Koiran närästys Hau-Hau Champion.

Koiran närästys

Koiran närästys on ikävä vaiva, joka aiheuttaa koiralle epämukavuutta ja kipua. Koira saattaa oksennella, syödä epätavallisen paljon ruohoa, nuolla lattioita tai lipoa jatkuvasti huuliaan. Joskus kipeä vatsa ja ruokatorvi voivat vaivata koiraa niin paljon, että se purkaa kiputuntojaan esimerkiksi tassujen nuolemiseen tai järsimiseen.

Mitä närästys on?

Närästys eli refluksi syntyy, kun vatsalaukun hapan sisältö pääsee nousemaan vatsalaukusta ruokatorveen. Ruokatorvessa ei ole hapolta suojaavaa limakalvoa, joten happojen nousu aiheuttaa polttavaa kirvelyä ruokatorveen, kurkunpäähän ja suuhun. Refluksia voi esiintyä erityisesti silloin, kun vatsalaukku on tyhjä. Joskus refluksin taustalla voi olla myös rakenteellinen vika vatsanportissa. 

Refluksin aiheuttaja löytyy usein ruokakupista

Usein refluksin taustalta löytyy ruoka-aineallergia tai yliherkkyys. Jos epäillään ruoka-aineen aiheuttamaa närästystä, on niin sanottu eliminaatioruokavalio usein ensimmäinen askel närästyksen aiheuttajan selvittämiseksi. Eliminaatiodieettiä ei tule kuitenkaan aloittaa omin päin, vaan se tulee aina tehdä eläinten ravitsemusasiantuntijan opastuksella. 

Närästysoireiden hoito

Ennen koiran lääkitsemistä tai ruokavalion muutosta närästyksen syy on selvitettävä eläinlääkärissä.