Matka kolmannesta maasta Suomeen

  • 29.11.2016

Tietoa rescue -koiran maahantuonnista

Jos mahdollista, hoida homma olemassa olevan rescuekoiratarhan kautta. Näin säästät aikaa, hermoja, ehkä rahaakin. Jos taas aiot tehdä pelastusoperaation itsenäisesti kuten allekirjoittanut, toivottavasti saat tästä vinkkejä. 

Rehellisesti sanoen emme tienneet yhtään mitä käytännön toimenpiteitä koiranpennun tuominen Sri Lankasta Suomeen vaatisi. Niissä kahdessa minuutissa ensikohtaamisesta päätökseen ottaa koiranpentu mukaan Suomeen ei mietitty byrokratiaa. Lapsekkaan toiveikkaasti näimme jo pienen koirarääpäleen mukana paluulenolla vain neljän päivän päästä löytymisestä. Kuvitelmat romuttuivat tehokkaasti muutamaan googlaukseen, sähköpostiin ja keskusteluun paikallisen eläinlääkärin kanssa. 

Ennen kuin Lucky voisi lähteä Suomeen (tai muuhun EU-maahaan) tarvittaisiin: 

  • Mikrosiru (asennettuna ennen rabiesrokotusta tai samalla käynnillä).
  • Voimassa oleva rabiesrokotus (rokottaa saa aikaisintaan 12 viikon ikäisenä).
  • Hyväksytty rabiesvasta-ainemääritys (testattuna EU:n hyväksymässä laboratoriossa).
  • Llääkitys ekinokokki-heisimatoa vastaan 1-5 vrk ennen Suomeen saapumista.
  • Omistajan vakuutus siitä, että lemmikin siirto ei tapahdu myyntitarkoituksessa.
  • Virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen terveystodistus ja liitteenä alkuperäiset tai oikeaksi todistetut kopiot rokotus- ja vasta-ainetutkimustodistuksista.

Edellä listatun onnistumiseksi tarvitset luotettavan, paikallisen eläinlääkärin sekä sijaisperheen, joka hoitaa koiraa odotusajan. Meitä lykästi ja sijaisperhe sekä lääkäri löytyivät vaivattomasti taksikuskimme kautta. Eläinlääkäri, Dr. Asanka oli äärettömän tärkeä linkki prosessin kaikissa vaiheissa, ilman häntä homma ei olisi onnistunut. Hän puhui ja kirjoitti englantia erinomaisesti, joten kommunikointi onnistui välimatkasta huolimatta.

Eviran sivuilla on tarkemmat tiedot mikrosirun ja rabiesrokotusten standardeista. En tiedä kuinka todennäköistä on, että eläinlääkärisi käyttäisi vaatimusten vastaisia tuotteita. Meidän ei onneksi käyttänyt, vaikka nämä standardit oli jäänyt mainitsematta.

Ensimmäinen kinkkinen vaihe oli rabiesvasta-ainemäärityksen toteuttaminen. Verinäyte piti lähettää kuriiripalveluna Sri Lankasta johonkin EU:n hyväksymistä laboratorioista. Lähetin listan hyväksytyistä labroista Dr. Asankalle ja hän valitsi sen, johon koki helpoimmaksi lähettää näytteen. Sitten vielä tuplatsekkasin labrasta, että olettehan varmasti EU:n hyväksymä. Tästä ei kannata lintsata – vietin pitkät ja tuskaisat minuutit Suomen tullissa, kun virkailija ei löytänyt tietokannasta käyttämäämme labraa ensimmäisellä yrityksellä. Homma olisi tyssännyt siihen, Helsinki-Vantaan kentälle, yhdeksän kuukauden odotuksen ja kaiken sen työn jälkeen. Onneksi labran tiedot lopulta löytyivät. 

Tulos labrasta saatiin nopeasti ja vasta-ainepitoisuus oli vähintään sallittu 0,5 ky/ml. Tämä oli välituuletusten paikka! Jos tulos ei olisi ollut sallittu, odotus olisi venynyt, kun olisimme odottaneet uuden rokotuksen vaikutusaikaa noin kuukauden ja siihen päälle vielä lähettämiseen ja tutkimiseen kuluvan ajan. Tietysti kulujakin olisi tullut lisää.

Puhtaan rabiestuloksen jälkeen tuli vielä pakollinen kolmen kuukauden odotus. Sinä aikana varmistuisi, ettei koirassa ole raivotautia. Tämä "pieni" nyanssi oli jäänyt huomaamatta projektin alkuvaiheessa. Sijaisperhe uskoi, että koira olisi heillä noin neljä kuukautta. Me elimme luulossa, että tulosten jälkeen buukkaamme lennot ja haemme koiran kotiin. 

Sopivien lentojen löytäminen ja varaaminen oli seuraava kinkkinen kohta. Suomesta ei mene suoria lentoja Sri Lankaan, matkustusaika on 16 tunnista yli vuorokauteen riippuen vaihdoista. Halusimme koiraa ajatellen mahdollisimman kivuttoman yhden vaihdon paluulennon. Alkuperäinen ajatus oli ottaa useamman tunnin vaihto, jotta ehtisimme ottaa koiran ulos ruumasta, ulkoiluttaa ja syöttää sitä. Tällöin vaihdon olisi syytä olla EU-maassa, jotta olisimme selvillä tullimuodollisuuksista.

Pitkään yritimme vaihtoa Saksan kautta lentoyhtiönä joko Air Berlin tai Finnair. Ongelmaksi muodostui se, että Sri Lanka–Saksa välin operoi Sri Lankan Airlines, jolloin varaus eläinruumaan piti tehdä Sri Lankan Airlinesin kautta. Uskomatonta kyllä, mutta eläinruumasta sopiminen Sri Lankan Airlinesin kanssa oli mahdotonta monista yrityksistä huolimatta. En saanut koskaan 100 % vahvistusta, että koira saisi paikan ruumasta tai arviota sen hinnasta.

Vaihtoehtoja ei ollut runsaasti. British Airways ja pomppu Iso-Britanniassa oli poissuljettu johtuen saarivaltion poikkeavista ja tiukoista säädöksistä. Turkish Airlines ja vaihto Istanbulissa ei ollut harkinnassa johtuen maan ei EU-statuksesta. Se kuitenkin tuli takaisin kuvioihin, kun muita vaihtoehtoja ei enää ollut. Päätettiin, ettei koiraa otettaisi ulos ruumasta, jolloin voitaisiin ohittaa maahantulomuodollisuudet.

Kaikki meni hyvin, vaikka koira jotuikin matkustamaan yhtä soittoa kuljetusboksissa melkein vuorokauden. Jälkeenpäin ajateltuna se saattoi olla koiralle jopa vähemmän stressaavaa kuin se, että olisimme ottaneet sen muutamaksi tunniksi pois laatikosta. Varsinkin, kun kaikki oli vielä niin uutta koko kymmenkuisen elämänsä ulkona viettäneelle koiralle.

Matolääkitys ja omistajan vakuutus ei-kaupallisesta siirrosta olivat vaatimuslistan helpoimmat kohdat. Omistajan vakuutus on kaikessa yksinkertaisuudessaan Eviran sivuilta tulostettava lomake, jonka omistaja täyttää ja allekirjoittaa. Sen sijaan virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen terveystodistus vaati hiukan ponnisteluja. 

Jälleen kerran Dr. Asanka osoittautui kullanarvoiseksi neuvoessaan meidät oikeaan paikkaan. Sri Lankassa virkaeläinlääkäri löytyi pääkaupungista Colombosta Animal Quarantine Officesta. Ennen hakureissua en edes käsittänyt selkeää eroa Asankan ja mahdollisen virkaeläinlääkärin välillä – reissun jälkeen käsitin. Virkaeläinlääkäri tunsi EU-säädökset ja kaikki tehtiin by the book. Ammattitaitonsa tunteva rouva suorastaan syynäsi kaikki Asankan täyttämät paperit ja rokotustodistukset ilmekään värähtämättä. Viimeiseen asti jännitimme saammeko allekirjoitukset ja leimat. Jos Sri Lankan päässä lentokentällä paperit katsottiin läpi ylimalkaisesti, niin viimeistään Helsinki-Vantaalla tullissa olin onnellinen virkaeläinlääkärin harjoittamasta tarkkuudesta.

Näillä eväin ja ripauksella onnea saatiin Lucky Secret Suomeen. Kun ei ole koiratarhaa tai vastaavaa tahoa hoitamassa käytännön asioita lähtömaassa, on tärkeää löytää hyvä eläinlääkäri. Meillä sellainen oli sattuman ja kohtalon kautta. Hyvästä lääkäristä huolimatta oma perehtyminen oli tarpeen ja välttämätöntä. Eviran sivuilta (linkki) löytyy käytännössä kaikki tarvittava tieto ja jos ei löydy, niin vastaavat nopeasti kyselyihin osoitteessa kolmasmaa(at)evira.fi.

Kommentit

Ei kommentteja

Lisää kommentti

* - pakollinen kenttä

*
CAPTCHA kuva roskapostin välttämiseksi
Jos et saa sanasta selvää, klikkaa tästä uusi kuva.
*
*

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal