Matka kolmannesta maasta Suomeen

  • 29.11.2016

Tietoa rescue -koiran maahantuonnista

Jos mahdollista, hoida homma olemassa olevan rescuekoiratarhan kautta. Näin säästät aikaa, hermoja, ehkä rahaakin. Jos taas aiot tehdä pelastusoperaation itsenäisesti kuten allekirjoittanut, toivottavasti saat tästä vinkkejä. 

Rehellisesti sanoen emme tienneet yhtään mitä käytännön toimenpiteitä koiranpennun tuominen Sri Lankasta Suomeen vaatisi. Niissä kahdessa minuutissa ensikohtaamisesta päätökseen ottaa koiranpentu mukaan Suomeen ei mietitty byrokratiaa. Lapsekkaan toiveikkaasti näimme jo pienen koirarääpäleen mukana paluulenolla vain neljän päivän päästä löytymisestä. Kuvitelmat romuttuivat tehokkaasti muutamaan googlaukseen, sähköpostiin ja keskusteluun paikallisen eläinlääkärin kanssa. 

Ennen kuin Lucky voisi lähteä Suomeen (tai muuhun EU-maahaan) tarvittaisiin: 

  • Mikrosiru (asennettuna ennen rabiesrokotusta tai samalla käynnillä).
  • Voimassa oleva rabiesrokotus (rokottaa saa aikaisintaan 12 viikon ikäisenä).
  • Hyväksytty rabiesvasta-ainemääritys (testattuna EU:n hyväksymässä laboratoriossa).
  • Llääkitys ekinokokki-heisimatoa vastaan 1-5 vrk ennen Suomeen saapumista.
  • Omistajan vakuutus siitä, että lemmikin siirto ei tapahdu myyntitarkoituksessa.
  • Virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen terveystodistus ja liitteenä alkuperäiset tai oikeaksi todistetut kopiot rokotus- ja vasta-ainetutkimustodistuksista.

Edellä listatun onnistumiseksi tarvitset luotettavan, paikallisen eläinlääkärin sekä sijaisperheen, joka hoitaa koiraa odotusajan. Meitä lykästi ja sijaisperhe sekä lääkäri löytyivät vaivattomasti taksikuskimme kautta. Eläinlääkäri, Dr. Asanka oli äärettömän tärkeä linkki prosessin kaikissa vaiheissa, ilman häntä homma ei olisi onnistunut. Hän puhui ja kirjoitti englantia erinomaisesti, joten kommunikointi onnistui välimatkasta huolimatta.

Eviran sivuilla on tarkemmat tiedot mikrosirun ja rabiesrokotusten standardeista. En tiedä kuinka todennäköistä on, että eläinlääkärisi käyttäisi vaatimusten vastaisia tuotteita. Meidän ei onneksi käyttänyt, vaikka nämä standardit oli jäänyt mainitsematta.

Ensimmäinen kinkkinen vaihe oli rabiesvasta-ainemäärityksen toteuttaminen. Verinäyte piti lähettää kuriiripalveluna Sri Lankasta johonkin EU:n hyväksymistä laboratorioista. Lähetin listan hyväksytyistä labroista Dr. Asankalle ja hän valitsi sen, johon koki helpoimmaksi lähettää näytteen. Sitten vielä tuplatsekkasin labrasta, että olettehan varmasti EU:n hyväksymä. Tästä ei kannata lintsata – vietin pitkät ja tuskaisat minuutit Suomen tullissa, kun virkailija ei löytänyt tietokannasta käyttämäämme labraa ensimmäisellä yrityksellä. Homma olisi tyssännyt siihen, Helsinki-Vantaan kentälle, yhdeksän kuukauden odotuksen ja kaiken sen työn jälkeen. Onneksi labran tiedot lopulta löytyivät. 

Tulos labrasta saatiin nopeasti ja vasta-ainepitoisuus oli vähintään sallittu 0,5 ky/ml. Tämä oli välituuletusten paikka! Jos tulos ei olisi ollut sallittu, odotus olisi venynyt, kun olisimme odottaneet uuden rokotuksen vaikutusaikaa noin kuukauden ja siihen päälle vielä lähettämiseen ja tutkimiseen kuluvan ajan. Tietysti kulujakin olisi tullut lisää.

Puhtaan rabiestuloksen jälkeen tuli vielä pakollinen kolmen kuukauden odotus. Sinä aikana varmistuisi, ettei koirassa ole raivotautia. Tämä "pieni" nyanssi oli jäänyt huomaamatta projektin alkuvaiheessa. Sijaisperhe uskoi, että koira olisi heillä noin neljä kuukautta. Me elimme luulossa, että tulosten jälkeen buukkaamme lennot ja haemme koiran kotiin. 

Sopivien lentojen löytäminen ja varaaminen oli seuraava kinkkinen kohta. Suomesta ei mene suoria lentoja Sri Lankaan, matkustusaika on 16 tunnista yli vuorokauteen riippuen vaihdoista. Halusimme koiraa ajatellen mahdollisimman kivuttoman yhden vaihdon paluulennon. Alkuperäinen ajatus oli ottaa useamman tunnin vaihto, jotta ehtisimme ottaa koiran ulos ruumasta, ulkoiluttaa ja syöttää sitä. Tällöin vaihdon olisi syytä olla EU-maassa, jotta olisimme selvillä tullimuodollisuuksista.

Pitkään yritimme vaihtoa Saksan kautta lentoyhtiönä joko Air Berlin tai Finnair. Ongelmaksi muodostui se, että Sri Lanka–Saksa välin operoi Sri Lankan Airlines, jolloin varaus eläinruumaan piti tehdä Sri Lankan Airlinesin kautta. Uskomatonta kyllä, mutta eläinruumasta sopiminen Sri Lankan Airlinesin kanssa oli mahdotonta monista yrityksistä huolimatta. En saanut koskaan 100 % vahvistusta, että koira saisi paikan ruumasta tai arviota sen hinnasta.

Vaihtoehtoja ei ollut runsaasti. British Airways ja pomppu Iso-Britanniassa oli poissuljettu johtuen saarivaltion poikkeavista ja tiukoista säädöksistä. Turkish Airlines ja vaihto Istanbulissa ei ollut harkinnassa johtuen maan ei EU-statuksesta. Se kuitenkin tuli takaisin kuvioihin, kun muita vaihtoehtoja ei enää ollut. Päätettiin, ettei koiraa otettaisi ulos ruumasta, jolloin voitaisiin ohittaa maahantulomuodollisuudet.

Kaikki meni hyvin, vaikka koira jotuikin matkustamaan yhtä soittoa kuljetusboksissa melkein vuorokauden. Jälkeenpäin ajateltuna se saattoi olla koiralle jopa vähemmän stressaavaa kuin se, että olisimme ottaneet sen muutamaksi tunniksi pois laatikosta. Varsinkin, kun kaikki oli vielä niin uutta koko kymmenkuisen elämänsä ulkona viettäneelle koiralle.

Matolääkitys ja omistajan vakuutus ei-kaupallisesta siirrosta olivat vaatimuslistan helpoimmat kohdat. Omistajan vakuutus on kaikessa yksinkertaisuudessaan Eviran sivuilta tulostettava lomake, jonka omistaja täyttää ja allekirjoittaa. Sen sijaan virkaeläinlääkärin myöntämä EU-mallinen terveystodistus vaati hiukan ponnisteluja. 

Jälleen kerran Dr. Asanka osoittautui kullanarvoiseksi neuvoessaan meidät oikeaan paikkaan. Sri Lankassa virkaeläinlääkäri löytyi pääkaupungista Colombosta Animal Quarantine Officesta. Ennen hakureissua en edes käsittänyt selkeää eroa Asankan ja mahdollisen virkaeläinlääkärin välillä – reissun jälkeen käsitin. Virkaeläinlääkäri tunsi EU-säädökset ja kaikki tehtiin by the book. Ammattitaitonsa tunteva rouva suorastaan syynäsi kaikki Asankan täyttämät paperit ja rokotustodistukset ilmekään värähtämättä. Viimeiseen asti jännitimme saammeko allekirjoitukset ja leimat. Jos Sri Lankan päässä lentokentällä paperit katsottiin läpi ylimalkaisesti, niin viimeistään Helsinki-Vantaalla tullissa olin onnellinen virkaeläinlääkärin harjoittamasta tarkkuudesta.

Näillä eväin ja ripauksella onnea saatiin Lucky Secret Suomeen. Kun ei ole koiratarhaa tai vastaavaa tahoa hoitamassa käytännön asioita lähtömaassa, on tärkeää löytää hyvä eläinlääkäri. Meillä sellainen oli sattuman ja kohtalon kautta. Hyvästä lääkäristä huolimatta oma perehtyminen oli tarpeen ja välttämätöntä. Eviran sivuilta (linkki) löytyy käytännössä kaikki tarvittava tieto ja jos ei löydy, niin vastaavat nopeasti kyselyihin osoitteessa kolmasmaa(at)evira.fi.

Tiimityötä ja jälleennäkeminen Luckyn kanssa

  • 21.10.2016

Siitä hetkestä, kun löysimme Luckyn tuli eteemme oikeita ihmisiä kuin itsestään. Tuktuk-kuski, Sujith, joka kyyditsi meitä rannalta majapaikkaamme. Hän yhdisti meidät eläinlääkäriin, joka piti kulkukoirille tarkoitettua koirataloa aivan Sujithin kotitalon naapurissa. Ja itse Sujith, joka järjesti koiralle hoitopaikan tarvittavaksi ajaksi. Koira meni Sujithin siskon perheeseen kolmeksi kuukaudeksi. Vielä silloin emme tienneet, että odotus olisi pidempi, vähintään kuusi kuukautta. Lopulta koira päätyi asumaan Sujithin veljen luo siskolla vietetyn kolmen kuukauden jälkeen.

Ensimmäisen reissumme siunasi meitä myös paikallisella "isoäidillä" Ranilla, hän huolehti meistä kuin omistaan. Asuimme hänen luonaan, kun löysimme koiran ja hän vannotti meitä palaamaan luokseen, kun tulisimme hakemaan koiraa.

Lopulta lähdimme reissuun syyskuussa, yhdeksän kuukautta ensikohtaamisestamme Luckyn kanssa. Kuukausiin mahtui toivoa ja toivottomuutta; sähköposteja ja puheluita Sri Lankaan, Suomeen ja Englantiin. Prosessin aikana luottomieheksemme muodostui Sri Lankan päässä oleva eläinlääkärimme, Dr. Asanka. Hän hoiti rokotukset, lääkkeet koiran iho-ongelmiin, verinäytteen Eurooppaan ja ennen kaikkea oli linkki perheen ja meidän välillä. Tämä oli onni, koska Sujith oli ehtinyt vaihtamaan maata töiden perässä ja muutenkin viestittelymme oli paikoin toivotonta kielimuurin vuoksi. 

Kun kaikki koirapaperit olivat kunnossa, Sri Lankan isoäitimme kävi vielä tarkastamassa koiran voinnin ja vakuutti meille kuvien kera, että kaikki on kunnossa – helpotuksen huokaus. Vielä, kun löysimme hyvät, yhden vaihdon lennot ja ennen kaikkea lentoyhtiön, Turkish Airlines, joka pystyi vahvistamaan eläinrahdin onnistumisen Colombosta, olimme good to go – vihdoinkin! 

Kuvassa Lucky kurkistaa Ranin taloon.


12.9.2016 maanantai-iltapäivällä saavuimme tarinan alkulähteille Mirissaan vuorokauden matkustamisen jälkeen. Odotettu jälleennäkeminen Ranin kanssa oli yhtä epätodellista kuin se, että menisimme seuraavana päivänä hakemaan koiran.

Vasta tavatessamme Ranin kuulimme, että koira ei enää ollutkaan Sujithin siskolla vaan veljellä. Siinä kohtaa, matkustamisen ja odottamisen jälkeen, jännityksen jyllätessä, uutinen käynnisti huoliskenaariot. Emme tienneet veljestä mitään, minkälainen tyyppi hän oli ja millaiset oltavat koiralla siellä oli ollut? Taas kerran tämä prosessi, ihmeellinen koiraseikkailu pakotti luottamaan ja päästämään irti asioista, joita ei voinut hallita.

Seuraavana aamuna klo 9 tuktuk-mopotaksi kaartoi pihaan, king size -versio, jotta koirakin mahtuisi kyytiin. Oli huojentavaa, että mukana oli Rani, luottamusta ja kunnioitusta herättävä paikallinen. Hän hälventäisi edes osan kahden länsimaalaisen rescue-koiranaisen tuottamasta hämmennyksestä ja kohtaaminen Sujithin veljen kanssa olisi helpompaa puolin ja toisin.

Ranin toiveesta ostimme matkalta pienen saviruukullisen rahkaa koiraa varten. Näin kuulemma saisimme voitettua koiran ystävyyden. Meille oli jotakuinkin selvää, että koira suhtautuisi meihin myönteisesti, jos sen elinolot olivat olleet väkivallattomat ja edes kohtuullisen hyvät. Rani, monen muun srilankalaisen tapaan, suhtautui koiriin varsin eri tavalla. Täällä koira ei ollut ihmisen paras ystävä, ennemminkin ruokaa totteleva villiolento.

Sujithin veljen talo oli hyvän matkaa ylämaahan, pois rannikolta ja turisteista. Kuljimme kapeaa hiekkatietä, ohitimme tien vartta kulkevia paikallisia, kulkukoiria ja muutaman lehmän. Seutu oli vehreää, siellä täällä viljelmiä ja enimmäkseen hyvin vaatimattomia taloja.

Huolet ja murheet veljestä ja koiran oloista olivat turhat. Vastassa oli vilpittömän oloinen, ystävällisellä katseella varustettu nuori mies. Hymyjen ja tervehdysten jälkeen, malttamattomina suuntasimme pihan perälle tapaamaan itse päätähteä. Siellä se oli, sama, ystävällinen, häntää heiluttava tyyppi – joskin monta senttiä ja kiloa kasvaneena! Häntä paukkui kopin seinää vasten, Lucky muisti meidät! Oltiin ystäviä ilman rahkaakin!Oli valtava helpotus nähdä, että koiran luonne oli ennallaan. Sen oli annettu juosta vapaana kylän koirien kanssa pari tuntia joka päivä. Siitä tuli niin hyvä mieli – ei ollut yksi tai kaksi kertaa, kun olin Suomessa murehtinut, josko sitä pidetään koko ajan kopissa. Selvisi, että veljen perhe oli oikeasti kiintynyt koiraan. Aikoisivat kuulemma hankkia oman, kun nyt oli kunnon koppikin valmiina.

Kiitollisina maksoimme veljelle tehdystä työstä, lapset saivat leluja ja vaatteita. Tuntui hyvältä, että pystyimme vuorostaan auttamaan heitä. Paluumatkalla, koira tuktukin takaboksissa pysähdyimme vielä Sujithin siskon perheen luona. Heillä oli osansa tässä tarinassa, emme halunneet lähteä kiittämättä. Myös heille palkkio koiran hoitamisesta tuli tarpeeseen, perheeseen oli syntynyt muutama kuukausi sitten uusi tulokaskin.Ilman koiraa emme olisi koskaan tavanneet näitä ihmisiä, vierailleet heidän vieraanvaraisissa ja vaatimattomissa kodeissaan. Saimme vastaanottaa, antaa ja oppia luottamaan kerta toisensa jälkeen. Lucky us.

Pssst! Tulossa juttua käytännön toimista, mitä koiran tuominen kolmannesta maasta Suomeen vaatii.

Kohtalon oikku, Lucky Secret

  • 11.10.2016

Yhteinen tarinamme Luckyn kanssa alkoi viime jouluna, kun olimme kolmen viikon surffi/joulu/aurinkolomalla Sri Lankassa yhdessä ystävien kanssa. Olimme matkamme toiseksi viimeisellä etapilla, Sri Lankan eteläisimmässä kärjessä paikassa nimeltään Mirissa. Vietimme viimeistä Mirissa-päivää pienessä meren poukamassa, paratiisissa, joka oli monelle paikallisellekin tuntematon Secret Beach. Vain kourallinen ihmisiä, pieni rantabaari ja kohiseva, turkoosi meri.

Rentoina, ruskettuneina ja onnellisina, kylmät juomat käsissä puhe kääntyi paikallisiin kulkukoiriin. Siihen kuinka huikeita tyyppejä ne ovat ja siihen kuinka miedänkin kyllä pitäisi hankkia vielä toinen koira. Kohtalokas kommentti! Viisi minuuttia tästä ja rantaviivaan ilmestyi värisevä koiranpentu. Joskus maailmankaikkeus toimii häkellytävän nopeasti. Tilasiko joku toisen koiran?! Tässä se nyt olisi.

Voi veljet! Eteemme asteli pieni, tärisevä otus, nälkiintynyt, kuumissaan ja kirppujen peitossa. Ei tullut kysymykseenkään, että olisimme voineet jättää koiran niille sijoilleen. Pieni rääpäle tarvitsi vettä, ruokaa ja huolenpitoa. Kun rantabaarin pitäjä vielä vahvisti, ettei koira kuulunut kenellekään, oli loppuloman ja tulevien kuukausien sisältö sinetöity. Tästä alkoi uusi matka – rescue-koiran omistajat kohtalon oikusta – seikkailu, jollaista emme olisi osanneet suunnitella.

Koiran nimeksi tuli ilman muuta Secret löytöpaikan mukaan. Pian nimeen lisättiin Lucky, koska valehtelematta jokainen paikallinen kommentoi tapausta "Ooh, lucky dog!".


Kaksi päivää löytämisestä, tässä matkustetaan tuktuk-mopon kyydissä (pyykkikorissa!) eläinlääkärille.

Rekisteri- ja tietosuojaseloste - Prima Pet PremiumVerkkopalvelut: Mediasignal