Koiran kyyn purema Hau-Hau Champion.

Koiran kyyn purema

Kyyn purema koiralla vaatii aina eläinlääkärin hoitoa. Kyykäärme on ainoa Suomessa asuva myrkyllinen luonnonvarainen käärme. Vaikka kyy onkin arka ja varovainen, saattaa se kuitenkin uhattuna puolustautua myrkkyhampaiden avulla. Puremisen yhteydessä myrkkyhampaista tulee kyyn koosta ja iästä riippuen eri määrä myrkkyä.

OTA AINA YHTEYTTÄ ELÄINLÄÄKÄRIIN, JOS KYY PÄÄSEE PUREMAAN KOIRAASI. JOKAINEN KYYN PUREMA VAATII ELÄINLÄÄKÄRIN TARKASTUKSEN MAHDOLLISIMMAN PIAN PUREMAN JÄLKEEN.

Millaisissa paikoissa kyyt viihtyvät?

Kyyt ovat levinneet koko Suomeen aina Lappiin saakka. Aurinkoiset ja lämpimät hakkuuaukeat, kallioiset alueet sekä peltojen ja soiden reunamat houkuttavat kyitä, sillä lämmön lisäksi niistä löytyy suojaisia paikkoja.

Kyy on käärmeiden tapaan vaihtolämpöinen ja horrostaa tavallisesti syyskuusta huhtikuuhun. Kevätauringon lämmittäessä ne luikertavat esiin talvikoloistaan.

Kyyn purema koiralla: oireet

Usein kyy ehtii puraista uteliasta koiraa ensimmäisenä kuonoon, pään alueelle tai tassuihin. Pureman voi tunnistaa noin 4 mm etäisyydellä olevista pienistä punaisista puremajäljistä. Kyyn myrkky joutuu puremisen yhteydessä ihonalaiskudokseen, jossa se aiheuttaa turvotusta ja kudostuhoa.

Pureman mukana käärmeen suusta koiraan päässeet bakteerit saattavat myöhemmässä vaiheessa aiheuttaa ihon- ja ihonalaiskudoksentulehduksia. Erityisesti pään- ja kaulanalueen turvotukset allergisen reaktion vuoksi saattavat olla hengenvaarallisia, koska ne voivat aiheuttaa koiralle hengitysvaikeuksia.

Yleisimmät kyyn pureman aiheuttamat oireet

  • Voimakas turvotus puremakohdassa
  • Pahoinvointi ja kuolaaminen
  • Ripulointi tai oksentelu
  • Tasapaino-ongelmat
  • Kipukohtaukset ja levottomuus
  • Apaattisuus ja voimattomuus

Koiran ikä, paino sekä kyyn pureman sijainti ja myrkyn määrä vaikuttavat oireiden voimakkuuteen. Kyyn purema tarvitsee aina pikaista eläinlääkärin hoitoa.   

Koiran kyyn pureman ensiapu 

Pidä koira mahdollisimman paikallaan. Liikkumattomuus hidastaa myrkyn leviämistä laajemmalle alueelle ja hidastaa purema-alueen turpoamista.

Koira kannattaa kantaa, tai ainakin liikuttaa sitä mahdollisimman vähän autolle tai muulle kuljetusvälineelle mentäessä.

Pyri pitämään koira viileässä, jolloin myrkky leviää hitaammin.

Toimita kyyn purema koira aina eläinlääkärin hoitoon mahdollisimman nopeasti.

Kyytablettien antamista koiralle ei suositella, ellei koiralla ole hengitysvaikeuksia. Kysy neuvoa kuitenkin aina ensin eläinlääkäriltä ennen lääkkeen antamista.

Ohjeet: eläinlääkäri Matti Rinnekangas

"Kyyn purema koiralla, kuvituskuva sydämet"

KYITÄ PITÄÄ AINA MUISTAA VAROA, MUTTA NIIDEN PELOSSA EI KANNATA JÄTTÄÄ METSÄLENKKEJÄ VÄLIIN. METSÄN TUOKSUJEN HAISTELU ON JOKAKOIRANOIKEUS

Koira ja punkit

Koiralle voi välittyä punkkien kautta erilaisia sairauksia. Näin suojaat koirasi punkkien välittämiltä taudeilta.

LUE LISÄÄ

Mitä koira ei saa syödä?

Tunnetko koiralle vaaralliset ruoka-aineet? Tarkista koiralle haitalliset ruoat ja kasvit kokoamastamme listasta.

LUE LISÄÄ

Koiran stressi

Tiesitkö, että lyhytkestoinen stressi voi olla hyväksi koiralle? Lue, mistä eri syistä koira voi stressaantua.

LUE LISÄÄ