Harmittava furunkuloosi ja muita uutisia

  • 24.10.2013

Niin ihanaa aikaa kuin syksy onkin, niin siihen liittyy myös yksi iso miinuspuoli: furunkuloosi. Furunkuloosi on talirauhasten ja karvan juurituppien märkivä tulehdus. Sitä esiintyy etenkin koirien tassuissa varpaiden välissä, usein syksyisin ja keväisin kun maa on märkä ja kurainen. Hoitona furunkuloosissa käytetään pitkään kestävää antibioottikuuria. Taustalla voi olla useita eri tekijöitä, kuten allergiaa ja sienitulehduksia. Läheskään aina mitään taustasyytä ei löydy perusteellisista tutkimuksista huolimatta, ja tällöin koiraa hoidetaan oireenmukaisesti. Ainut tapa ennaltaehkäistä furunkuloosia on pitää koiran tassut puhtaina ja kuivina, mutta tämäkään ei monesti riitä. Tarkempaa tietoa furunkuloosista voi lukea täältä.

Kuvassa jo parantumassa oleva furunkuloosi-paise.

Jepellähän tämä furunkuloosi on valitettavasti riesana. Ei tiedetä mistä se on tullut ja mistä se johtuu, vaikka muun muassa koepala on otettu ja lähetetty Patovettiin tutkittavaksi. Oireenmukaisella hoidolla siis mennään. Viimeiset kaksi vuotta Jeppe on saanut olla rauhassa furunkuloosilta, mutta tänä syksynä se on taas iskenyt huolimatta siitä, että Jepen tassut pestään ja kuivataan huolella aina ulkoilun jälkeen. Nyt tilannetta vielä kurjisti se, että Jepellä meni metsästysreissulla pieni tikku tassuun sisään, ja tämä reikä mahdollisti tulehduksen villiintymisen.

Jeppe potee kipeää tassuaan


Eläinlääkärikäynti siitä sitten tuli. Tassu ajeltiin, tikku kaivettiin tassusta esiin, haava huuhdottiin ja puhdistettiin. Kahden viikon antibioottikuuri ja 10 päivää kipulääkettä. Tassu oli aamulla ollut normaali, mutta iltapäivällä työpäivän jälkeen turvonnut jo niin mahdottomaksi, että hän ei saanut edes astuttua sillä. Eläinlääkärin mukaan tämä räjähdysmäinen eteneminen on normaalia kun on furunkuloosi + se pieni tikun tekemä reikä, joka edesauttoi tulehduksen villiintymistä. Kurja juttu kaiken kaikkiaan, mutta onneksi selvittiin vain pienillä toimenpiteillä. Tämä on nyt kolmas kerta kun Jepellä näin käy, ja toivottavasti tämä surkeiden sattumusten sarja loppuu tähän. Jos vanhat merkit pitävät paikkansa niin Jepen pitäisi loppuviikkoon mennessä piristyä entiselleen, kun antibiootti on hoitanut työnsä :)

Pikkuhiljaa olotila kuitenkin paranee!


Toinen tämän syksyn ikävä asia on ajankohtaiset uutiset, tällä kertaa koirahyökkäysten lisääntymisestä. Tästä aiheesta on aina yhtä tuskallista lukea. Olen samaa mieltä kuin tuossakin lehtijutussa sanotaan, eli koiraa ei voi näistä asioista syyttää – omistajan tulisi puuttua ongelmatilanteisiin jo ennakolta. Toki vahinkoja voi aina sattua, mutta hyvä johtajuussuhde ja kunnon peruskoulutus auttavat huomattavasti tässä asiassa. Itse Kennelliiton valtuuston varapuheenjohtaja Mika Leppinenkin kertoo oheisessa artikkelissa, että koirien perimästä johtuvat käytöshäiriöt eivät ole lisääntyneet – ongelmien syy on hihnan toisessa päässä. Valitettavasti suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan ymmärrä tätä, vaan he alkavat pelätä ja usein myös välttää koiria näiden tapausten johdosta. Monille ennakkoluulojen syntymiseen riittää pelkkä uutisen lukeminenkin. Tästä asiasta on aina yhtä kurja lukea, ja mitään nopeaa ratkaisua tilanteeseen ei näytä olevan. Ainut asia, mitä varmasti jokainen koiranomistaja voi tehdä juuri nyt, on huolehtia koiran perustottelevaisuudesta ja ottaa vastuu oman koiran käyttäytymisestä. Jos oma koira rähjää, karkailee tai omistaja ei vaan saa koiraansa hallintaan, niin silloin koiraa ei kuulu pitää vapaana, eikä viedä koirapuistoon tms.

Oman petinsä valtias


Ja jottei tämän kuun kirjoitus käsittelisi vain ikäviä asioita, niin laitanpa tähän loppuun vielä linkin koirien temppukouluun! Savon Sanomissa on julkaistu kymmenosainen temppukoulu koirille. Temput ovat helppoja oppia ja ohjeet selkeitä, ja näiden parissa voi varmasti moni viettää mukavia hetkiä :) Katso itse ja suorita vaikka koko temppukoulu koirasi kanssa!

Hyvää syksyn jatkoa,

Noutajaperhe

Kommentit

Ei kommentteja

Lisää kommentti

* - pakollinen kenttä

*
CAPTCHA kuva roskapostin välttämiseksi
Jos et saa sanasta selvää, klikkaa tästä uusi kuva.
*
*

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal