aika nopeesti mun tulon jälkeen vähän kuin mun toisessa uudessa kodissa, jota kutsutaan vankilaksi. Siellä me tehdään aina jotain kivaa. Esimerkiksi aina, kun löydän esineen, niin mun emäntä palkitsi mut jollain herkulla. Aika useasti se oli Hau-Haun tonnikalapaloilla. Sitten mä tajusin senkin,  että kun nurmikolla on kävellyt joku, niin aina joka askeleella löytyy ruokaa. Myös uusia hajuja mulle opetettiin ja aina, kun pysähdyin hajun kohdalla niin kuulu klik ja ruokaa satoi mun suuhun (aika helppoo sanon minä :)).

Mun isoveli on myös näyttänyt mulle, kuinka mun kuuluisi käyttäytyä. Välillä mä en kyllä tajua, kuinka se jaksaa vaan olla paikoillaan. Niin ja sitten se istuu, menee maahan ja vaikka mitä, kun mun emäntä sanoo. Mä seuraan, ja kun on mun vuoro, niin yritän myös parhaani. Sitten, kun vaikka istun ohjaajan vierellä oikein, niin pääsen leikkimään pallolla emännän kanssa.

Kunnon unien jälkeen jaksaa taas oppia uutta.

Kun on päivän touhunnut töissä (isoveli on kertonut, että se on työpaikka), niin oon ihan tasaraha kotona. Ruuan ja luun jälkeen painun unille. Unissa käyn läpi oppimiani asioita ja tuntuu, että aina seuraavalla kerralla ne asiat olisi helpompia tehdä.

Mä oon myös alkanu ilmoittaan emännälle haukkumalla aina, kun näen tai kuulen jotain epäilyttävää. Emäntä ei oikein siitä tykkää, mutta silti musta on hyvä ilmoittaa laumalle kaikesta epäilyttävästä. Haukun kuulemma unissanikin välillä, mutta niin haukkuu mun isovelikin.

On mulla kyllä harrastuksiakin. Siis semmoisia, missä ei käytetä nenää. Yks mun suosikeista on doboilu. Siinä mä teen pallon päällä kaikkia temppuja ja taas sataa ruokaa suuhun. Se on kivaa, kun emännän kanssa saa tehdä jotain tommosta. Niin ja töissäkin on helpompi hyppiä ja mennä erilaisiin paikkoihin, kun on pallolla sitä harjoitellut. Pakko kyllä sanoa, että aluksi se oli vähän vaikeeta ja hikikin siinä tuli. Nyt mä osaan jo vaikka mitä. Uiminen on kesäisin mun lemppari harrastus. Jos ei muuta niin tuon emännälle ulpukoita järvestä.

Harrastuksen parissa.

Nyt näin vanhempana mulle on tullut jo hieman malttia — vaikka emäntä sanookin, että mulla on vielä enemmän intoo kuin taitoo joissakin asioissa. Kai mua silti kuvaa hyvin se, että intoo on kuin ilmapallossa ja rohkeutta ei puutu pätkääkään.

Mä oon ite sitä mieltä, että musta tulee paras virkakoira joka löytää kaikki rosvojen jemmat.

Virkavaatteet päällä ryhtikin kasvaa!

Muutaman sanan haluaa mun emäntäkin lausua tähän loppuun.

Hei minunkin puolesta!

Rikosseuraamuslaitoksen huumekoirat ovat arvokkaassa asemassa vankilan jokapäiväisessä arjessa ennalta ehkäisemässä luvattomien aineiden ja esineiden kulkeutumista vankilan alueille. Rikosseuraamuslaitoksella on vankiloissa yli kaksikymmentä huumekoiraa ympäri Suomen. Huumekoiran jokapäiväisiin tehtäviin kuuluu niin tilojen, ajoneuvojen, ulkoalueiden kuin henkilöidenkin haistelu.

Vapaalla koirat viettävät normaalia koiranelämää ohjaajansa kanssa.

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal